En Sıcak Konular

Sağlık soygununu halk takip edecek

7 Şubat 2012 08:07 tsi
Her vatandaş, TC kimlik numarası ve şifreyle internete girip hastanelerin çıkardığı faturayı görecek.

Vurgunu tespit edenin katkı payı iade edilecek.  Sosyal Güvenlik Kurumu'na bağlı hastalarının hastanelerde her türlü sağlık hizmetini internet üzerinden görebilecekleri yeni bir sistem kuruluyor. Bu zistemle birlikte sağlıkta yaşanan soygun sona erecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) başta özel hastaneler olmak üzere sağlık kuruluşlarının SGK hastaları üzerinden haksız kazanç elde etmelerini önleyecek yeni bir proje üzerinde çalışıyor. Yeni sistemle birlikte bütün SGK'lılar hastanelerde kendileri adına SGK'ya fatura edilen tüm giderleri internet üzerinden görüp, olası soygunu anında tespit edebilecekler. Yeni sistem sayesinde SGK'lılar haksız katkı payı ödemekten, SGK da milyarlarca lirayı hastanelere kaptırmaktan kurtulacak.

KİMLİK NO VE ŞİFRE YETERLİ

Sağlıktaki soyguna "dur" diyebilecek en önemli proje olarak ifade edilen sistem sayesinde özellikle bazı özel hastanelerin "şişirme" faturalarla SGK'yı soyma girişimlerinin sona ermesi planlandı. Yeni sistemin hayata geçmesiyle birlikte SGK'lılar TC kimlik numaraları ve kendilerinin oluşturduğu şifreyle internet üzerinden sisteme girecek. Bu sayede sisteme giren kişi hangi tarihte hangi hastaneye gittiğini, bu hastanede kendisine hangi muayene, tedavi ya da tetkiklerin yapıldığını liste halinde görecek.

ANINDA UYARI YAPILACAK

Vatandaş, bu liste içerisinde kendisine yapılmayan tetkik ya da tedavinin SGK'dan tahsil edilmiş faturasını gördüğünde bunu aynı internet sayfası üzerinden SGK'ya bildirecek. Böylece kötü niyetli hastane yöneticilerinin SGK'yı soymaya yönelik girişimleri "kaynağından" ortaya çıkarılmış olacak. SGK, vatandaşın bildirimini değerlendirip hem o vatandaş için hazırlanmış faturaları ayrıntılı inceleyip sonuca bağlayacak hem de hastanenin diğer işlemlerini mercek altına alacak.

İKİ TARAF DA KAZANACAK

Yolsuzluğu ve usulsüzlüğü ortaya çıkaran SGK'lara şimdilik ödül yok. Ancak soygunu yakalayan SGK'lı bu sayede hastanelere ödediği katkı paylarını geri alabilecek. Örneğin bir tetkik ya da tedavi yapıldığı iddiasıyla SGK'lıdan alınan katkı payları o vatandaşa iade edilecek. Vatandaş aynı zamanda devleti milyonlarca liralık haksız ödemeden kurtaracak. Yapılan haksız ödemeler geri alındığı gibi bu hastanelerin sözleşmeler feshedilecek.

Sağlığa 45 milyar gidiyor

SGK yılda yaklaşık 45 milyar lira tutarında hastaneler üzerinden sağlık harcaması yapıyor. Bu harcamaların ne kadarının gerçek tıbbi gerekçelerle hastanelere ödendiği, ne kadarının suiistimale gittiği bilinemiyor. Ancak bazı özel hastanelerin SGK'lı hastaların kimliklerini kullanarak başka hastaların tedavilerini SGK'ya ödettiği ya da sadece bir kez özel hastaneye gitmiş SGK'lılar adına defalarca farklı sağlık faturaları düzenleyerek kurumu adeta soymaya çalıştığı tespit edilmişti. Yeni sistemin kurulmasıyla birlikte SGK'lılar bu tür yolsuzluk yöntemlerini anında fark edip soygunu önleyebilecekler.

Ey vatandaş soyulma!

Yeni sistem üzerindeki teknik çalışmalarını sürdüren SGK, bu çalışma öncesinde tüm sağlık hizmetleri karşılığında hastanelerin ne kadar ücret alabileceğini gösteren bir listeyi internet sitesinde yayınlamaya başlayacak. Bu sayede SGK hastaları, kamu ya da özel hastanelere gittiklerinde kendilerine yapılan muayene, tedavi ve tetkikler için ne kadar ücret ödeyeceklerini bilecek. SGK'lılar özel hastanelerde ayrıca katkı payı ödedikleri için, kendi ödeyecekleri faturayı önceden hesaplayabilecekler. Konuya ilişkin bilgi veren bir SGK yetkilisi, "Sitemizde listeyi yayınlayarak, 'Ey vatandaş soyulma, şu ameliyatın ücreti şudur' diyeceğiz. Vatandaş bu sayede kandırılmaktan kurtulacak" dedi.



Bu haber 460 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,741 µs