En Sıcak Konular

Zamlar nisan ayında

6 Şubat 2012 14:49 tsi
Bugün Gazetesi yazarı Sadettin Orhan, memur ve memur emeklilerinin beklediği 2012 zamlarının verileceği tarihi yazdı...

Soru: Sadettin Bey, ben memur emeklisiyim 2012 yılı maaş zammını hâlâ alamadım. SGK'ya sorduğumda bize henüz talimat gelmedi dediler. Ne zaman verileceğine dair bilginiz varsa benimle paylaşırsanız sevinirim. H. Çiftçi

Cevap: Değerli okurum, memura ve memur emeklilerine 2012 yılı için verilecek zam oranı, yapılacak toplu sözleşmeyle belirlenecek. Ancak toplu sözleşmenin yapılabilmesi için önce toplu sözleşme yasasının çıkması gerekiyor. Söz konusu yasa, şu an Meclis'te ve muhtemelen mart ayı içinde yasalaşmış olur. Dolayısıyla memurların ve memur emeklilerinin 2012 zamlarının maaşlara yansıması da nisan ayını bulacak gibi görünüyor. Toplu sözleşme gerçekleştikten sonra ocak ayından geçerli olmak üzere zam oranı maaşlara yansıtılacaktır.

Malulen emekli olamazsınız

Soru: 1993 senesinde açık kalp ameliyatı oldum. 1994 sigorta girişliyim. Kalp ameliyatı olduğum için askerlik görevini yapamadım. Son çalıştığım işyerinden 2008 yılında ayrıldım. O tarihten bu güne işsizim. Toplam 4.433 gün prim ödeme gün sayım var. Malulen emekli olabilir miyim? Dinçer Y.

Cevap: Dinçer Bey, malulen emekli olabilmeniz için sakatlık veya özür durumunuzun sigorta başlangıcınızdan sonra ortaya çıkmış olması gerekiyor. Sizin rahatsızlığınız ve ameliyatınız sigorta başlangıcınızdan önce olduğu için malulen emekli olamazsınız. Fakat iş göremezlik durumunuz %40'ın üzerindeyse ve vergi indirim belgesiyle bunu belgeleyebilirseniz, yaş şartı aranmaksızın hemen emekli olabilirsiniz.

Peşin ödemede indirim yok

Soru: Sadettin Bey, Bağ-Kur borcumu 18 taksit yaptırıp yapılandırdım. 4 taksitini ödedim. Bu arada emeklilik yaşım da doldu. Kalan borcumun hepsini bir defada ödesem, borcumda faiz indirimi olur mu? Hüseyin

Cevap: Hüseyin Bey, borçları yapılandıran 6111 Sayılı Torba Kanun'da, borçların peşin ödenmesi için tanınmış bir süre vardı. Bunun yanında da 6, 9, 12 ve 18 taksitte ödeme imkânı getirildi. Siz peşin ödeme yerine taksiti tercih ettiğiniz için, şu an kalan taksitleri peşin ödeseniz bile ayrıca indirim uygulanmaz. Emekli aylığınızın bağlanabilmesi için borcunuzu bitirmeniz gerekir.

İki ülkeden de aylık bağlanır

Soru: Sadettin Bey, yakınımın kocası Avusturya'da 1994'te vefat etti. Bundan sonra yakınım Avusturya'da ölüm aylığı almaya başladı. Kocasının Avusturya'ya gitmeden önce Türkiye'de 479 gün çalışmışlığı vardı. Ayrıca toplam 20 ay askerlik yapmış. Askerlik borçlanması yaparak 900 günü tamamlayıp SSK'dan da ölüm aylığı alabilir mi? Yani hem Avusturya'dan hem Türkiye'den aynı anda ölüm aylığı alabilir mi? Faruk A.

Cevap: Faruk Bey, ölüm olayı 1 Ekim 2008 tarihinden önce gerçekleştiği için, askerlik borçlanmasıyla 900 gün tamamlandığı takdirde, Türkiye'den ölüm aylığı bağlanır. Yani yakınınız hem Türkiye'den hem de Avusturya'dan ölüm aylığı alabilir. 1 Ekim 2008'den sonra gerçekleşen ölümlerde, borçlanmayla 900 günü tamamlama imkânı bulunmuyor.



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,315 µs