En Sıcak Konular

Türkiye, 'lüzum görmedi'

6 Şubat 2012 08:15 tsi
Türkiye, 'lüzum görmedi' Fransa'nın izinleri iptal!

Paris yönetimi, Ocak başında Afganistan’dan Fransa’ya gidecek bir askeri nakliye uçağı için Türkiye hava sahasının kullanılması amacıyla uçuş izni istedi. Türkiye, “Gördüğü lüzum üzerine” Fransa’nın bu talebine olumsuz yanıt (No fly zone for French military aircrafts) verince, Fransız askeri uçağı, mesafeyi uzatan alternatif bir rota kullandı.

Türkiye’nin inkar yasası nedeniyle Fransa’ya karşı başlattığı yaptırımlar en fazla bu ülkenin silahlı kuvvetlerini olumsuz etkiledi. Fransa, inkar yasasının 22 Aralık 2011’de parlamentoda kabul edilmesinin ardından Türkiye’nin yaptırımlar uygulayacağını açıklamasına rağmen Ankara’nın nabzını yoklamaktan kaçınmadı.

Paris yönetimi, Ocak başında Afganistan’dan Fransa’ya gidecek bir Fransız askeri nakliye uçağı için Türkiye hava sahasının kullanılması amacıyla uçuş izni istedi.

Türkiye, “Gördüğü lüzum üzerine” Fransa’nın bu talebine olumsuz yanıt (No fly zone for French military aircrafts) verince, Fransız askeri uçağı, mesafeyi uzatan alternatif bir rota kullanmak zorunda kaldı.

Türkiye, inkar yasasından önce Fransız askeri uçaklarına yıllık paket halinde verdiği uçuş izinlerini iptal ederek, her uçuş için ayrı izin talebi getirmişti.

Gemilere de hayır
Bu durum Fransa’nın özellikle Afganistan, Ortadoğu ve Orta Asya’ya yapacağı askeri amaçlı uçuşları zora sokuyor. Fransız askeri uçakları uzun rota kullanmak zorunda kaldığından, uçuşların maliyeti de artıyor. Ankara ayrıca 2 Fransız askeri gemisinin de Türkiye karasularına girmesine izin vermedi.

Bu arada Türkiye, Anayasa Konseyi’nin inkar yasasının iptalini görüşmek için toplanacağı tarihe kadar (29 Şubat veya 1 Mart), sessiz diplomasi taktiğini sürdürüp, sadece Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’i hedef alacak. Fransız siyasi partileri ile özellikle Fransa halkını hedef alan herhangi bir açıklama yapılmayacak. Dışişleri Bakanlığı, tüm ilgili kurumlardan alınan bu karara uyulmasını isteyerek, sadece “Sarkozy’nin seçimler nedeniyle oy hesabı yapıp Fransa’nın tüm dünyaya mâl olmuş önemli değerleriyle nasıl oynadığının, bu değerleri görmezden geldiğinin” anlatılmasını istedi.     

Uğur Ergan / Hürriyet



Bu haber 1,892 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,169 µs