En Sıcak Konular

Merkel: Avrupa krizle kenetlenecek

2 Şubat 2012 20:50 tsi
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa'nın borç krizinden disiplinle çıkabileceğini belirtti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Çin gezisinde Avrupa'nın ve özellikle Euro bölgesinin birlik beraberliğini koruyacağı mesajını verdi. Euro'nun istikrarına olan güveni pekiştirmeye yönelik bir konuşma yapan Merkel, “Avrupa krizle kenetlenecek.” diyerek, ortak para birimi olan Euro'nun Avrupa Birliği'ni (AB) güçlü kıldığını belirtti. Merkel gündeminde ayrıca İran, Suriye ve insan hakları vardı.

Başbakan Merkel, Almanya ve Avrupa'nın en önemli ticaret ortağı olan Çin Halk Cumhuriyeti'ne üç günlük resmi ziyaret gerçekleştiriyor. Beşinci kez Çin'e giden Merkel, krize rağmen Euro bölgesine rağmen işbirliğin daha fazla artması için telkinde bulundu. Merkel, Çin Devlet Başkanı Hu Cintao ve Çin Başbakanı Ven Ciabao Pekin'de ile görüşmeler yaptı.

Ciabao, Merkel'le yaptığı görüşme sırasında ‘ulusla arası arenadaki karmaşık durumda' Almanya ile işbirliği derinleştirmek ve dostça ilişkileri güçlendirmek istediğini belirtti. Merkel ise Çin'le olan ‘stratejik ortaklığı' geliştirmek istediklerini vurguladı.

Merkel'in, Çin Merkez Bankası Yöneticisi Jou Ksiahuan ve Çin Devlet Fonu Yöneticisi Liu Civey ile de görüştü. Çin'in dünyanın en büyük döviz rezervine sahip olması, ekonomik krizden çıkışında da büyük rol oynama ihtimalini beraberinde getiriyor.

Çin Sosyal Bilimler Akademisi'nde bir konuşma yapan Merkel, Avrupa'nın borç krizinden disiplinle çıkabileceğini belirtti. Gençler arasındaki işsizlik sorunu gibi diğer sorunların üstesinden ancak beraber gelebileceklerini vurgulayan Merkel, AB'nin daha fazla siyasi birliğe ihtiyacı olduğunu söyledi. Merkel ayrıca Suriye'deki duruma da değinerek, Birleşmiş Milletlerin (BM) Esad rejimine karşı karar çıkartılması gerektiğini belirtti. Merkel ayrıca İran konusunda Çin'in de etkin olmasını önerdi.

ÇİN, ALMANYA'NIN EN BÜYÜK TİCARİ ORTAĞI

Ekonomik büyüme hızı yüzde 9,2 olan Çin, 3200 milyar ABD dolar ile dünyanın en büyük döviz rezervine sahip. Almanya'da hâlihazırda 700 Çin şirketi 6bin 600 kişi istihdam ediyor.

Almanya'nın Çin'e yaptığı ihracat 65 milyar Euro olarak tahmin ediliyor. Çin'den ithalat ise 80 milyarı oluşturuyor. Alman otomobil üreticilerinin Çin'deki fabrika sayısı 190'a ulaştı. Kimya sektöründeki alt şirketlerin sayısı ise 150. Makine üretimi yapan alt şirketlerin sayısı ise 500 civarında. Sanayi ve Ticaret Odası'nın tahminlerine göre Çin'deki şirketlerin sayısı 5 bin, bu şirketlerde çalışanların sayısı ise 220 bin. Almanların doğrudan yatırım yaptığı ülkelerin başında 18 miyar dolar ile yine Çin geliyor.

Bu haber 604 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,869 µs