En Sıcak Konular

'Böyle giderse dağa çıkarız'

21 Haziran 2007 20:05 tsi
'Böyle giderse dağa çıkarız' Hakkında efsane komutan, madalyalı mahkum diyenler var. Yıllarını Güneydoğu' da savaşarak geçirdi. Sonrasında iki buçuk yıl hapis yattı. Korkut Eken, inzivaya çekildiği köyde konuştu: "Böyle giderse, Güneydoğu'yu kaybederiz. O zaman ülkemizi kurtarmak

Kıbrıs Barış Harekatı öncesi, adadaki mücahitleri örgütledi. Özel Harp Dairesi Özel Birlik Komutanlığı'nda çalıştı. Polis Özel Timleri'nin oluşturulmasında görev aldı. Yıllarca PKK'ya karşı savaşıp etkin aşiretleri örgütledi, silahlandırdı. Önce Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK), sonra da Milli İstihbarat Teşkilatı'ndan (MİT) kendi isteğiyle ayrıldı. Dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, Başbakan Turgut Özal ve TSK tarafından ödüllendirildi. Üstün cesaret ve başarı madalyaları verildi. MİT'ten birlikte ayrıldığı Güvenlik Daire Başkanı Mehmet Eymür ile ticarete girdi. Ancak, dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar'ın davetiyle Özel Harekat Timleri'nin yeniden organizasyonunu gerçekleştirdi.

Devletin, güvenlik açısından en önemli kurumlarında görev alan Korkut Eken ismi, zaman zaman derin devletle anıldı. 1996' daki Susurluk kazasının ardından, "Cürüm işlernek amacıyla teşekkül oluşturmak ve bu teşekkülü yönetmek" suçundan 6 yıl hapse mahkum edildi.

Korkut Eken, yıllardır bir köyde inzivaya çekilmiş durumda. Dış dünyayla bağlantısını minimuma indirmiş olsa da gelişmeleri yakından takip ediyor. Özellikle de terörü ... PKK konusunda önemli bilgi ve deneyimlere sahip Korkut Eken, Tempo'nun sorularını yanıtladı.

Bataklık Kuzey Irak'ta

Korkut Eken, PKK ile mücadelede özellikle halkın desteğine dikkat çekiyor: "Güneydoğu' da halkı devletin yanına çekebilmek için 15 yıl uğraştık. Ancak bugün o destek kayboluyor. Biz bu sayede, döşenen mayınların yerlerini öğrenebiliyorduk" diyor. Korkut Eken' e göre, örgüte yardımların artmasında IKDP (Kürdistan Demokratik Partisi) lideri Mesud Barzani'nin etkisi büyük ve halkın yeniden kazanılması için en az 25 yıl gerekli.

Korkut Eken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan' ın, "Türkiye' deki 5 bin teröristle mücadele bitti mi ki, Kuzey Irak'taki 500 kişiyle uğraşma safahatına gelinecek" açıklamasına oldukça içerlemiş: "Başbakanırnız harp şeklini bilmiyor. Sivrisinek her zaman temizlenir. Önemli olan bataklığı kurutmaktır. Bataklık neresi? Kuzey Irak. Esaslı olan bataklıktır, dış desteği kesmektir."

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Kuzey Irak'a müdahale isteğini haklı bulan Eken, terörle mücadelede siyasi, sivil, askeri tüm kurumların topyekun hareket etmesi gerektiğini belirterek, hükümetin tutumuna dikkat çekiyor: "Herkes ayrı telden çalarsa, bu mücadelenin kazamlması mümkün olmaz."

Hatırlanacağı üzere, Başbakan Erdoğan, Kuzey Irak'taki PKK varlığının 'diyalogla' çözümünden yana olduğunu söylemişti. Korkut Eken ise, "Siyasi iktidarın görüşüyle mücadele yürütülemez" kanaatinde. Eken, terörle mücadelenin giderek zorlaştığını, böyle devam ederse karşımıza iki seçeneğin çıkacağını söylüyor: "Ya oraları kaybederiz ya da ülkede iç harp çıkar. Mücadele bu şekilde sürdürülürse, bizi çok kötü günler bekliyor. Bugünkü durumun tersi olur. Biz bu kez memleketimizi kurtarmak için dağa çıkarız."

