En Sıcak Konular

PKK'nın 'A Takımı'na ilk soruşturma

5 Şubat 2012 09:06 tsi
PKK'nın 'A Takımı'na ilk soruşturma Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, KCK Yürütme Konseyi'nin 7 üyesine soruşturma başlattı.

Murat Karayılan, Cemil Bayık, Fehman Hüseyin'in de aralarında bulunduğu A Takımı'nın verdiği eylem talimatları tek tek araştırılıyor. Soruşturma sonunda A Takımı hakkında yakalama kararı ve kırmızı bülten çıkartılacak.

Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, KCK soruşturmasında BDP'li siyasiler de dâhil pek çok kişi hakkında işlem yapıldığı halde A Takımı'na yönelik herhangi bir adli işlem yapılmaması üzerine harekete geçti. Savcılık, KCK Yürütme Konseyi'nin üyeleri Murat Karayılan, Cemil Bayık, Duran Kalkan, Mustafa Karasu, Ali Haydar Kaytan, Fehman Hüseyin ve Avrupa Sorumlusu Sabri Ok hakkında inceleme başlattı. Yetkililer; bu kişilerin, aranmadıkları için yakın bir geçmişe kadar Türkiye'ye gelip dolaşabilecek ve ellerini kollarını sallayarak gidebilecek durumda olduklarını söylediler. Savcılık, soruşturma başlattığı için bu ihtimal ortadan kalktı. Sabah Özel İstihbarat Bölümü'nün edindiği bilgilere göre Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hüseyin Görüşen, soruşturmadaki bu eksikliğin farkına varınca İmralı Cezaevi'ndeki PKK Lideri Abdullah Öcalan dışındaki PKK-KCK üst yönetiminin bütün üyeleri hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 302, 314/1 ve 220/5 maddelerine göre soruşturma açtırdı. Soruşturma, kayıtlara 2011/1270 no ile girdi. TCK'nın 302'nci maddesinde yer alan 3 fıkrada "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" başlığı altındaki suçlar düzenleniyor. Devlete yönelik bu terör suçları için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası öngörülüyor. TCK'nın silahlı örgüt başlığı altındaki 314/1'inci maddesinde ise, "Silâhlı örgüt kuran veya yöneten kişi, on yıldan on beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" deniliyor. TCK'ya, 1 Haziran 2005'te yapılan bir düzenlemeyle terör örgütü yöneticilerinin cezalarını ağırlaştıran bir fıkra eklendi. Bu fıkra, TCK'nın 220'nci maddesinin 5'inci fıkrası idi. Bu fıkrada "Örgüt yöneticileri, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen bütün suçlardan dolayı ayrıca fail olarak cezalandırılır" deniliyor.

ÖCALAN SORUMLU TUTULMUYOR

Bu hüküm doğrultusunda Karayılan'dan başlayarak PKK yöneticileri, kentlerdeki küçük çaplı molotof saldırılarından çok sayıda şehidin verildiği Çukurca saldırısı gibi büyük eylemlere kadar bütün terör saldırılarından sorumlu tutulacaklar. Bununla birlikte Öcalan, cezaevinde olduğu ve talimat vermediği için saldırılardan sorumlu tutulmuyor.

TALİMATLAR ARAŞTIRILIYOR

Görüşen, büyük bir gizlilik içinde yürüttüğü inceleme sonrasında açılan soruşturmayla ilgili olarak Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Cemil Tuğtekin'i görevlendirdi. Soruşturma tüm Türkiye'yi kapsıyor. Bu bağlamda Başsavcılık tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı'na gönderilen 29 Kasım 2011 tarihli çok gizli ibareli yazıda, PKK'nın merkez yürütme konseyi üyelerinin, yani A Takımı oluşturan kişilerin kimler olduğunun, hangi talimatları verdiklerinin ve hangi eylemlerden sorumlu olduklarının 81 il emniyet müdürlüğünden sorularak tespit edilmesi istendi. Terörle Mücadele Daire Başkanı Cihangir Çelik, üst düzey KCK'lılar hakkında kapsamlı bir dosya hazırlattı ve savcılığa gönderdi. Polis, PKK saldırılarının tamamını mercek altına aldı. Savcılık, soruşturmasını somut eylemler üzerine kuracak. Soruşturma sonucunda dava açılırsa PKK yöneticileri hakkında yakalama kararı alınacak ve kırmızı bülten çıkarılacak.

sabah

Bu haber 756 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,216 µs