En Sıcak Konular

Tunus ve Yemen'den, Çin ve Rusya'ya veto tepkisi

5 Şubat 2012 12:08 tsi
Rusya ve Çin'in Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Suriye aleyhine kararı veto etmesine tepkiler gelmeye devam ediyor.

Son olarak Tunus Başbakanı Hamadi Jebali, artan şiddet karşısında yapabilecekleri en küçük şeyin Beşşar Esed rejimi ile bağlantılarını kesmek olduğunu söyledi. Jebali, Rusya ve Çin'in veto haklarını da yanlış kullandığını ifade etti.Jebali'nin bu açıklamayı yaptığı Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen güvenlik konferansında bir başka tepki de Nobel Barış Ödülü sahibi Yemenli Tevekkül Karman'dan geldi. Suriye'de devam eden ölümlerin ahlaki sorumluluğunun Rusya ve Çin'e ait olduğunu söyleyen Karman, dünya hükümetlerine Suriye'nin büyükelçilerini sınırdışı etmeleri çağrısında bulundu.

Moskova ve Pekin yönetimleri, Suriye'de akan kanın durdurulmasına yönelik bir kararı dün veto etmişti.

Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşan Hamadi Jebali, Suriye halkının eylem, somut tedbirler beklediğini belirterek "Arap ülkeleri ve diğer ülkelerdeki Suriye büyükelçilerini sınırdışı etmeliyiz. En azından şimdilik yapabileceğimiz şey Suriye rejimi ile bağlantıları kesmek" diye konuştu.

Tunus Başbakanı Rusya ve Çin'in vetosunu ise "Bu yanlış kullanılmış bir haktır ve şüphesiz uluslararası kamuoyu karar mekanizmasını yeniden düşünmek zorundadır" dedi.

Rusya ve Çin için daha sert ifadeler kullanan Nobel Barış Ödülü sahibi Karman ise "Bu iki ülke katliamların insani sorumluluğunu taşımaktadır. Barışçıl göstericiler adında sizi Suriye'nin büyükelçilerini ülkelerinizden sınır dışı etmeye ve Şam'daki elçilerinizi geri çekmeye çağırıyorum. Rejimi cezalandırmak için yapabileceğinizin en asgarisi bu. Ayrıca sizi Suriye halkını korumak için gerekli önlemleri almaya çağırıyorum" ifadelerini kullandı.

cihan

Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,964 µs