Korkut Eken, terörle mücadelede temel prensibin, terör örgütü ile aynı şekilde eğitilmiş, teşkilatlandırılmış, aynı taktik ve teknikleri kullanmak olduğunu belirtiyor. Nitekim TSK, 1990 sonrası PKK ile bu yöntemle mücadele etmiş ve başarı elde etmişti. Peki değişen neydi? Eken şöyle yanıtlıyor: "Bugün, karar verici kurum ve kuruluşlar arasında birbirinden farklı görüş ve düşüncelerin olduğu açıktır."

Korkut Eken, terörle mücadelede Özel Harekat Timleri' nin önemine de değiniyor. Bu timler, emniyet kadrolarından seçilerek, belirli bir program çerçevesinde eğitim alıyordu. Eken, bu timlerin bugün etkin kullanılamadığını ileri sürüyor: "İçlerinde yanlış yapan birkaçının bahane edilerek timlerin pasifize edilmesi, örgütün cesaretlenmesinde önemli rol oynamıştır. Bunlar tesadüften ibaret değildir."

Bugün terörle mücadelede gelinen nokta itibariyle, bazı konularda geç mi kalındı? Üstesinden gelmek içinhangi uygulamaların devreye sokulması gerekli? Korkut Eken şunları söylüyor: "Hiçbir şey için geç kalınmış değil. Oyunun bundan sonraki aşamaları biliniyor. Ancak, AB uyum yasaları çerçevesinde askerin ve emniyet güçlerinin elinin kolunun bağlandığı da bir gerçek. Siyasi otoritenin yaklaşımı, konunun çözülmesinde kilit rol oynayacaktır. Bu sağlandığı takdirde, teröre yönelik taktik ve stratejiler uygulanmaya hazırdır."

Bordo bereli eski komutan yineliyor: "Bu gidişle, vatanımızı kurtarmak için biz dağa çıkacağız."

Korkut Eken'e göre hatalar

Korkut Eken, özellikle son beş yılda önemli hatalar yapıldığını düşünüyor ve şöyle sıralıyor:

-Terörist başı kaldığı yerden rahatça emirler vererek örgütünü yönetebiliyor.

- Ankara'nın göbeğinde terörist başının serbest kalması için miting yapılabiliyor.

- Teröristler için 'eve dönüş' adıyla özel yasalar çıkarılarak tekrar dağa dönmeleri sağlanıyor.

-"Vatana ihanet ve devletin bölünmez bütünlüğünü bozmak" fiilinden mahkum edilen eski DEP milletvekilleri tekrar meydanlara bırakılıyor.

-Çapulcu takımlarına liderlik edenlerin, teröristlerle işbirliği yapanların bugün devlet başkanı olmasına göz yumuluyor. Türkiye'ye kafa tutmasına seyirci kalınıyor.

-AB'ye uyum ve kültürel zenginlik arkasına sığınılarak, PKK'nın AB tarafından dile getirilen talepleri karşılanıyor, bölge halkının asimilasyonuna zemin hazırlanıyor.

-Kerkük Türkleri kaderleri ile baş başa bırakılıyor.

-Adli, idari, siyasi ve ekonomik kapitülasyonlar yeniden tesis edilmeye çalışılıyor.

-Devlet düşmanlarının belediye başkanlığı yapmalarına, fütursuzca konuşmalarına, teröristıerin cenazelerini milletin ödediği vergiler ile kaldırmalarına ve terörist ailelerine başsağlığı dilemelerine müsaade ediliyor.

-Ordu, yıpratılmaya ve pasifize edilmeye çalışılıyor.

tempo



Bu haber 469 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,774 µs