En Sıcak Konular

'Hadlerine düşmez'

6 Şubat 2012 19:34 tsi
'Hadlerine düşmez' Bağış'a "soykırım" soruşturmasına Türkiye'den anında yanıt

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın Zürih'te söylediği "Ermeni soykırımı yoktur. Gelsin beni tutuklasınlar" sözleri üzerine ön soruşturma başlatıldı. Hemen harekete geçen Dışişleri Bakanlığı İsviçre'nin Ankara Büyükelçisi'nden izahat istedi.

İsviçre’de yayınlanan Neue Zürcher Zeitung gazetesinin haberine göre, Zürih Başsavcılığı, Bağış'ın Davos Dünya Ekonomik Forumu'ndan dönerken Zürih’te söylediği, "Ermeni soykırımı yoktur. Gelsinler beni tutuklasınlar" sözleri hakkında İsviçre Ermeni toplumunun şikayeti üzerine ön soruşturma açtı.

Zürih Devlet Savcısı Christine Braunschweig, Doğan Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, Bağış hakkında ön soruşturma yapıldığını doğrulayarak şunları söyledi:

"Geçen hafta savcılığımıza bu konu ile ilgili bir dilekçe ulaştı. Dilekçede Sayın Bağış’ın İsviçre Ceza Kanunu'nun 261. maddesinde ırkçılık başlığı ile yer alan kanuna muhalefet edildiği bildiriliyordu. Savcılığımız iddiayı ciddi bularak ön soruşturma başlattı. Şimdi Egemen Bağış’ın dilekçede konu edilen Ermeni soykırımını inkar sözlerini söyleyip söylemediğini araştıracağız. Kendisinin diplomatik dokunulmazlığı olup olmadığına bakacağız. Bunların sonucunda yasaya aykırı bir durum var ve diplomatik dokunulmazlığı yok ise hakkında dava açacağız."

TÜRKİYE'DEN JET YANIT

Türkiye'nin soruşturmaya yanıtı gecikmedi.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, İsviçre'nin Ankara Büyükelçisi Raimund Kunz'u Bakanlığa çağırarak izahat istedi.

Sinirlioğlu, Kunz'a bu olayın "kabul edilemez" olduğunu bildirdi.

BAĞIŞ: KONUŞMAYACAĞIM, SONUÇLARI BEKLEYECEĞİM

Bağış, geçtiğimiz hafta, İsviçre'de bir gazetecinin, Fransız Senatosu’nun 1915 olaylarına ilişkin yasa teklifiyle ilgili sorusu üzerine şöyle demişti:

“Bu konuda Sayın Başbakanımız gerekenleri söyledi. Bu karar bizim için yok hükmündedir. Fransa’da akıl sahiplerinin akıl sahibi olmayanlardan fazla olduğuna inanıyoruz. İsviçre de bildiğimiz kadarıyla sözde soykırımı reddetmenin suç olduğu bir ülke. Biz bugün İsviçre’deyiz ve ben diyorum ki 1915 olayları soykırım değildir. Gelsinler beni tutuklasınlar. Bu tür çabaların ben yaşama şansı olduğuna inanmıyorum. Bunlar bir kağıt parçasından öteye gitmez.”

DHA muhabirinin ulaştığı Bağış, basın müşaviri Cihangir Şahin aracılığıyla, konu ile ilgili olarak konuşmayacağını ön soruşturmanın sonuçlanmasını bekleyeceğini söyledi.

Ak Parti'DEN TEPKİ

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ise kişinin nasıl düşüneceğine karar vermenin siyaset ya da yargı yoluyla fikir hürriyetine ambargo uygulamak anlamına geldiğini belirterek Zürih savcısının şu anda yaptığı ambargonun engizisyon dönemine geri dönmekten başka bir anlam ifade etmediğini söyledi.

Çelik “Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bakanına fikrini ifade ettiği için dava açmak da haddine düşmez” dedi.

Başbakan Yardımısı Bekir Bozdağ da Ermeni soykırımı iddialarının Türk milletine dönük bir iftira olduğunu belirterek, "Bunun iftira olduğunu herkes her yerde söyleyecektir. Uygulanmaz kanunlar bana ’Ölü kanunlar’ gibi geliyor. Çünkü Türkiye’den oraya giden pek çok siyasi her defasında konuştuğunda düşüncelerini ifade edecektir. Düşünce ve ifade hürriyetine ve bilimsel araştırmaya aykırı bir durumdur. Oralarda hukuk devleti ve demokratik anlayışın ne kadar geride olduğu bir göstergesidir. Bakan kendi görüşünü söyleyemeyecek mi ? Bir ülkenin bakanı başka bir ülkede konuşurken o ülkede yaşanlarla ilgili veya kendi görüşleriyle alakalı düşüncelerini ifade edemeyecek mi? Bu kadar saçma bir şey olamaz. Egemen Bağış kendi görüşlerini ifade etmişlerdir. Egemen Bağış, özgür bir ülkenin bakanıdır. Öyle gözüküyor ki ifadesini kullandğı ülke özgürlüklere fazla tahammülü olmayan bir ülke. Onlar da öğrenecekler" diye konuştu.

a.a.



Bu haber 878 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,748 µs