En Sıcak Konular

Atıf Hoca'ya ilk iade-i itibar memleketinden

3 Şubat 2012 09:34 tsi
İskilipli Atıf Hoca'nın, geçtiğimiz günlerde Ankara'da bulunan mezarından alınan kemiklerin defnedildiği İskilip'teki kabri türbeye dönüştürülüyor.

86 yıl önce idam edilen Atıf Hoca'ya iade-i itibar amacıyla harekete geçen İskilip Belediyesi, türbenin yapılacağı yerdeki Gül Baba türbesini de içine alan bölgeye kompleks inşa ediyor. Türbeye giden yol üzerinde bulunan ve müzeye çevrilen bir evde de Atıf Hoca'nın eşyaları sergilenecek. İdamın yıldönümü olan 4 Şubat'ta ise Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın katılımıyla anma etkinlikleri düzenlenecek.

İskilipli Atıf Hoca, Şapka Kanunu çıkmadan önce yazdığı kitaptan dolayı 9 Aralık 1925'te tutuklanmış, daha sonra gemi ambarında Giresun'daki İstiklal Mahkemesi'ne gönderilmişti. 4 Şubat 1926'da bu mahkemelerde binlerce kişiyle birlikte idam edilirken yaklaşık 43 bin kişi ise sürgüne gönderildi. Asıldıktan sonra ailesinden gizli defnedilen Atıf Hoca'nın kabrini 82 yıl sonra eski Hatay Milletvekili Mehmet Sılay buldu. Sılay, mezarı bulmak için Çorum, Konya, Ankara, İstanbul ve Kırıkkale'den katılan gönüllü uzmanlarla on yıl süren ciddi bir gayret sonucu hedefine ulaştı. Toyhane köyünde yaşayan yeğenleri ve yakın akrabalarından alınan materyallerle eski Mamak semt kabristanı şimdiki adıyla Şafaktepe Parkı'ndan çıkarılan kemiklerde yapılan DNA testi sonucu Atıf Hoca'nın naaşına ulaştı ve 82 yıl sonra cenaze namazı kılındıktan sonra İskilip'e defnedilmesine vesile oldu.

İskilip Belediye Başkanı Numan Sezer, "İskilipli Atıf Hoca bizim değerimiz ve yuvasına döndü. İskilip şu an üzerine düşüyor, atasına sahip çıkıyor." diyor. Türbenin yapımında anlayamadığı bir seferberlik olduğunu ifade eden Sezer, herkesin mezarın yapımına katkı sağlamak için yarıştığını söylüyor. "Herkes o kadar gönüllü ki, meğer herkes Atıf Hoca âşığıymış." diyen Sezer, mezar yapımında betoncudan kablocuya herkesin "Hocamızın mezarından para almayız." diyerek hibe ettiğini aktarıyor. Sezer, "Anlayamadığım bir iş bölümü, çözemediğim bir durum var. Hayretler içinde hızlı bir şekilde yapımını izliyorum. Kimse yaptığı yardımın bilinmesini istemiyor. Allah bilsin istiyor. Resmen yarış yapıyorlar yardım etmek için. Gönüllüler gidip geliyor, şimdiden ziyaret ediyorlar. Atıf Hoca'nın ilçemize bereketi var. Hocamız sadece bize değil, artık herkese mal oldu." diye konuşuyor.

Mazlum-Der yönetiminde gerçekleştirilecek anma programı, Atıf Hoca'nın kaldığı Ankara Ulucanlar Cezaevi önünde 4 Şubat'ta yapılacak. Saat 11.00'de başlayacak programda Atıf Hoca'nın kaldığı 8. koğuşa kısa bir gezi yapılacak ve sonrasında cezaevinin avlusunda bir basın açıklaması düzenlenecek. Ankara'daki anma programının ardından 5 Şubat'ta Çorum'da Özgür-Der yönetiminde bir panel düzenlenecek. Çorum Devlet Tiyatrosu Salonu'nda saat 13.00'te düzenlenecek panele Avukat Ömer Kılıç'ın oturum başkanlığında araştırmacı-yazar Mehmet Sılay, gazeteci-yazar Abdurrahman Dilipak, araştırmacı-yazar Hamza Türkmen konuşmacı olarak katılacak. Her iki anma programına Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Çorum Milletvekili Salim Uslu, Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, İskilip Belediye Başkanı Numan Sezer gibi devlet erkânından isimlerin yanı sıra Türkiye Yazarlar Birliği, Mazlum-Der, Özgür-Der, Hak-İş, Kardelen Derneği ve Çağrı Okullar Grubu ile birlikte çok sayıda sivil toplum kuruluşu davet edildi.

zaman




Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,022 µs