En Sıcak Konular

Filistin birleşiyor

7 Şubat 2012 09:50 tsi
Filistin birleşiyor Filistinli rakip siyasî gruplar El Fetih ve Hamas arasında aylardır devam eden uzlaşma görüşmelerinde önemli bir karar alındı.

Hamas, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Filistin topraklarında genel seçimler için hazırlık yapacak geçici Filistin birlik hükümetinde başbakanlık görevini yürütmesine ilişkin Katar'ın teklifini kabul etti. Hamas liderliğini bırakacağının sinyallerini veren Halid Meşal, Hamas ve El Fetih'in anlaşma konusunda ciddi olduklarını duyururken, Filistin lideri Abbas da anlaşmanın uygun olan en kısa sürede yürürlüğe konacağını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı görevini de sürdürecek olan Abbas, Hamas'ın şiddetle karşı çıktığı ve Batı yanlısı olarak adlandırılan Salam Fayed'in başbakanlık görevini yürütecek. İsrail ise Hamas-El Fetih anlaşmasından rahatsız. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Abbas'ın Katar'ın teklifini kabul etmesini, 'barış yolunu terk etmek' olarak değerlendirerek, "Ya Hamas ya da İsrail ile barış yaparsınız, ikisiyle birden yapamazsınız." diye konuştu. En son 2006 yılında yapılan parlamento seçimlerini Hamas, rakibi Fetih'e fark atarak kazanmış, bunun üzerine de Filistin yönetimi ve toprakları fiilî olarak bölünmüştü.

Devlet başkanlığı seçimleri Abbas'ın görev süresi iki yıldır sona ermiş olmasına rağmen yaşanan krizlerden dolayı yenilenemiyor. Katar'da imza atılan ve detaylarının da Mısır'ın başkenti Kahire'de görüşülmesi planlanan anlaşmaya göre hükümette yer alacak bakanlar hiçbir mevcut partinin mensubu ya da taraftarı olmayacak. Ayrıca geçici hükümet, Gazze'nin yeniden inşa faaliyetlerine de başlayacak.

Kaynak: Zaman



Bu haber 589 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,149 µs