En Sıcak Konular

Babasını kanla andı

5 Şubat 2012 09:38 tsi
Babasını kanla andı Suriye'de Beşşar Esad, 30 yıl önce babasının Hama kentinde düzenlediği katliamın yıldönümünde Humus'u kana buladı.

Mevlid Kandili'nde Kur'an okunan camilerin yerle bir edildiği saldırıda en az 337 kişi öldü. En büyük kıyım ise Sünnilerin yaşadığı El Halidiye kasabasında yaşandı. ABD "Esad devri bitti" derken Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 'müdahale' için Rusya'yı ikna etmeye çalışıyor.

3 Şubat 1982 günü Suriye'nin Hama kentinde, dönemin lideri Hafız Esad'a bağlı birlikler tarafından işlenen ve 20 bin ila 40 bin kişinin öldüğü söylenen katliamın 30. yıldönümünde bu kez oğul Beşşar Esad Humus kentini Mevlid Kandili gecesi kana buladı. Dünyanın kanını donduran katliam, ordu birlikleri tarafından öldürülen yakınlarının cesetlerini almak isteyen Suriyeliler ile askerler arasındaki gerginlikle başladı. Esad birlikleri gece Humus'a, Kandil nedeniyle Kur'an-ı Kerim okunan camiler dahil olmak üzere bombalı ve silahlı büyük bir taarruz başlattı. Saldırılar en çok Sünnilerin yoğun olduğu, adını Halid Bin Velid'den alan el-Halidiye bölgesinde yaşandı ve kent genelinde en az 337 kişi öldürüldü. Ancak Suriye'deki bazı aktivistler sayının 500'e yakın olduğunu öne sürdü.

ÖLENLERİN 57'Sİ ÇOCUK

Yine aktivistlerin iddiasına göre sadece El Halidiye bölgesinde 138 kişi öldürülürken bunlardan 57'sini çocuklar oluşturuyor. Olay yerinden "doğrulanmış" bilgi almak neredeyse imkansız olurken dünya orada olup bitenleri, katliam sonrası çekilen cep telefonu görüntülerinden izleyebiliyor. Suriyelilerin internete yükledikleri görüntülerde, öldürülen insanlar ve çatışma sonrası harabeye dönmüş kent görülebiliyor. Humusluların, ölen yakınlarını gömmek için dahi dışarı çıkamadıkları belirtiliyor. Humus'a bağlı Rastan kentinden ise bazı ailelerin çevre köylere kaçtığı ifade ediliyor. Diğer yandan Şam'da da gösteri ve çatışmalar devam ederken burada dün en az 17 kişinin öldüğü haberi geldi. Türkiye sınırına sıfır noktasında bulunan yerleşim yerlerinde de gece saatlerinde çatışma sesleri duyuldu.

5 GÜN DAHA SÜRECEK

Yine Suriyeli kaynaklara göre Esad ordusu Humus katliamına en az 5 gün daha devam edecek. Ancak hükümet kenti bombaladığı iddialarını reddetti. Resmi haber ajansı SANA, görüntülerdeki cesetlerin, silahlı kişilerce kaçırılıp öldürülen Suriyeli vatandaşlara ait olduğunu öne sürdü. Devlet televizyonu da "katliam haberlerinin", dün Suriye'yle ilgili karar tasarısını oylayan BM Güvenlik Konseyi'ni etki altına almak için ortaya atıldığını iddia etti.

İstanbul'dan 'müdahale' çağrısı

Humus katliamının ardından Suriyeli muhalifler, başta Türkiye olmak üzere uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı. Merkezi İstanbul'da bulunan Suriye Ulusal Konseyi'nden (SUK) yapılan açıklamada Türkiye'den beklentilerinin, Suriye'ye yapılacak olası bir müdahaleye liderlik etmesi olduğu belirtilirken Suriye'de akan kanın durmasını istedikleri yinelendi. SUK, müdahaleden sadece askeri müdahaleyi kastetmediklerini, bunun tampon bölge, insani koridor vs. şeklinde de olabileceğini belirtti.

Dünya ayakta, elçilikler yerle bir

Suriye'de Humus katliamının yaşandığına dair haberler duyulur duyulmaz Suriye'nin Ankara, Kahire, Berlin, Londra, Atina büyükleçilikleri de dahil dünyanın pekçok ülkesinde protesto gösterileri düzenlendi. Katar ve Trablus elçilikleri Suriyeli muhalif yanlıları tarafından saldırıya uğrarken Katar'daki bina adeta küle döndü. Tunus ise Suriye Büyükelçisini ülkesine geri gönderme kararı aldı. Ankara'daki Suriye Büyükelçiliği ve İstanbul'daki başkonsolosluk binaları önünde de Beşşar Esad protesto edildi. Türkiye'de okuyan Suriyeli öğrenciler Esad katliamı durduruncaya kadar nöbet tutacaklarını ifade ettiler. Bugün de Suriye'nin İstanbul Başkonsolosluğu önünde çok sayıda Sivil Toplum Kuruluşu'nun katılacağı bir protesto eylemi düzenlenecek.

yenişafak


Bu haber 794 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,539 µs