En Sıcak Konular

Cumhurbaşkanı Gül'den laiklik mesajı

5 Şubat 2012 12:49 tsi
Gül: Laiklik, birlikte yaşama iradesini güçlendiriyor...

Laiklik ilkesinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na girişinin 75. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımlayan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Laiklik ilkesinin kabul edilmesinin 75'inci yıldönümünde, Cumhuriyetimizin niteliklerinin milletimizin birlikte yaşama iradesini güçlendirmeye devam ettiğinde hiç kimsenin şüphesi bulunmamaktadır." dedi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Gül'ün, laiklik ilkesinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na girişinin 75. yıldönümü dolayısıyla mesaj yayımladığı ifade edilerek, "Laiklik ilkesinin anayasaya girmesinin 75'inci yıldönümünde milletimiz, Cumhuriyetimizin diğer niteliklerinin yanında bu ilke üzerinde de güçlü bir anlayış birliği içindedir. Esasen devletin örgütlenme tarzıyla ve meşruluk temeliyle ilgili olan laiklik ilkesi 1982 Anayasasında da ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Anayasanın 2'nci maddesinde Türkiye Cumhuriyeti'nin 'demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devleti' olduğu hükme bağlanırken, bu maddenin gerekçesinde laikliğin 'her ferdin istediği inanca, mezhebe sahip olabilmesi, ibadetini yapabilmesi ve dinî inançlarından dolayı diğer vatandaşlardan farklı bir muameleye tâbi kılınmaması' anlamına geldiği belirtilmektedir." denildi.

Anayasa'nın 24'üncü maddesinde herkesin vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyetine sahip olduğu ve ibadet, dinî âyin ve törenlerin serbest olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Ayrıca, kimsenin ibadet, dinî âyin ve törenlere katılmaya, dinî inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamayacağı; dinî inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamayacağı ve suçlanamayacağı öngörülmektedir. Anayasa, din hürriyetinin, inanç ve ibadet hürriyeti olmak üzere iki boyutunu düzenlerken, 15'inci maddesinde de savaş, seferberlik, sıkıyönetim veya olağanüstü hallerde bile kimsenin din, vicdan, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamayacağını ve bunlardan dolayı suçlanamayacağını belirterek, inanç hürriyetini özel olarak teminat altına almaktadır. Dinî inancı olmayanlar için de durum aynıdır." denildi.

Laikliğin ikinci yönünü, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasının oluşturduğu hatırlatılan açıklamada, "Anayasanın 24'üncü maddesinde, kimsenin, devletin sosyal, ekonomik, siyasî veya hukukî temel düzenini din kurallarına dayandırma amacıyla, dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemeyeceği ve kötüye kullanamayacağı belirtilmektedir. Laiklik ilkesi gereğince devletin bütün dinler karşısında tarafsız olması, bütün din mensuplarına ve dinî inancı olmayanlara eşit davranması zorunludur. Bu zorunluluk, Anayasanın 10'uncu maddesinde düzenlenen herkesin din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşit olduğunu hükme bağlayan eşitlik ilkesinin de gereğidir. Kanun önünde eşitlik, bireyin bütün değerlerinin ve her türlü kimlik tercihinin de saygı görmesi ve korunması demektir. Aslolan herkesin ve toplumun her kesiminin haklarını korumak olduğundan, laiklik toplumsal barış açısından önemli bir işlev görmekte ve herkesin eşit bireyler olarak toplumsal hayata katılmalarına imkân sağlamaktadır. Bu sebeple, laiklik bir özgürlük ilkesi olduğu gibi toplumsal uzlaşma ve barış ilkesi olarak da görülmelidir. Laiklik ilkesinin kabul edilmesinin 75'inci yıldönümünde, Cumhuriyetimizin niteliklerinin milletimizin birlikte yaşama iradesini güçlendirmeye devam ettiğinde hiç kimsenin şüphesi bulunmamaktadır." denildi.

cihan



Bu haber 609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,227 µs