En Sıcak Konular

Kurultay öncesi ilginç hamle

5 Şubat 2012 09:16 tsi
Kurultay öncesi ilginç hamle CHP Lideri Kılıçdaroğlu, Kadın ve gençlik kollarına 'bütçeden pay' ayrırken, başkanların MYK toplantılarına katılmasının önünü açtı...

Çifte kurultaya giden CHP’de, Genel Merkez ve muhalefet “delege” hesabı yapıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “altın adam” konumuna gelen delegelere yönelik “bütçeden pay” vaadi dikkat çekiyor.

Kılıçdaroğlu, özellikle kadın ve gençlere yönelik olarak, tüzükte yeni bir düzenleme getirdi. Genel Merkez’in, kamuoyuna kapalı intranet sisteminde tartışılan taslak tüzüğün 41/a maddesinde, kadın kolları genel başkanı ve gençlik kolları genel başkanının, kadın ve gençlik kurultaylarında seçilmesi düzenleniyor.

PM’NİN DOĞAL ÜYESİ YAPTI

Eski Genel Başkan Deniz Baykal döneminde kadın ve gençlik kolları başkanları, atama ile görevlendiriliyordu. Kılıçdaroğlu da atama yöntemini bugünekadaruyguladı. Kılıçdaroğlu, yeni tüzükte, kadın kolları genel başkanı ve gençlik kolları genel başkanının, Parti Meclisi’nin doğal üyesi olduğuna ilişkin düzenlemeye de yer verirken, kadın ve gençlik kolları başkanlarının Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantılarına katılmasının da önü açıldı.

BÜTÇEDEN PAY

Bu maddenin en önemli düzenlemesi ise, kadın ve gençlik kollarına “bütçeden pay” ayrılması oldu. Buna göre, her il ve ilçe, yıllık bütçesinden “yeter miktarda payı”, kadın kolları ve gençlik kolları için ayıracak. Genel Merkez de, kadın kolları genel başkanlığına ve gençlik kolları genel başkanlığına, partinin yıllık bütçesinden “yeter miktarda pay” ayıracak. Bu paylar belirlenirken kadın ve gençlik kollarının da görüşleri alınacak. Kadın kollarının ve gençlik kollarının harcamaları, ilgili il ve ilçe saymanı, genel merkezde ise idari ve mali işlerden sorumlu genel başkanyardımcısı tarafındanyapılacak

Kadın kotası yüzde 25’e çıkarıldı

Kılıçdaroğlu, yeni tüzükle, yüzde 25 kadın kotası, yüzde 15 gençlik kotası da getiriyor. Kadın kotası, taslak tüzüğün 61/a maddesinde şu şekilde düzenleniyor:

35 YAŞ SINIRI GETİRİLDİ

“Partinin katıldığı milletvekili genel seçimlerinde merkez yoklaması yoluyla belirlenecek adayların tespitinde; parti meclisi seçiminde; il, ilçe, belde yönetim organlarının seçiminde; il genel meclisi ve belediye meclisi üyelikleri için adayların seçiminde; kongre ve kurultay delegesi seçimlerinde en az yüzde yirmi beş kadın kotası uygulanır.”

Gençlik kotası ise en az yüzde 15 şeklinde belirlenirken, 35 yaş sınırı getiriliyor. Buna göre, “Partinin katıldığı milletvekili genel seçimlerinde merkez yoklaması yoluyla belirlenecek adayların tespitinde; parti meclisi seçiminde; il, ilçe, belde yönetim organlarının seçiminde; il genel meclisi ve belediye meclisi üyelikleri için adayların seçiminde; kongre ve kurultay delegesi seçimlerinde, adaylık tarihi itibariyle 35 yaşından gençleri (35 dahil) kapsayacak şekilde en az yüzde 15 gençlik kotası” uygulanacak.

bugün


Bu haber 708 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,986 µs