En Sıcak Konular

Çocuklardan anayasa önerisi

2 Şubat 2012 13:01 tsi
TBMM Başkanı Çiçek ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin Yeni Anayasa Çalışmasında Çocuk Görüşü Çalıştayı kapsamında il çocuk hakları komitelerinden çocuk temsilcilerini kabul etti.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, anayasayı başarıyla tamamlamaları durumunda, bugün hiç bir şey yapmayanların yarın en çok bağıracak olanlar olacağını belirterek, ''Eğer yeni anayasaya birileri eleştiri yapacaksa, bunu söyleyecek olan işte bu çocuklarımızdır'' dedi.

Çiçek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ile Yeni Anayasa Çalışmasında Çocuk Görüşü Çalıştayı kapsamında il çocuk hakları komitelerinden çocuk temsilcilerini kabul etti.

Kabulde konuşan Şahin, UNICEF ile dün çocukların anayasaya katılımı ve çocuk gözüyle anayasadaki beklentilerin neler olduğu konusunda bir toplantı yaptıklarını anımsattı.

Cinsiyet eşitliğine bakarak bir kız bir erkek çocuğu buraya getirdiklerini belirten Şahin, anayasanın herkesin katılımı ile yapılması gerektiğini söyledi. Şahin, ''Çocuk bakış açısının, çocuk sorunlarını ve hakkını koruyacak şekilde anayasaya damgasını vurmasını arzu ediyoruz'' diye konuştu.

Şahin, çocukların, kendi sorunlarını kendilerinin çözeceği bir anayasa istediklerini ifade etti. Çocuk işçiliğini azaltacak tedbirlerin alınması ve çocukların sigara ve içki gibi zararlı alışkanlıklardan korunması gerektiğine işaret eden Şahin, çocuk tecavüzü ve tacizi ile ilgili hem koruyucu tedbirlerin hem de cezai yaptırımların daha da artırılacağı yeni bir anayasa bakışını önemsediklerini söyledi.

Her doğan çocuğun sigortalı doğduğunu belirten Şahin, ''Çocuk mahkemesinin nasıl çalışması gerektiğini, anayasanın sevgi diliyle, çocuk bakışı açısıyla yazılması gerektiğini talep ediyorlar'' diye konuştu.

Fatma Şahin, yazamayan çocukların çizimleri ile nasıl bir Anayasa istediklerini belirttiklerini anlatarak, bu çizimleri TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e sundu.

-12 yaşındaki kızın sözleşmeyle satılması-

''12 yaşındaki bir kız çocuğunun babası tarafından sözleşmeyle satılması'' konusundaki haberlere de değinen Şahin, ''Kendi vicdanımızı, kamu vicdanını yaralayan istenmedik olaylar oluyor. Ailede çocuk nasıl olması gerekiyor, çocuk hakkı evde nasıl güçlenecek? Eğer aile, anne ve baba çocuğunu istismar ediyorsa, ceza kanunları burada ne şekilde hareket edecek? Çocuklarımız bu konularla ilgili olarak da çalıştılar'' dedi.

Şahin, çocukların Anayasa'nın ismi konusunda da 50'ye yakın görüş ortaya koyduklarını ifade ederek, ''umut, terazi, aile, özgür yaşam, ilkadım, insan anayasası'' gibi isimleri önerdiklerini bildirdi.

Bakan Şahin, yeni Anayasa ile ilgili çalışmalarından dolayı çocuklar ve bakanlık adına Cemil Çiçek'e teşekkür etti.

-''Yetişkinlere örnek olsun''-

TBMM Başkanı Çiçek de çocukların yaptığı bu çalışmanın, yeni anayasa sürecinde çok önemli bir çalışma olduğunu söyleyerek, ''Yetişkinlere de örnek olsun'' dedi.

Çocukların nasıl bir anayasa istedikleri konusunda çalıştay yaptıklarını belirten Çiçek, ''19 Ekim'den beri başlatığımız sürede, yeni anayasanın herkesin katılımı ile yapılmasını çok arzu ettik'' dedi.

Çiçek, eski anayasaya getirilen en büyük itirazların, ''halkın fikri sorulmadan bu anayasaların yapıldığı'' konusunda olduğunu ifade ederek, kendilerinin ise herkesin katılımını istediklerini bildirdi. Çiçek, şöyle konuştu:

''19 Ekim'den bu tarafa en anlamlı ve kapsamlı çalışmayı siz yapmış oldunuz. Çocuklara çok teşekkür ediyorum, gözlerinden öpüyorum. Temenni ediyorum ki basınımız, medyamız bu çalıştaya gerekli özeni gösterir, tanıtımı yapar. Şu ana kadar kılını kıpırdatmamış olan kesimler açısından da uyarıcı bir rol ifa etmiş olur. Bağırıyoruz, çağırıyoruz, diyoruz ki bakın 30 yıldır bu Anayasa'dan şikayet ettiniz, 'bu Anayasa'ya bize dar geliyor' dediniz. Meclis de sizin bu talebinizi dikkate alarak yeni bir çalışma başlattı, biz de gece gündüz çalışıyoruz. İçinde bulunduğumuz süreç halkın katılımının istendiği bir süreçtir.

Bunun için bölge toplantıları yapıyoruz, pazar günü Edirne'de olacağız. Geçen haftalarda Konya'da, Ankara'da olduk. Ayın 19'unda Diyarbakır'da olacağız. Diğer illerde de benzer toplantıları yapacağız. Kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşları halen görüşlerini vermedi, bir fikir ortaya koymadı ama yarın inşallah Anayasa'yı başarırsak, bugün hiç bir şey yapmayanlar yarın en çok bağıracak olanlardır. Eğer Yeni yapılan Anayasa ile birileri eleştiri yapacaksa, birileri bir şey söyleyecekse bunu söyleyecek olan işte bu çocuklarımızdır. Çünkü, onlar gerekli katkıyı verdiler.''

TBMM Başkanı Çiçek, 2010'da yapılan Anayasa değişikliğinde, çocuk hakları konusunun Anayasa'ya girdiğini anımsattı. Yeni süreçte de oradaki haklara ilaveten daha kapsamlı ve koruyucu bir düzenlemenin yapılması gerektiğine işaret eden Çiçek, çocukların bu ziyaretini önemsediğini söyledi.

Çiçek, hem TBMM Başkanı hem de Uzlaşma Komisyonu Başkanı olarak çocuklara teşekkür etti.

Çocuklar adına konuşan Amasya Çocuk Hakları temsilcisi Mirkan Özdemir, 81 ildeki 162 çocuğu temsilen burada olduklarını söyleyerek, yeni Anayasa'da çocukların görüşlerinin de yer almasını istediklerini ifade etti.

Afyonkarahisar Çocuk Hakları temsilcisi Şevval İrem Lafçı ise çocuk hakları komitelerinin 2000'de kurulduğunu anımsatarak, her ilde eğitim verdiklerini belirtti.

Başkan Çiçek, ''İnşallah sizlerden biri bizim yerimize oturacak bir süre sonra, temennimiz odur'' dedi.

Çocuklar Cemil Çiçek'e bir buket Çiçek sunarken, Çiçek de çocuklara kaşkol takımı hediye etti. Cemil Çiçek, Fatma Şahin'e de çini tabak verdi.

TBMM Başkanı Çiçek, daha sonra Bakan Şahin ve beraberindeki çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

aa

Bu haber 450 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,702 µs