En Sıcak Konular

İngiltere suları ısındırdı

2 Şubat 2012 09:16 tsi
İngiltere suları ısındırdı İngiltere, Arjantin ile Falkland krizinin 30’uncu yılında bölgeye en gelişmiş teknolojiye sahip ‘Korkusuz’ isimli destroyerini yollama kararı aldı. Prens William’ın da İngiliz üssünde görevlendirilmesi tansiyonu yükseltti. Arjantin

NİSAN ayında Arjantin ile İngiltere arasında yaşanan Falkland Adaları Savaşı 30’uncu yaşına basacak. Sorunun çözümünde herhangi bir ilerleme olmazken İngiltere, en gelişmiş teknolojiye sahip ve en yeni destroyeri HMS Dauntless’ın (Korkusuz) ilk seferini bölgeye yapacağını açıkladı. Bu açıklamanın ardından Galler Prensi Charles’tan sonra taht sıralamasında ikinci sırada yer alan oğlu Cambridge Dükü Prens William’ın (29) dünden itibaren altı hafta boyunca Falkland Adaları’ndaki İngiliz üssünde arama-kurtarma pilotu olarak görev alacağı haberi geldi.
Prens William başkent Stanley’den 45 dakika uzakta bulunan üste konuşlu ve 24 saat alarm halinde görevli iki helikopter ekibinden birinde görev alacak. Arjantin Dışişleri Bakanlığı, William’ın ziyaretini eski İspanyol denizcilerden esinlenerek “Üniformalı Fatih” diye niteledi. İngiltere’yi sorunu askerileştirmekle suçlayan Arjantin Dışişleri Bakanlığı, “Hükümetler, kamunun dikkatini kemer sıkma politikalarından uzaklaştırmayı amaçlayan söylemlerin çekiciliğinden uzak durmalıdır” dedi.
Ancak İngiltere “HMS Dauntless’ın bölgeye yollanması çok önceden rutin bir şekilde planlanmıştı, bölgede devriye gezen başka bir gemiden görevi teslim alacak” açıklamasını yaptı. İngiltere Başbakanı David Cameron ve Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez, daha önce birbirlerini sömürgeci tavır sergilemekle suçlamıştı. Arjantinli yetkili Sebastian Brugo Marco, geçen yıl ülkesinin William’ın bölgede konuşlandırılmasının siyasi etkilerinin olacağını görmezden gelemeyeceğini söylemişti.

Sorunun nedeni petrol

- Güney Amerika’nın uç noktasında bulunan Falkland Adaları, Arjantin tarafından Malvinas Adaları diye anılıyor.
- İngiltere, adaları 180 yıl önce kontrolü altına aldı. Bölgede 150’si muharip olmak üzere 1200 askeri bulunuyor.
- Arjantin, bu adaların kendine ait olduğunu, İngiltere’nin petrol ve deniz ürünleri potansiyelini talan ettiğini savunuyor.
- Falkland Adaları, İngiltere’den 13 bin km, Güney Amerika sahillerinden ise 500 km uzaklıkta.
- Adada toplam 3 bin kişi yaşıyor. Yıllık 170 milyon dolarlık bir ekonomi söz konusu.
- Adanın dış dünyayla tek ticari bağlantısı haftada bir kez Şili’ye yapılan uçuş. Arjantin bütün gıda sevkiyatını durdurmuş durumda. Bu nedenle hayat bir hayli pahalı.
- Ancak adalar, zengin petrol yataklarıyla çevrili bir bölgede. Yeni açılacak kuyular, “en cazip” off-shore projeler arasında sayılıyor. Bu yıl 8.3 milyar varil, yani İngiltere’nin rezervlerinin üç misli petrol çıkarılması hedefleniyor.

Savaş nasıl çıkmıştı

2 Nisan 1982 yılında Arjantin cuntası, adaları yeniden alma niyetiyle saldırıya geçmişti. 74 günlük savaşta hezimete uğrayan Arjantin cuntası, daha sonra demokratikleşme hareketine izin vermişti. Şimdi Devlet Başkanı Cristina Kirchner, Falkland konusunda milliyetçi bir söylem yürütmeyi tercih ediyor.

Hürriyet



Bu haber 1,308 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,325 µs