En Sıcak Konular

Yeni Anayasa için telaşsız ortam zor bulunur

4 Şubat 2012 12:58 tsi
Yeni Anayasa için telaşsız ortam zor bulunur Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, ''Yeni bir Anayasa yaparken telaşsız bir ortam olması lazım ama Türkiye'de telaşsız ortam ararsak zor bulunur'' dedi.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Rektörlüğünün Anayasa Hukukçuları Derneği, Anayasa Hukuku Araştırmaları ve İncelemeleri Derneği ile Fransa Anayasa Hukuku Derneğinin işbirliğiyle düzenlediği ''Yeni Anayasa Çalıştayı'', İÜ Doktora Salonu'nda gerçekleştirildi.

Çalıştayın açılışında konuşan Kuzu, yeni Anayasa oluşturma sürecine katkı verenlerin bir o kadar katkı yapacağını belirterek, Anayasa yapma sürecenin zor bir süreç olduğunu kaydetti.

Yeni Anayasa'nın 1,5 sene içerisinde bitmeyeceği öngörüsünde bulunan Kuzu, şunları kaydetti:

''Seçimlerin başlaması, Cumhurbaşkanlığı seçimi, belediye seçimleri, genel seçimler derken seçim sürecine girildi mi, sandık gözüktü mü telaşa başlar. Bu işler de kenarda kalır. Bu manada elimizi sıkı tutmamız lazım. Dünyada, 890 küsur anayasa yapılmış, bu sayı içerisinde 19 yılda anayasasını yapamayan ülkeler var, Japonya gibi 18 günde yapan da var. Ortalaması 1,5 yıl sürüyor. Bu meseleyi hızlandırmamız lazım. Biz Ankara'da Uzlaşma Komisyonu kurduk. Yeni Anayasa yazarken, yeni hüküm koyarken orada başka sorunlarla karşılaşma ihtimalimiz her zaman vardır. 4 siyasi partiden 3'er kişilik eşit temsilli bir komisyon kuruldu. 3 alt komisyon da çalışmalarını sürdürüyor. Bunlardan biri siyasi partilerle, üniversitelerle irtibat kuruyor. Biri sivil toplum örgütleri, meslek örgütleriyle irtibat kuruluyor. Bir de vatandaşın görüşünü almak için siteler kuruldu. Bazı gazeteler, vatandaşların görüşünü sormak için kurmuş, 'Vatandaş ağır bir laf yazarsa biz sorumlu olur muyuz?' diye soruyorlar. Siteye bir şey olmaz, ancak 'vatandaşa bir şey gelir mi?' söylediği söze bağlı. Niyeti küfür etmekse, savcıların bileceği bir iş. Bir sitede 1 milyondan fazla vatandaşımız giriş yapmış.''

''Yeni bir Anayasa yaparken telaşsız bir ortam olması lazım ama Türkiye'de telaşsız ortam ararsak zor bulunur'' diyen Kuzu, Türkiye'nin telaşlı ortama bağışıklık kazandığını, bir taraftan sıkıntılarla mücadele edilmesi ve diğer taraftan da Anayasa için çalışılması gerektiğini kaydetti.

Kuzu, konsensüs sağlamanın zor olduğunu ifade ederek, yüzde yüz oy birliği beklemenin sonuç almayı önleyeceğini, 12 kişilik Uzlaşma Komisyonu'nun 4 parti olarak bakılması gerektiğini ve bir konuda yaklaşık yüzde 65 gibi bir rakam yakalandığında konsensüsün sağlanmış olacağını söyledi.

-''Kuvvetler ayrımı çok önemlidir''-

Yeni Anayasa sürecinde birinci sınıf demokrasi hazırlandığını anlatan Kuzu, şunları aktardı:

''Demokrasiyi belki sınıflandırmak doğru değil ama iyi olan var, olmayan var. Bunun ucu açıktır. Gelişmiş bir ülke nereye geldiyse yakalamak istediğimiz nokta da orası olmalıdır. Kuvvetler ayrımı çok önemlidir, ancak kendi kanaatime göre parlamenter modelde kuvvetler ayrımı sağlamak çok zordur. Bir ülkede yasama organı yürütmenin güdümündeyse, o zaman siz orada denetim yapamazsınız. Hangi bakan hakkında açılan bir gensorudan sonuç alınıp bakan düşmüştür? Rakamlar çok az. Sebebi gayet basit, ben kendi bakanımı muhalefetin sözüne uyarak, yani neredeyse 'şeytana uymak' gibi niye düşüreyim? İçimden düşürmek istesem bile parti disiplini devreye girer.''

Hükümet modelini tartışarak yeni Anayasa sürecine başlanması gerektiğini belirten Kuzu, ''Parlamenter modele devam mı? Önce bunu çözmek lazım. 1982 Anayasası bir kenara bırakıldığına göre, Uzlaşma Komisyonu yeni Anayasa yapmaya çalıştığına göre bunu da tartışacaktır. Ama adım gibi biliyorum ki parlamenter rejime devam edilecek. Bizim parti olarak, hükümet olarak böyle bir ısrarımız yok. Gündeme getirip, tartışacağız. 3 parti istemediğine göre biz de onlara uyacağız'' diye konuştu.

-Değişmez maddeler-

Kuzu, mevcut Anayasa'daki değişmez maddelere de değinerek, ''Değişmez maddelerle ilgili hem bizim hem de muhalefetin bir sorunu yok. İnsanlar hukuk devletine neden karşı çıksın. Sosyal devlete neden karşı çıkılsın. Laiklik olsun, din, vicdan özgürlüğü olsun, buna insanlar neden karşı çıksın. Demokratik devletteki gibi ifade özgürlüğü olsun diyoruz. Sorun bunların yorumundan kaynaklanıyor. Değişmez maddeler yeni Anayasa'da yer alacaktır ve almalıdır'' dedi.

Kuzu, öncelikle zihniyet sorunun halledilmesi gerektiğini belirterek, özgürlükler anlamında kanunların çatıştığı durumlarda milletler arası anlaşmaların kabul edileceğini kaydetti.

Amerika'da Federal İş Yerinde Çalışma Yasası'nda işverene ''İşçileri istihdam ederken onların dini duygularını dikkate al, en uygun işte çalıştır'' dediğini ifade ederek, ''Domuz fabrikasında Müslüman işçinin çalışacağı yer bilgisayar başında sayısal verilere bakmaktır. Ama siz onu alıp domuzun piştiği yere koyarsanız, o orada olmaz'' diye konuştu.

A.A.



Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,717 µs