En Sıcak Konular

Esad'a büyük darbe

5 Şubat 2012 09:59 tsi
Esad'a büyük darbe Suriye ordusu çözülüyor...

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Suriye ordusundan kaçanların sayısının 40 bini bulduğunu ve kaçanların çoğunun muhaliflerin safına geçtiğini açıkladı.

Dünyanın gözü iki gün boyunca Almanya’nın Münih kentinde olacak. Çünkü bu yıl 47’ncisi düzenlenen Münih Güvenlik Zirvesi için 50 ülkeden devlet başkanları ve uluslararası kurumların temsilcileri ünlü Bayerischer Hof Oteli’nde bir araya geliyor.

‘Daha güvenli bir dünya için’ toplantılar yapılacak. Bu yılın sloganı ise ‘Finans krizinden siber savaşlara.’

Toplantıların resmi başlığı bu fakat Hillary Clinton’dan Lavrov’a David Cameron’dan Angela Merkel’e dünyanın etkili isimlerinin bir araya toplandığı ve üst başlığın‘güvenlik’ olduğu bir ortamda Irak, Filistin, Afganistan,Mısır, Libya ve Suriye’nin konuşulmaması mümkün değil.

Özellikle de önceki gece Esad’ıngiriştiği katliamdan sonra. Türkiye’yi zirvede Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Müsteşar Feridun Sinirlioğlu temsil ediyor. İlk günün havasına bakılırsa en yoğun ikili görüşmeleri Davutoğlu’nun yapacağı/yaptığı açık.

Çünkü gündemdeki tüm konular bir şekilde Türkiye ile ilgili.

TABLO TÜRKİYE’NİN TAM TERSİ

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun ‘komşularla sıfır sorun’ tezi son dönemde ülke içinde çok tartışılıyor. Özellikle muhalefet cephesi ‘sıfır sorun sırf sorun oldu’ söyleminde.

Fakat Münih’ten bakıldığında tablo pek de öyle değil.

Türkiye’nin son yıllarda attığı adımlar dikkat çekiyor. Tabii ki herkes desteklemiyor. Ama sonuçta karar masalarında söz söyleyenlerden birisi de Ankara.

Öncelikle şunu not etmek şart.

Türkiye gibi zorlu bir coğrafyada yaşıyorsanız tavırlı olmanız kaçınılmaz. Yani hadiseleri izleyen değil, süreci yönetmeye talip ülke olmak zorundasınız. Tavır almanın da bir bedeli olur; ya sevilirsiniz ya da eleştirilirsiniz.

Bakan Davutoğlu özelliklemuhalefetin eleştirilerinin art niyetli olduğu görüşünde. Ayrıca ‘sıfır sorun’ ilkesinin anlaşılamadığını söylüyor.

Projenin aslında bir zihniyet devrimi olduğunu, herkesi düşman gören zihniyeti bırakıp, herkesle barışık bir ülke olmayı hedeflediklerini anlatıyor.

Bakana göre bunda da ciddi mesafe alındı.

Davutoğlu sıfır sorun ilkesinin pozisyonsuzluk demek olmadığını, muhalefetin ‘ilkesizlik yapan zulmedenlere sessiz kalın beklentisinde olduğunu, fakat bunu yapmadıklarını ve asla yapmayacaklarını’ anlatıyor.

LİBYA 100 MİLYON DOLARI GERİ YOLLADI

Bakan Davutoğlu yapılan eleştirilerin ilkesel ve stratejik olarak yanlış olduğu görüşünde. Diplomaside atılan adımların iyi hesaplandığını ve üç dört adım sonrasının analiz edildiğini anlatıyor.Mesela CHP’nin çok eleştirdiği Libya’ya gönderilen 100 milyon dolar yardım meselesi ile ilgili çarpıcı ayrıntılar verdi.

Davutoğlu o paraların aslında Libyalıların Türkiye’de tutulan teminatlarından ödendiğini, o dönemde çok işe yaradığını, Libya hükümetinin de bugünlerde parayı iade ettiğini söyledi.

Aynı zamanda Libyalı yöneticilerin ‘her şeyi unutabiliriz ama o yüz milyon doları asla’ dediklerini de not etmek lazım.

SURİYE’DE YOLUN SONUNA GELİNDİ

Türkiye Suriye ve Irak’ta olanlardanenküçük detayına kadar haberdar. Hatta şunu söylemek mümkün Türk Dışişleri’ne her sabah bir önceki gün hangi sokakta ne olduğuna kadar detaylı bilgi geliyor Suriye’den.

Bakan detay vermiyor fakat diplomatik kaynaklar Esed rejiminin Şam’da sıkıştığını, herkese silah dağıtmaya başladığını teyit ediyorlar. Bir başka ayrıntı da rejimin ekonomik anlamda çöküyor olduğu. Öyle ki Suriye artık para bile bastıramıyor.

Davutoğlu’na göre Kaddafi, Mübarek ve Esed benzeri liderlerin hüküm sürdüğü bir yer olmayacak Ortadoğu.

SURİYE ORDUSU ÇÖZÜLÜYOR

Bu arada istihbarat dünyasında dolaşan bir bilgiyi de yeri gelmişken kayda geçelim. Temmuzdan bu yana Suriye ordusundan kaçanların sayısı 40 bini geçmiş durumda. 215 bin kara, 50 bin hava ve 6 bin denizciye sahip Suriye ordusundan kaçanların çoğu muhaliflerin safına geçti. Öyle ki Şam’ın dışmahallelerinde bile çatışmalar yaşanıyor. Diplomasi boyutuna dönersek. Davutoğlu gerek Kuzey Afrika’da gerekse de bölgemizde meydana gelen her olaya yakından baktıklarını anlatıyor. Kendi ifadesiyle Türkiye ‘en büyük riski Mısır lideri Mübarek’e ‘git’ dedikleri gün aldı. Çünkü o gün itibariyle hadise çok yeniydi ve Türkiye çok iddialı bir çıkış yapmış oldu. Fakat gelinen nokta yapılan analizin doğruluğunu gösteriyor.

MÜBAREK’İN İDAMINI DOĞRU BULMAYIZ

Mübarek’in de Kaddafi gibi bir sonunun olup olmayacağı yönündeki sorumuza ise “Mübarek’in idamını doğru bulmayız. Ne ülke için ne de bölge için katkısı olur” diyor.

Bakan Davutoğlu Münih zirvesinden döndükten sonra uzun bir ABD seyahatine çıkacak.Çantasında doğal olarak çok dosya var. Bunlardan birisi de şüphesiz PKK. İpucu vermiyor ama ‘PKK’nın nasıl bir suç örgütü olduğunu artık herkesin görmeye başladığını’ not düşüyor. PKK gibi arkaik yapılara günümüz dünyasında yer kalmadığı görüşünde.

Dünya siyasetinin etkin isimleri dün ve bugün Münih’te kapalı kapılar ardında dünyanın güvenliğini konuşuyorlar. ‘İçeride ne olduğu’na dair kulisler ise bir sonraki yazıda.

Adem Yavuz Arslan - Bugün



Bu haber 1,714 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,728 µs