En Sıcak Konular

Rusya'da muhalifler bugün de meydanlara iniyor

4 Şubat 2012 09:40 tsi
Rusya'da 4 Mart'ta yapılacak devlet başkanlığı seçimleri öncesi muhalefet meydanlara iniyor.

İktidar partisi Birleşik Rusya'nın 4 Aralık seçimlerinde hile yaptığı gerekçesi ile on binlerce kişiyi örgütleyerek meydanlara inen muhalif gruplar bugün de eksi 23 dereceye rağmen en az 30 bin kişi toplamayı hedefliyor.

Kalabalık, Yakimanskaya Caddesi'nden Kızıl Meydan'ın karşısında yer alan Bolotnaya Meydanı'na kadar 1,5 kilometre yürüyerek meydanda Putin karşıtı gösteri yapacak. Organizatörler arasında yer alan muhalif isimlerden Boris Nemtsov katılımcılardan gösterinin en az 3 saat sürebileceğini, soğuğa karşı sağlam giyinmelerini istedi. "Temiz seçim" diyerek yola çıkan muhalif grupların yeni hedefi ise "Putin'e bir oy bile gitmesin"

"Bir gösteri ülkeyi değiştirmez" hatırlatmasında bulunan Nemtsov, kendilerinin uzun vadeli bir mücadeleye çıktıklarını söyledi. Gösteriye katılmak için sosyal ağlar aracılığı ile 30 bin kişi onay verdi. Nemtsov'un açıklamaların ardından Tretikovskaya Metro'nun yanında yakalayan Kremlin yanlısı Naşi grup üyesi göstericiler, Nemtsov'u Amerika Moskova Büyükelçisi Michale McFaul'dan talimatla almakla suçlayan bir pankart açtı. McFaul'un henüz güven mektubunu sunmadan muhalif isimlerle toplantı yapması tepkilere neden olmuştu.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in ilk gösterilerin ardından bölge yöneticilerinin yerel halk tarafından seçilmesi, başkan adaylığı için başvuru prosüdürünün kolaylaştırılması gibi bir kısım düzenlemeler muhalif grupları tatmin etmiş değil.

Rusya Başbakanı Putin de muhalefetin tepkisini azaltmak ve seçimler üzerinde gölge oluşturmamak için yarım milyar dolarlık yatırımla tüm seçim merkezlerinin sürekli kayıt yapan kameralarla donatılmasını istedi.

Gösteride popüler muhalif isimlerden Boris Akunin, gazeteci Leonid Partfoyonov ve rock yıldızı Yuri Şevçuk gibi isimlerin yer alacak. 4 Mart'ta bir yıl içinde parlamento seçimlerini ve iki yıl içinde de devlet başkanlığı seçimlerini yenileyeceğine söz veren liderlere oy vermelerini isteyen Nemtsov, Liberal Parti Başkanı Grigori Yavlinski'nin başkan adaylığının engellenmesini siyasi bir karar olarak niteledi. Muhalefetin mitinginde Yavlisnski'nin de bir konuşma yapması bekleniyor.

Muhalefetin karşısında ise Putin taraftarları yaklaşık 15 bin kişi ile sokağa çıkacak. Muhalif gösterileri "dış destekli" ve "Turuncu Devrim" çabası olarak niteleyen Putin, kendisine destek için sokağa çıkacaklara gönülden destek verdiğini ifade etti. Sberbank, Gazprom gibi devlet şirketlerinin çalışanlarını Putin yanlısı gösteriye katılmaları için zorladığı yönünde iddialar basında yer alırken, yaklaşık 9 bin güvenlik görevlisinin şehirde huzur ortamını koruması öngörülüyor.

Bu haber 598 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,797 µs