En Sıcak Konular

CHP'de yargı lobileri çarpışıyor

2 Şubat 2012 11:58 tsi
Olağanüstü tüzük kurultayı sürecindeki CHP’de muhalifler, kayyum başvurusu için Genel Merkez’in ikinci kurultayla ilgili ilan çağrısını bekliyor...

İlan çağrısının dün gerçekleşmesi bekleniyordu ancak Genel Merkez ilan vermedi. Muhalefet gazetede gerçekleşecek ilanın ardından kayyum başvurusu ile ilgili nihai kararı verecek. “Yeniden CHP Hareketi” adı ile olağanüstü tüzük kurultayı talep eden muhaliflerin kurultay çağrısı için CHP Genel Başkan Yardımcısı Nihat Matkap, “delegelerin olağanüstü tüzük kurultayı çağrısı parti tarihinde ilk kez” açıklaması yaptı.

SARIGÜLCÜLER TOPLADI

Ancak benzer süreç CHP’ye, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan 5 sayfalık uyarı yazısını gönderilmesi ile sonuçlanmıştı. Eski Genel Başkan Deniz Baykal, Kılıçdaroğlu’ndan farklı olarak tüzük değişikliği talep eden muhaliflere rest çekerek, iki kez seçimli kurultay gerçekleştirmişti.

CHP’de, Baykal döneminde yaşanan tüzük tartışması Mustafa Sarıgül’ün muhalefet ettiği dönemde gerçekleşti. Tartışmaları 23-24 Ekim 2003’te gerçekleşen 30. kurultay başlattı. Bu kurultayda, genel başkan adayı olmayı zorlaştıran tüzük değişiklikleri yapıldı. Muhalefet, harekete geçince Baykal, 3 Temmuz 2004’te güvenoyu maddeli 12. olağanüstü kurultayı topladı. Tarihe ‘tel örgülü’ kurultay olarak geçen kurultay, basına ve partililere kapalı gerçekleşti. Bu kurultayın ardından Sarıgül’e destek veren delegeler, olağanüstü tüzük kurultayı için imza toplayarak Genel Merkez’e iletti. Genel Merkez, kurultay tarihi açıklamadı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayet başvuruları gerçekleşirken, Başsavcılık, 30 Temmuz 2004’te CHP’ye 5 sayfalık uyarı yazısı gönderdi. CHP, yine tarih bildirmedi. Bunun üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 18 Ekim’de ihtar verilmesi istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi, imzaların “kolektif iradeyi temsil ettiği, bu nedenle kurultay toplanması gerektiği” yönünde karar aldı. Anayasa Mahkemesi’nin kararının yerine getirilmemesi ihtar ve Hazine yardımının kısmen veya tamamen kesilmesi sonuçlarını doğurduğu için parti yönetimi, 29-30 Ocak 2005’te seçimli olağanüstü kurultay kararı aldı.

EKİPLERİN HUKUK ZİRVESİ

Kılıçdaroğlu yönetimi ile Baykal ve Sav ekipleri, CHP’de bugün yaşanan tartışma ile ilgili kendilerine yakın hukuk çevreleriyle sürekli görüş alışverişinde bulunuyor. Süreç bu nedenle de ilginç görüntü sergiliyor. Baykal ve Sav ekiplerinin, Sarıgül muhalefeti döneminde yaşanan ihtar sürecini gerçekleştiren yargıdaki isimlerle de temas ettiği öğrenildi.

Muhalefet, “18 Ocak 2012’de imzaların verildiği an itibariyle kurultay iradesinin ortaya çıktığı ve 45 günlük sürenin başladığı, Genel Başkan’ın 45 günlük süre içinde kendi yetkisi ile kurultay çağıramayacağı, sürece müdahale edemeyeceği” şeklinde görüş aldı.

Kılıçdaroğlu yönetiminin de yargı kökenli milletvekilleri aracılığıyla yargı çevrelerinden “Kayyum başvurusundan sonuç alınamaz” şeklinde görüş aldığı belirtiliyor. Kayyum başvurusu olması durumunda mahkeme kararının ne olacağı bu nedenle kulislerde merak konusu oldu.

Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,554 µs