En Sıcak Konular

ABD, Avrupa'yı terk eder mi?

4 Şubat 2012 09:45 tsi
ABD, Avrupa'yı terk eder mi? 'Yeni Amerikan stratejisi Avrupa’yı terk etmek anlamına gelmiyor; aksine...' Gerçekten öyle mi?

Münih Güvenlik Konferans-ları’nın 48’incisi dün başladı; hafta sonu boyunca dünyanın 70 kadar ülkesinden 10 devlet ve hükümet başkanı, 40 bakan ve yüzlerce yetkili, bu kez yalnızca Avrupa değil, Ortadoğu güvenliğini gayri resmi düzeyde tartışma imkânı bulacak.
Bu isimler arasında ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile Savunma Bakanı Leon Panetta, Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa Birliği Dış Politika ve Savunma Komiseri Catherine Ashton, Dünya Bankası Başkanı Robert Zoelick, Alman Savunma Bakanı Thomas de Maiziére, Fransa Dışişleri Bakanı Alain Juppe ve Türk Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da bulunuyor.
Münih konferansları bu yönüyle yarım asra yakındır her yıl dünya siyasetinin önünde duran konuların en üst düzeyde ve bir bağlayıcılığı olmaksızın, dolayısıyla daha rahat tartışılabildiği bir ortam sağlıyor. 

Arap Baharı’nın etkisi
Bu yılın birden fazla nedenle biraz daha farklı özellikleri ve önemi var.
Birincisi, geçen yıl konferans döneminde, evet Tunus’ta ayaklanma başlamıştı ama işin Mısır, Libya, Yemen, Bahreyn, Suriye’yi içine alıp Arap Baharı adı altında bu kadar büyüyeceğine en yaman istihbarat analistleri bile ihtimal vermiyordu.
İkincisi, ABD Başkanı Barack Obama’nın Irak başta olmak üzere askerlerini tamamen geri çekeceği sözünü tutacağına pek az kişi ihtimal veriyordu. Ancak Obama içerideki havanın 2012 sonbaharında ikinci dönem başkan seçilmesine müsait olduğuna kanaat getirince Irak’taki birlikleri tamamen çekmekle kalmadı, Amerikan askerlerinin memleketlerine tabut içinde dönmesini en aza indirecek yeni bir askeri strateji de ilan etti.
Bu strateji bir yönüyle ileri teknoloji ve hareket kabiliyetine (füzeler, uçak gemileri, özel kuvvetler ve siber savaşa) dayalı acil müdahale imkânlarına, diğer taraftan dünya ticaretindeki payı gibi Çin egemenliğine girme ihtimali giderek artan Pasifik bölgesine yoğunlaşmaya dayanıyordu. Bu durumda güvenlik ihtiyaçlarını yoğun Amerikan varlığına yaslamış bölgelerde, yani ekonomik krizin hüküm sürdüğü Orta Avrupa ile siyasi krizin hüküm sürdüğü Ortadoğu’da ayrı bir endişe haline neden oldu.
Münih Konferansı düzenleyicisi Wolfgang Ischinger’in açılışta, mezarlıkta ıslık çalarcasına “Yeni Amerikan stratejisi Avrupa’yı terk etmek anlamına gelmiyor; aksine biz Avrupalıların yanıt bulmak zorunda olduğu küresel değişimleri yansıtıyor” demesi bu yüzden. Tam aynı günlerde Brüksel’deki NATO zirvesinde (erken uyarı radarlarına Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı) Füze Kalkanı Projesi’nin füzelerinin Almanya’da üslenmesinin tartışılması rastlantı değil.
Çünkü bu geniş plan krizlerin yanı sıra, bir de kısa dönemde büyüme eğilimi gösterenler var. Avrupa’nın ekonomisini yeniden büyütmek için ihtiyaç duyduğu petrol ve gazın ana kaynağı Rusya’nın bu sayede iyice güçlenmesi, Rusya ile Batı arasında Suriye’ye uygulanacak yaptırımlar konusunda süren gerilim, nükleer program üzerine İsrail’in askeri eylem, İran’ın da Hürmüz Boğazı tehditleri arasında süren söz düellosu bunlardan bazıları. 

Yeni Ortadoğu’nun inşası
Aslında konferansta yapılacak panellerin isimlerini sıralamak dahi okuyanlara neler olup bittiği hakkında bir fikir vermeye yetecek gibi.
Dünkü açılışta iki panel vardı: ‘Almanya’nın Avrupa ve Dünya’daki Rolü’ ile ‘Yeni Güvenlik Unsurları Olarak Enerji, Kaynaklar ve Çevre’ panelleri. İlkinde Dünya Bankası, ikincisinde Yeşil Barış başkanlarının yer alması dikkat çekici.
Bugün şunlar var: ‘euro-Atlantik Güvenliği Girişimi’, ‘Amerika, Avrupa ve Çin’in Yükselişi’, ‘Avrupa’daki Taktik Nükleer Silahlar’, ‘Mali Krizler ve Uluslar-arası Güvenliğe Etkileri’, Akıllı Savunma, AB ve Atlantik Aşırı İttifakın Geleceği’.
Pazar günü ‘Yeni Ortadoğu’nun İnşası’ panelinde Davutoğlu, Mısırlı meslektaşı ve Katar ve Tunus başbakanlarıyla konuşmacı olarak yer alacak.
Konferans ‘Siber-Güvenlik. En İyi Savunma Saldırı mı?’ paneliyle son bulacak ve ilgilenenlere 2012 boyunca dünya siyasetinin meşgul olacağı konular üzerine değerli bilgi sağlayacak.

Murat Yetkin / Radikal


Bu haber 926 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,640 µs