En Sıcak Konular

Bu Pazar seçim olsa...

2 Şubat 2012 11:39 tsi
Bu Pazar seçim olsa... Bu Pazar seçim olsa oyunu AK Parti'ye vereceğini belirtenlerin oranı...

Andy_Ar'ın yaptığı son kamuoyu araştırması, partilerin sıralamasında bir değişiklik olmadığını ortaya koyarken, liderlerin seçmenin parti tercihinde ne kadar önemli olduğunu da gözler önüne serdi.

ANDY-AR Sosyal Araştırmalar Merkezi, yaptığı son anket çalışmasını kamuoyuyla paylaştı.

ARAŞTIRMA 21 İLDE YAPILDI

Andy-Ar'ın aylık periyotlar halinde düzenlediği ve Türkiye'nin siyasi gündemine paralel konuların ele alınarak halkın görüşlerini tespit etmek ve bu görüşlerin nedenini saptamak adına gerçekleştirdiği anket 21 il'de toplam 356 noktada yapıldı.

YÜZDE 20'LİK KESİM AK PARTİ'YE ERDOĞAN İÇİN OY VERİYOR

Bu Pazar seçim olsa oyunu AK Parti'ye vereceğini belirten yüzde 53,7'lik seçmenin "tercih" gerekçelerinin başında "İstikrar" geliyor. Daha çok ekonomi çevrelerinin dillendirdiği bu söylemin AK Parti seçmeninin yarıya yakın oranına tekabül etmesi dikkat çeken bir ayrıntı. AK Parti seçmeninde yüzde 20,6'lık kesimin "Lider" faktörünü ön planda tutması ise Recep Tayyip Erdoğan'ın seçmen üzerindeki etkisini gözler önüne seriyor.

CHP TAMAMEN İDEOLOJİK

Oyunu CHP'ye vereceğini belirten yüzde 21,1'lik seçmenin "tercih" gerekçelerinin başında yüzde 62,2'yle "ideoloji" geliyor. Bu sonuç sol ve sosyal demokrat seçmenin, CHP'yle kopmaz bir şekilde bütünleştiği anlamına geliyor. CHP'yi "en güçlü muhalefet konumunda" gördükleri için oy veren/verecek yüzde 11,5'lik seçmenin, "daha güçlü bir muhalefet partisi"ne yönebileceği düşünebilir. Aynı yorum alternatifi olmadığı için CHP diyen yüzde 6,5'lik seçmen için de yapılabilir.

MHP ve BDP TÜM SEÇMENE HİTAP ETMİYOR

Seçimlere bağımsız girerek TBMM'de grup kuran BDP'lilerin Türkiye partisi olup olamayacağı zaman zaman tartışılıyor. Araştırmadan çıkan seçmen öncelikleri de BPD'nin tamamen Kürt politikasına angaje olmuş bir parti olduğunu gözler önüne seriyor. BDP seçmeninin "ideolojime uygun" kıstasını siyasi değil de daha çok etnik ideolojik olarak değerlendirmekte fayda var. "Kürtleri temsil ettiği" için BDP'yi tercih edenlerin yüzde 25,2'lerde olması da bunun net bir göstergesi. "Alternatifi yok" diye BDP'ye oy veren/verecek seçmen ise yüzde 4,6 oranında.

Daha çok "Türk" ve "Kürt" milliyetçiliği üzerinden siyaset yapan MHP ile BDP seçmenlerinin tercih önceliklerinin AK Parti ve CHP'den daha farklı ve az olması da bu partilerin tüm seçmene hitap etmediği anlamına da geliyor.

Bu haber 821 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,640 µs