En Sıcak Konular

BBC: İran Farsça elemanlarımızı taciz ediyor

5 Şubat 2012 14:23 tsi
İran'a, İngiliz Yayın Kurumu'nun (BBC) Farsça servisi elemanlarına tacizde bulunduğuna ilişkin suçlaması yöneltildi.

BBC Genel Direktörü Mark Thompson, yaptığı açıklamada, elemanlarına yönelik iftira, takip etme ve İran'daki ailelerinin tutuklanması gibi yöntemlere başvuran İran'ın, BBC Farsça Servisi elemanlarına yönelik yürüttüğü ''sindirme ve taciz kampanyasının'' son aylarda daha da kötüleştiğini bildirdi.

İnternetteki bir blogda yer alan açıklamasında, bir BBC Farsça Servisi çalışanının kız kardeşinin, İran'da gözaltına alınarak Tahran'daki bir hapishanade hücre hapsinde tutulduktan sonra serbest bırakıldığını belirten Thompson, bu durumun ilk olmadığının altını çizdi.

Thompson, daha önce de bazı BBC çalışanlarının akrabalarının tutuklanarak ''Londra'daki yakınlarına, BBC'deki işlerinden ayrılmaları veya İran istihbarat servisi elemanlarıyla işbirliği yapmalarını söylemelerinin istendiğini'' belirtti.

Bazı BBC çalışanlarının elektronik postaları ve Facebook hesaplarının, güvenlik şifreleri kırılarak ele geçirildiğini dile getiren Thompson, bu kişilere, İran'daki basın kuruluşlarınca cinsel saldırı, uyuşturucu ticareti ve mali suçlar işledikleri yönünde asılsız suçlamalar yöneltildiğini kaydetti.

-HRW'den de İran'a taciz suçlaması-

Bu arada, New York'taki İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden (HRW) yapılan açıklamalarda da, İran'ın BBC çalışanlarına yönelik tacizlerinin, İran'da gelecek ay yapılacak parlamento seçimleri öncesinde gazetecilere ve blog yazarlarına yönelik tutuklama dalgasının bir bölümünü oluşturduğu iddiasına yer verildi.

Örgütün Ortadoğu direktörü Sarah Leah Whitson da yaptığı açıklamada, ''BBC muhabirlerinin yakınlarının tutuklanması, İranlı gazetecilerin taciz edilmesini içeren daha geniş çaplı bir kampanyanın bir bölümünü oluşturuyormuş gibi görünüyor. Özellikle yabancı ülkelerde çalışan İranlı gazetecilere yönelik son tutuklamalar dalgası, yürütülen baskı kampanyasında kınanması gereken bir artışı gösteriyor'' diye konuştu.

İran'ın BBC de dahil olmak üzere uluslararası yayın kuruluşlarının Farsça yayınlarını bozduğu biliniyor.

İngiliz yayın denetleme kurumu da geçen hafta aldığı bir kararla İngiltere'de yayın yapan, İran devletinin kontrolündeki Press TV adlı kanalın yayınlarını durdurma kararı almıştı.

Kurumdan yapılan açıklamada söz konusu kararın politik bir yönünün bulunmadığı savunulmuştu.

aa



Bu haber 748 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,200 µs