En Sıcak Konular

İşkencecisiyle 32 yıl sonra helalleşti

6 Şubat 2012 12:41 tsi
12 Eylül döneminde Mamak Cezaevi'nde işkence yapan Doğan Eşlik ile işkence yaptığı isimlerden biri olan ülkücü Yılma Durak, 32 yıl sonra bir araya geldi.

Kendisinden helallik isteyen Eşlik'e, Durak'ın cevabı şu oldu: "Hakkımı helal ediyorum."

12 Eylül darbesi döneminde vatanî görevini Mamak Askerî Cezaevi'nde yapan Doğan Eşlik'in hikâyesi dün birçok gazetede yer aldı. Komutanlarının baskısıyla birçok kişiye işkence yaptığını anlatıyor ve "Bizi insanlıktan çıkarmışlardı, işkence ettiğim insanlar ne olur haklarını helal etsin." diyordu.

Eşlik'in işkence yaptığı isimlerden biri de Ülkücü Yılma Durak'tı. İşte o ikiliyi Cihan Haber Ajansı buluşturdu. Eşlik, Durak'ın elini öptü, helallik istedi. Yılma Durak şu ifadeleri kullandı: "Vicdanında yaptığı muhasebe sonucu çektiği ızdırapları dile getirmesinden dolayı Doğan kardeşime hakkımı helal ediyorum. Allah, ondan razı olsun."

Yılma Durak, Mamak'ta hem devrimcilere hem sağcılara toplu olarak işkence yapıldığını anlattı. Durak, "Doğan kardeşimiz kahramanlık ediyor. Vicdan azabına düşmüş, içindeki acıyı daha fazla taşıyamadığı için buralara kadar gelmiş. Bu vatan evlatlarına zulmettirerek, bize zulmettiler. Bunlara yapılan zulümler de bize yapılan zulümdür. Bizi copladılar, falakaya yatırdılar. Mamak Cezaevi bir işkence haneydi. O işkenceyi yaşayanlar huzur içinde değillerdir. Doğan kardeşimin ifadelerini okudum. Şimdi tanıştık. Büyük bir acı çekmiş. Bu kardeşime işkence yaptıranların hali ne? Onu gerçekten merak ediyorum."

DURAK'IN BİR GÖZÜ SÜREKLİ BENDEYDİ

Doğan Eşlik de Yılma Durak'ı, Mamak Cezaevi Tecrit 2\10'da beton zeminde yatarken hatırladığını anlattı. Durak'ın, şu andaki halinden daha zayıf olduğunu ifade eden Eşlik, "Eti kemiklerine yapışmıştı. Dişleri yoktu. Yatıyordu. Ben volta atıyordum. Bakıyordum bir göz sürekli bana bakıyor. Bu göz yıllarca benim zihnimden çıkmadı. Yılma Bey'i ve diğer isimleri, sayımlarda ve kargaşada dövmüş olabilirim. Vallahi kendi irademle değil. Komutanlarımızın zorlaması ile yaptım. Yapmasaydık dayaktan içimizi sızlatırlardı. Orada bir zulüm vardı. Askere de aynıydı. Bizim farkımız sadece A Blok'tan dışarı çıkarmalarıydı." diye konuştu. Eşlik'in avukatı Hasan İlter ise buluşmanın kendisini duygulandırdığını ve gördüğü işkenceleri tekrar hatırladığını anlattı. İlter, "Umarım bu buluşma, o dönem, işkence yapanlara da örnek olur. Onlar da inşallah çıkıp 12 Eylül'ün zulmünü anlatırlar." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cihan 

Bu haber 492 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,643 µs