En Sıcak Konular

AB, Türkiye’den sınıfta kaldı

2 Şubat 2012 12:17 tsi
Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR), Avrupa Birliği’ne Türkiye politikalarından ötürü kırık not verdi.

Konsey, AB’nin insan hakları ve bölgesel işbirliği konusunda Türkiye’yi etkileme gücüne de ‘orta’ vermeyi uygun gördü.

Brüksel merkezli düşünce kuruluşu Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR), Avrupa Birliği'ni (AB) en çok bölen konunun Türkiye olduğu tespitinde bulundu. Konsey, AB'nin 2010'da dış politikasında gösterdiği performansı değerlendirirken Türkiye ile ilişkilere 'başarısız' sayılan 'D+' notunu verdi. ECFR ayrıca, AB'nin Türkiye üzerindeki etkisinin önemli ölçüde azaldığını, 2002-2006 arasındaki etkinliğini tamamen kaybettiğini belirtti.

Konsey, üye ülkelerin ve AB kurumlarının uluslararası politikada 2010 yılı boyunca hangi alanlarda başarılı, hangi alanlarda yetersiz kaldığını derecelendirdi. Dış politika alanında AB'nin en başarısız bulunduğu konular arasında Türkiye'ye ilişkin uygulamaların ağırlıkta olduğu görüldü. A'dan F'ye doğru inen bir not çizelgesine göre, AB politikalarını değerlendiren ECFR, Türkiye ile ikili ilişkilerde AB'nin performansını, bir hayli başarısız sayılan D+ hanesine yerleştiriyor.

AB'NİN ETKİNLİĞİ AZALIYOR

ECFR, Fransa ve Almanya'nın Türkiye'nin AB üyeliğine açıkça karşı çıktığı, Kıbrıs Rum Kesimi'nin, müzakerelere yönelik veto tehdidini sürdürdüğü ve Yunanistan'ın ise sürece seyirci kaldığını belirtti. Türkiye'nin üyeliğini destekleyen kampın ise, İngiltere, İspanya, Finlandiya, İsveç ve İtalya'nın yanı sıra orta ve doğu Avrupa ülkelerinin çoğunluğundan oluştuğu saptaması yapılıyor. Konsey, AB'nin Türkiye üzerinde sahip olduğu etkinliğini yitirdiğine işaret ederken insan hakları konusunda Ankara'yı etkileme gücüne 'C-eksi', yine Türkiye-AB arasındaki bölgesel işbirliğine de 'C-' notunu uygun gördü.

EN BAŞARISIZ KONU: TÜRKİYE

-- AB'nin en yüksek puan aldığı konular 20 üzerinden 18'le Balkan ülkelerine vize muafiyeti, terörle mücadele için ABD ile veri paylaşımı ve İran'ın nükleer programı konusunda ABD ile işbirliği oldu.

-- AB'nin en düşük notları ise 20 üzerinden 5'le Türkiye ile ilişkiler, Kıbrıs sorununda Türkiye'ye yaklaşım, Çin'de insan hakları ve hukukun üstünlüğü ve Dalai Lama ve Tibet konusunda Çin ile ilişkilere verildi.

-- AB, Rusya'da basın özgürlüğü, Kuzey Kafkasya'da istikrar ve insan hakları, G20 kapsamında Rusya ile ilişkiler ve Kırgızistan'da kriz yönetimiyle 20 üzerinden 6 aldı.

Hürriyet 

Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,177 µs