En Sıcak Konular

İpin ucunu bırakırsak...

7 Şubat 2012 09:38 tsi
İpin ucunu bırakırsak... "Eğer Ergenekoncular, Balyozcular başarılı olsalar nasıl bir Türkiyemiz olurdu diyorsanız..."

Suriye’de kan gövdeyi götürüyor. Mısır derseniz hala durulmadı. Türkiye’de pek çok kişi yaşananları adeta yabancı gözlerle izliyor. Sanki yaşananlar bize çok uzak, uzayda bir yerlerde yaşanıyor. Örneğin Mısır’da veya Suriye’de yaşananların Türkiye’de de yaşanabileceğine pek kimse ihtimal vermiyor. Oysa yanlış. Çok yanlış! Arap Baharı’nda yaşananları bizler belki 50, belki de 100 yıldır ağır-çekim yaşıyoruz. Eğer ipin ucunu bırakırsak bugün de yaşamayacağımızın bir garantisi yok.

...

Halk desteği olmadığı için Suriye rejiminin en büyük korkusu serbest seçimlerdir. Her seçimden % 100’e yakın oranlarla Esad çıkar. Ve tüm bunlar Suriye’nin başına askeri darbeler nedeniyle gelmiştir. 1946’da Fransızlardan bağımsızlığını alan ve parlamenter cumhuriyet olarak kurulan ülke kısa sürede zenginleşmeye başladı. Ancak Filistin sorunu diğer Arap ülkeleri gibi Suriye’nin iç siyasetini de yozlaştırdı. Ülkenin geleceğini inşa edecek siviller yerine eli silahlılar rejime sızmaya başladılar. Albay Hüsnü el Zaim’in 1949 Darbesi 2. Dünya Savaşı sonrası dünyasında Arap dünyasında ve Ortadoğu’da yaşanan ilk askeri darbedir. Bundan sonra darbeler ardı ardına geldi. Sayısız darbe ve darbe girişimi yaşandı. Askerler rejimin üzerine öyle bir oturdu ki, kalkmak bilmedi. 1951 Darbesi’nde çok partili rejime tamamen son verildi. 1963’de ise bizdeki ulusalcı söylemin neredeyse aynısı diyebileceğimiz bir anlayışla, Baas iktidarı bir başka darbe ile ele geçirdi. Halk adına iktidar olduğunu söyleyen Baasçılar adım adım özgür seçim kırıntılarını da ortadan kaldırdı ve halkı halktan korumaya başladı.

1971’de iktidarı tamamen ele geçiren General Hafız Esad ülkeyi 30 yıl boyunca demir yumrukla yönetti. Oğlu Beşar Esad ise yaklaşık 12 yıldır iktidarda ve bıraksalar babası gibi o da halkı halktan korumak için en az bir 30 yıl daha yönetmek ister. Suriye deneyimi halkçı, sosyalist ve milliyetçi olduğunu söyleyenlerin nasıl zehirli bir karışımı ellerinde tuttuğunu tüm çıplaklığıyla kanıtladı. Aynı karışım Mısır’a da içirildi, Libya’ya da, Irak’a da. Elini veren kolunu kurtaramadı. Kaddafi, Saddam, Nasır, Hüsnü Mübarek gibi askerler darbeyle ve kanla geldikleri o koltukları kansız bırakmadı.

***

Eğer Talat Aydemir başarılı olsaydı nasıl bir Türkiyemiz olurdu diyorsanız Suriye’nin geldiği noktaya iyi bakın. Eğer Ergenekoncular, Balyozcular başarılı olsalar nasıl bir Türkiyemiz olurdu diyorsanız Mısır’a bakın. İşin aslını sorarsanız bunları şimdiye kadar parça parça ve farklı boyutlarda yaşamadık da değil aslında.

Sedat Laçiner / Star  (İlgili kısım)



Bu haber 973 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,925 µs