En Sıcak Konular

Rüşvet suçuna af yok!

6 Şubat 2012 17:25 tsi
Adalet Bakanlığı, kamuoyunda 3. Yargı Paketi ile rüşvet suçuna af niteliğinde düzenleme getirildiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Adalet Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, 30 Ocak 2012 tarihi itibarıyla TBMM'ye sevk edilen ''Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına ve Basın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkındaki Tasarı''da, rüşvet suçuna ilişkin düzenlemelerin yer aldığı belirtildi.

Tasarıda yer alan rüşvet suçuna ilişkin düzenlemelerin yolsuzluk suçlarıyla daha etkin mücadele ve Bakanlığın üyesi olduğu Avrupa Konseyi bünyesindeki Yolsuzluğa Karşı Devletler Grubu tavsiye kararlarının karşılanması amacıyla yapıldığı anımsatılan açıklamada, yapılan düzenleme ile Türk Ceza Kanunu'nun 254'üncü maddesinde düzenlenen rüşvet suçunda etkin pişmanlık hükmünün yeniden ele alındığı vurgulandı.

Bu düzenlemeye göre, rüşvet alan, rüşvet veren veya bu konuda kamu görevlisi ile anlaşmaya varan kişinin ve rüşvet suçuna iştirak eden diğer kişilerin, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanabilmesi için durumun resmi makamlarca öğrenilmeden önce pişmanlık duyarak durumdan yetkili makamları haberdar etmeleri gerektiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Bu maddede yapılan değişikliğin amacı, rüşvet suçunun varlığı halinde bu suçun ortaya çıkarılmasını kolaylaştırmaktır.

Şöyle ki rüşvet suçunu işleyen ya da bu suça iştirak eden kişiler, söz konusu düzenleme gereğince ancak rüşvet eylemi resmi makamlarca öğrenilmeden önce yetkili makamların haberdar edilmesi ve rüşvet konusu menfaatin yetkili makamlara aynen teslim edilmesi durumunda bu hükümden faydalanabileceklerdir.

Yürürlükteki mevcut düzenlemede etkin pişmanlık hükümleri, kişiler hakkında ceza soruşturması başlamadan önce itirafta bulunmaları durumunda söz konusu olabilmektedir. Tasarıda yapılan değişiklikle, etkin pişmanlıktan yararlanılabilmesi için kanunen öngörülen zaman aralığı şüphelinin aleyhine olacak şekilde daha da daraltılmaktadır.

Böylece söz konusu düzenleme ile rüşvet suçuna karışan kişiler, rüşvet olgusunu daha hızlı ortaya çıkarmaya zorlanmış olmaktadır. Kaldı ki etkin pişmanlık hükümlerine ilişkin düzenleme ilk defa bu tasarı ile getirilen bir düzenleme değildir.''

Genel olarak etkin pişmanlık hükümlerinin ceza adalet sisteminde benimsenmesinin temel amaçlarından birinin karmaşık suç ilişkilerini ortaya çıkarmak ve bu tür suçlar ile mücadelede etkinliği sağlamak olduğu işaret edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Sonuç olarak, bir kısım görsel ve yazılı basında yer aldığı gibi, tasarıdaki düzenlemenin amacı rüşvet suçuna af getirmek olmayıp, aksine yolsuzlukla mücadele kapsamında rüşvet ve benzeri suçlarla mücadelenin daha da etkin hale getirilmesidir.''


aa



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,433 µs