En Sıcak Konular

Genel Devrim Konseyi'nden Suriye bilançosu

5 Şubat 2012 10:18 tsi
Suriye'nin çeşitli kentlerinde muhaliflere karşı düzenlenen operasyonlarda ölü sayısının 4'ü çocuk olmak üzere 113'e yükseldiği bildirildi.

Suriyeli muhalif yapılanmalardan sorumlu Genel Devrim Konseyi, operasyonlarında güvenlik güçlerinin açtığı ateşte, iki günden beri şiddet olaylarının devam ettiği Humus'ta 70, başkent kırsallarında 22, ülkenin kuzey kesimindeki İdlib'te 11, güneydeki Dera'da 7, Deyr Ez Zor, Kamışlı ve Halep'te birer olmak üzere toplam 113 kişinin hayatını kaybettiğini, yüzlerce kişinin de yaralandığını duyurdu.

Akşama doğru ordunun birçok kentte tekrar operasyonlar düzenlediğini, operasyonlarda çok sayıda kişinin tutuklandığını kaydeden konsey, muhalifleri yoğun olduğu kentlerde elektrik kesintisinin fazla olduğunu aktardı.

Öte yanda Suriye'nin resmi haber ajansı SANA, ülkenin muhtelif yerlerinde güvenlik güçlerine karşı düzenlenen silahlı saldırılarda 12 askerin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Humuslu aktivist Ebu İzzet: "Rejim Humus'u ikinci Hama yaptı, perişan olduk, dünya neden sesimizi duymuyor"

Suriye Genel Devrim Konseyi üyesi Humuslu aktivist Ebu İzzet, Humus'a yapılan saldırıların gece yarısından sonra başladığını ancak yoğun bir şekilde asıl operasyonların 03:00'da gerçekleştiğini ve operasyonun tam bir saat sürdüğünü söyledi.

Abu İzzet, bölgede tam bir felaket yaşandığını, 30'dan fazla evin yıkıldığını, elektriklerin kesik olması nedeniyle insanların güvenli bölgelere kaçmaya başladığını belirtti.

İzzet, operasyonların aralıksız devam etmesi nedeniyle birçok yaralının kurtarılamadığını ve birçok kişinin enkaz altında kaldığını belirterek saat 04:00'dan sonra aralıklı bir şekilde silah seslerinin gelmeye devam ettiğini anlattı.

Operasyonların en fazla Halidiye ve Munşeat bölgelerinde gerçekleştiğini vurgulayan Abu İzzet, "Suriye Özgür Ordusu bu bölgelerde güçlü olduğu için buralara operasyon düzenlendi. Operasyonda çok farklı silahlar ve gazlar kullanıldı. Bazı insanlarda da zehirlenme vakaları baş gösterdi. Bazı insanlar kentin suyuna zehir katıldığını ileri sürdü, bu da halkta tedirginliğe yol açtı" dedi.

Abu İzzet sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnsanların bir kısmı enkaz altında ölürken bir kısmı da ilaç yokluğundan can verdi. Tam olarak bir sayı veremem ama 300'den fazla insan öldü, 1600'den fazla kişi yaralandı. Çok sayıda insan tutuklanırken çoğu da kayboldu. Yaralılar Halidiye bölgesinde güvenli bir bölgeye taşınırken buraya kentten gönüllü doktorlar gelerek yaralıları tedavi etti. Tutuklanma korkusundan dolayı hiçbir yaralı devlet hastanesine götürülmedi. Yaralılar bu hastanelere götürüldüğünde tedaviden sonra hemen tutuklanıp hapse atılıyorlar. Bu hastanelerde çalışanlar rejimin emri olmadan hiçbir yaralıyı tedavi etmiyorlar."

İzzet, cesetlerin kentteki cami avlularına ve hastahane bahçelerinde toplatıldığını söyledi.

Operasyonlar boyunca, tüm Humus'un camilerinden tekbir seslerinin yükseldiğini, Mevlid kandili olduğu için kimsenin bir operasyon beklemediğini ve Hama olaylarının yıl dönümü olduğu için gece geç saatlere kadar gösteriler düzenlediklerini aktaran Abu İzzet, "Rejim Humus'u ikinci Hama yaptı, perişan olduk, dünya neden sesimizi duymuyor, yoksa dünya kör ve sağır mı olmuş" dedi.

Kentte toplam 9 saat elektrik kesintisi yaşandığını belirten Ebu İzzet, "Artık kentte hayat saat 10:30'da başlıyor, 13:00'da bitiyor. Halk bu zaman diliminde temel ihtiyaçlarını karşılıyor ve evine dönüyor. Saat 13:00'dan sonra sokaklar boşalıyor bundan sonra güvenlik güçleri sokakta gezenleri ya tutukluyor ya da keskin nişancıların hedefi oluyorlar. Birçok devlet dairesinin çatısında keşin nişancılar var. Bunlar belli saatte dışarı çıkanlara ateş açıyor" şeklinde konuştu.

aa



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,401 µs