En Sıcak Konular

Metrobüs durakları çarşıya dönüşecek

3 Şubat 2012 10:20 tsi
Metro istasyonlarındaki boş alanları kiralayarak Ulaşım AŞ'ye 6 milyon dolarlık gelir garantisi veren Turyap AŞ, şimdi de metrobüs alanlarını çarşıya dönüştürmek için çalışma yapıyor

Günde 1 milyon kişinin kullandığı metrobüs alanları perakendede yeni cazibe alanları haline gelecek.

Günde 1 milyona yakın kişinin kullandığı metrobüs hatlarındaki toplama noktaları çarşı-pazara dönüşüyor. Şu anda işportacıların kullandığı alanlar İETT'nin isteği ile tıpkı metrobüs duraklarında olduğu gibi ticari alanlara dönüştürülüp kiraya verilecek.

Taksim 4. Levent hattı ile Aksaray Havalimanı hattı üzerindeki tam 110 noktada 2 bin 50 metrekare ticari alanların kiralamasını yaptıklarını söyleyen Turyap Pazarlama Koordinatörü Mustafa İpek, "İETT metrobüsle ilgili çalışma yapmamızı istedi. Çünkü metrobüsün yolcu sayısı çok fazla. Metrobüs içinde İETT ile birlikte çalışma yapıyoruz. Mecidiyeköy, Zincirlikuyu, ve Uzunçayır gibi toplama merkezlerinde 2000-2500 metrekare gibi boş mecralar var. Şu an işportacılarla dolu. Oraları da metrodaki gibi çarşılara dönüştüreceğiz" diye konuştu.

İRAN VE YUNANİSTANDAN METRO İÇİN TEKLİF ALIYORUZ

Yurtiçindeki başarılarından dolayı İran metrosundan kendilerine teklif geldiğini kaydeden İpek, "İran metrosundan yetkililer '2 bin 600 metrekarelik ticari alan yarattık. Yatırımcı arıyoruz. Gelin işletin' dediler. Ayrıca Yunanistan'da bir firma bize metrolarda birlikte bu işi yapmamız için teklif getirdi. Buralara gireceğiz. Daha sonraki durağımız ise Azerbaycan" dedi. İpek yurtdışının yanı sıra Türkiye'de Kayseri Metrosu, Ankara Metrosu ve diğerlerinde çalışmayı da hedeflediklerini kaydetti.

Halen İstanbul'da 50 adet metro İstasyonu olduğunu kaydeden Mustafa İpek, önümüzdeki 5 yılda da metro istasyonlarının sayısının 120'ye çıkacağını söyledi. Şu anda günde 1 milyon kişiye hizmet veren metronun Kadıköy-Kartal-Yenikapı hattının açılmasıyla günde ortalama 4 milyon kişinin şehrin altına ineceğini kaydeden İpek, "Bizim hedefimiz bu 4 milyon kişiye hizmet vermek" dedi.

ULAŞIM AŞ 6 MİLYON DOLARA KAVUŞTU

Turyap metro istasyonlarının yanı sıra, istasyonlara bağlantı sağlayan yaya koridorlarını da birer yer altı çarşıya dönüştürüyor. Bugüne kadar hiç kullanılmayan yolcu geçiş noktalarında güvenliğini aksatmayan ticari alanlar yarattıklarını aktaran Mustafa İpek, "Amacımız bu uygulama ile halkın metro içinde kapalı yer psikolojisini yenmek ve oradaki hayatın canlı olduğunu göstermek. İkincisiihtiyaçlarını karşılamak, üçüncüsü ise ticaret. Birinci projemiz çok başarılı oldu. Her istasyona bir kahve dünyası, her istasyona bir unlu mamuller, her istasyona gazete büfeleri koyduk Dünya metrolarında da bu üç temel ihtiyaca cevap verecek zincirler görüyoruz.

Dördüncü olarak da ödeme noktaları koyduk. Onun dışında serpme yaptık. Bazı istasyonlarda kitapçı, bazılarında kozmetik ürünleri, bazılarında ayakkabıcı gibi ihtiyaca göre serptik. Bu proje başarılı olduktan sonra iki tane daha proje çıktı. Metrocity ile Kanyon'un arasında yer alan 180 metrelik koridordaki Çarşı Pazar diğeri ise Zorlu Center ile Zincirlikuyu arasında koridor olacak" dedi.

Yılbaşı itibarıyla kapılarını Çarşı Pazar'da dükkan kiralayan esnafın bir bölümü dükkanlarını açtı. Gerçek açılış ise tüm dükkanların hizmete girmesiyle başlayacak. Mustafa İpek, Metrocity ile Kanyon'un arasında koridorda alışverişin başladığını belirterek.

"Dükkan karması oluşturulurken İstiklal Caddesi ile Mısır Çarşısı'nın karışımı şeklinde bir konsept belirlendi. Çarşı Pazar'da doluluk oranı günden güne artıyor. Yüzde 86'sı kiralandı. 30'a yakın işletmenin hizmete girdi" diye konuştu. Ulaşım A.Ş. ile yaptıkları anlaşma gereği kiraya 10 yıl zam yapmayacaklarını söyleyen İpek, "TURYAP olarak, her yıl 6 milyon dolar kirayı garanti ettik, bu sayede yatırımcı ve küçük işletmeciye önemli bir fırsat sunuyoruz" dedi

GÜNDE 100 BİN KİŞİ KULLANIYOR

Metrocity ve Kanyon'a ilaveten Levent Plaza, Özdilek ve Sky Mark'a bağlanan giriş-çıkışlarla sadece söz konusu yerlerde çalışanların değil üst katlarda yer alan rezidans sakinlerinin de kullandığı bir güzergah olan Çarşı Pazar'dan, ulaşım için metroyu kullanan yolcularla birlikte günde 100 bin kişi geçiyor. Yakında Levent Sabancı Plaza'da devreye girecek olan Demsa'nın müşterileriyle seçkin ziyaretçi portföyünün genişleyeceği öngörülüyor. AVM'lerdeki gibi marka bağımlılığının gözetilmeyip, no name markalara fırsat sunulan projede, hava parası ve depozito benzeri uygulamalar da devre dışı bırakılmış. İstanbul'un en değerli lokasyonunda konumlanan proje tüm bu avantajlarıyla yatırımcıyı kendine çekiyor. Resmi açılışı yapılmadığı halde yaya sirkülasyonuna (geçişe) açık olan Çarşı Pazar'da yer kiralayanlar, yaşanan emekleme sürecinden yakınmakla birlikte geleceğe umutla bakıyor.

Sabah

Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,292 µs