En Sıcak Konular

BM'de kritik saatler

4 Şubat 2012 11:51 tsi
BM'de kritik saatler Suriyeli muhalifler, dün Humus'ta güvenlik güçlerinin büyük bir operasyon düzenlediğini ve en az 260 sivilin hayatını kaybettiğini öne sürdü. Suriye hükümeti, iddiaları yalanladı. Bu gelişmeler, Birleşmiş Milletler'de (BM) işleyen Suriye takvimini hızla

Merkezi İstanbul'da bulunan Suriye Ulusal Konseyi'nden (SUK) yapılan açıklamada, ölen 260 kişi arasında kadın ve çocukların da bulunduğu belirtildi. Açıklamada, Suriye ordusunun bombaladığı kentte yüzlerce kişinin de yaralandığı ifade edildi.

El Cezire ve El Arabiya, operasyonda öldürüldüğü iddia edilen Suriyelilere ait cesetlerin görüntülerini yayınladı.

El Arabiya, dün Suriye'deki olaylarda 337'si Humus'ta olmak üzere 400'den fazla kişinin öldüğünü bildirdi.

HÜKÜMET YALANLADI

Suriye hükümeti, ordunun, Humus'u bombaladığı iddialarını reddetti. Resmi haber ajansı SANA, televizyon görüntülerindeki cesetlerin, silahlı kişilerce kaçırılıp öldürülen Suriyeli vatandaşlara ait olduğunu belirtti.

Devlet televizyonu da "katliam haberlerinin", bugün Suriye'yle ilgili bir karar tasarısını oylaması beklenen BM Güvenlik Konseyi'ni etki altına almak için ortaya atıldığını iddia etti.

BM'DE KRİTİK TOPLANTI TSİ 16.00'DA

Fas tarafından hazırlanıp BM Güvenlik Konseyi'ne sunulan karar tasarısı metninde, “Arap Birliği'nin, Suriye'de demokratik ve çoğulcu siyasi geçiş sürecini kolaylaştırmayı amaçlayan 22 Ocak 2012'deki kararına tam destek verildiği" ifade edildi.

Arap Birliği planı kapsamında, “Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yetkilerini yardımcısına bırakması” öngörülüyor.

BM karar tasarısında Suriyeli yetkililerin, “Sivillere karşı güç kullanımı, keyfi adam öldürmeler, tutuklamalar, infazlar, işkence ve kötü muamele” gibi işledikleri tüm insan hakları ihlalleri kınanırken, Suriye yönetiminden insan hakları ihlallerine derhal son verilmesi isteniyor. Ayrıca, Suriye'de silahlı gruplar da dahil olmak üzere bütün taraflara, tüm şiddet eylemlerini sona erdirme  çağrısında bulunuluyor.

Tasarının 15 üyeli Konsey'den geçmesi için hiçbir daimi üye (ABD, Fransa, İngiltere, Çin ve Rusya) tarafından veto edilmemesi ve en az dokuz üyenin “evet”  oyunu alması gerekiyor.

BM Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Güvenlik Konseyi'nin TSİ 16.00'da toplanacağı duyuruldu. Konsey'in dönem başkanı Togo'nun BM Daimi Temsilciliği Müsteşarı Kokou Nayo M'beou, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplantının Suriye karar tasarısını oylama amacıyla yapılacağını söyledi.

RUSYA: SKANDAL OLUR

Ancak Rusya, tasarının mevcut haliyle oylamaya sunulması halinde, Batı'nın yeni bir "skandal" ile karşılaşabileceği uyarısında bulundu.

Rusya'nın Rossiya televizyon kanalına konuşan Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Bize hiçbir şekilde uymuyor. Umarım oylamaya sunulmaz" ifadesini kullanarak, tasarı üzerinde değişiklik yapılmazsa kabul etmeyeceklerinin sinyalini verdi.

Lavrov ayrıca yapılmasını istedikleri değişiklikleri de Batılı devletlere ve ABD'ye gönderdiklerini sözlerine ekledi.

Bu haber 902 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,091 µs