En Sıcak Konular

7 trilyon liralık füze projesi

6 Şubat 2012 09:33 tsi
7 trilyon liralık füze projesi Kime karşı?

Türkiye’nin, uzunca süredir sürüncemede olan ancak ABD ve Avrupa çevrelerinde iştahla ve dikkatle izlenen, uzun menzilli füze alımı projesi, 4 milyar dolarlık (7 trilyon lira) tutarı ile kritik bazı bakanlıkların üzerinde ya da yarısına tekabül etmesiyle gündeme oturdu. Kısa adı T-LORAMIDS olan 4 milyar dolarlık uzun menzilli hava ve füze savunma sistemi, Türkiye’de gerek parlamento gerekse kamuoyunda hararetle tartışılması gerektiği halde hemen hemen hiç değinilmeyen ancak bazı kritik bakanlıkların bütçesinin de üzerinde olan bir proje. Birkaç yıl önce uluslararası ihaleye çıkılan bu projenin yaklaşık 7 trilyon olan bedeli, örneğin, Adalet Bakanlığı bütçesinden (5.2 trilyon lira) 1,5 trilyon lira fazla, Sağlık Bakanlığı bütçesinin (14.3 trilyon lira) ise yaklaşık yarısına tekabül ediyor.

Projede, Fransız-İtalyan ortaklığı olan Eurosam, Rus Rosoboronexport, Çin’in CPMIEC firması ile Amerikan Lockheed Martin ve Raytheon firmaları ortak teklif verdikleri Patriot sistemi ile yarışıyorlar. Fransa’nın soykırımı inkâr yasasına tepki olarak Türkiye’nin, füze projesinden Eurosam’i çıkartması bekleniyor. Eurosam’in, Türkiye’nin 120 km olarak talep ettiği füze menzilini, getirdiği 64 km menzil önerisi ile teknik olarak zaten karşılayamadığına işaret eden savunma sanayii kaynakları, büyük olasılıkla Haziran ayında ihalenin sonuçlanacağını belirtiyorlar.

Ankara’da resmî kaynaklar, başta ABD NATO’nun bastırmasına rağmen, projenin tek kaynak olarak ABD’ye verilmesine karşı çıkıyorlar ve ihale sürecinin devam ettiğini belirtiyorlar.

Lale Kemal / Taraf



Bu haber 2,017 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,581 µs