En Sıcak Konular

Kale içten fethedildi

2 Şubat 2012 08:35 tsi
Kale içten fethedildi Çavuşoğlu 'Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasanın iptalini Anayasa Konseyi'ne götürülmesi için yapılan lobi çalışmasının perde arkasını anlattı.

Fransa'nın 'Özgürlükler Ülkesi' imajına ağır darbe vuran 'İnkar Yasası' 142 imzayla Anayasa Komisyonu'na götürülürken, bu imzalara ulaşılmasının perde arkası aydınlandı. AKPM başkanlığını geçen hafta devreden Mevlüt Çavuşoğlu, lobi faaliyetlerini Akşam'a anlatırken, 'Kaleyi içten fethettik' dedi ve imzacılar arasında Sarkozy'nin partisinden çok sayıda ismin de olduğunu söyledi.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanlığı'nı Nicolas Sarkozy'nin partisinden Jean Claude Mignon'a devreden AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu 'Ermeni soykırımının inkarını suç sayan yasanın iptalini Anayasa Konseyi'ne götürülmesi için yapılan lobi çalışmasının perde arkasını Akşam'a anlattı.

Kanser tedavisi gören annesini bırakıp gerekli imza sayısı için çalışan Çavuşoğlu AKPM'de geçen 7 yılda kurduğu dostlukların, itiraz için gerekli imzaların fazlasıyla sağlanmasında çok faydasını gördüklerini belirtti. Ermeni oylarına göz diken Sarkozy'nin planını bozan lobi harekatının mimarlarından Çavuşoğlu, Sarkozy'nin partisinden çok sayıda senatör ve vekilin de itiraz için imza attığını hatırlatarak 'Kaleyi içten fethettik' değerlendirmesinde bulundu.

Çok yoğun bir lobicilik çalışması sayesinde gerekli itirazın yapılmasını sağlanır sağlanmaz Antalya'ya dönen Çavuşoğlu Özel Andeva Yıldız Hastanesi'nde akciğer kanseri tedavisi gören annesinin yanında soluğu aldı.

Annesinin yanında refakatçı olarak kalan Çavuşoğlu,  lobicilik faaliyetini şöyle anlattı:

FRANSIZ KAMUOYU RAHATSIZ: Fransa'daki siyasetçiler de, değişik partilerden milletvekili ve senatörler de bu yasanın yanlış olduğunu söylemeye başladı. Bunu görmekten büyük bir mutluluk duyduk. Fransız kamuoyu da bundan rahatsız oldu. Hatta Senato'dan geçtikten sonra Sarkozy ile alay etmeye başladılar. Türkiye'yle ilişkilerin bozulmasını istemeyen iş dünyası, sivil toplum örgütleri de, üniversiteler de bu durumdan rahatsız oldu. Siyasetçiler de rahatsız oldu. O zaman ne yapmak gerekiyordu, önce Meclis'ten, sonra da Senato'dan geçen bu tasarıya karşı çıkan arkadaşların organize olup buna karşı bir girişimde bulunması,  Anayasa Konseyi'ne başvurması gerekiyordu.

KOMİSYON ÜYELERİ ELİMİZİ GÜÇLENDİRDİ: Anayasa Komisyonu, bu tasarının Fransız Anayasası'na uygun olmadığını söyledi. Bu sözler imza atan arkadaşlarımızın elini güçlendirdi, onlara cesaret verdi. Belli bir sayıda imza gerekiyordu. Bunun için düzenli bir şekilde çalışma yaptık. Yüz yüze ve telefonla senatörlere ve milletvekilerine bunu anlattık. Zaten ilişkilerin bozulmasını istemeyen, demokrasiye ve insan haklarına tam olarak inanan senatör ve milletvekili arkadaşlarımız çok büyük çaba sarf ettiler. Fransız Senatosu'nda ve Meclisi'nde bu konuyu kendisine görev edinen milletvekili ve senatör arkadaşlarımız oldu. Bazıları e-maille, faksla imzalarını gönderdi. Bir de Türkiye'den araya giren heyetler oldu. Dış ilişkiler komisyonundan arkadaşlar gitti Fransa'ya. Türkiye'den giden heyetlere bizim gibi düşünen ve iki ülke arasındaki ilişkilerin bozulmasını istemeyen, bunun insan haklarına ve de anayasaya aykırı olduğunu düşünen arkadaşlarımızın isimlerini de verdik. Sonuçta imzalar toplandı ve Anayasa Konseyi'ne verildi.

Başbakan süreci yakından takip etti

Sayın Başbakanımız da bu süreci çok yakından takip ettiler. Muhalefetin ayrıca bir çalışma yapıp yapmadığını bilmiyorum. Benimle bu konuda bir çalışmaları olmadı. Bu imzaların toplanması sırasında olmadı. Ama ayrı bir çalışma yaptılar mı bilmiyorum.

AZERBAYCAN'IN DOSTLARI DA YARDIM ETTİ: Azerbaycan'ın tanıdığı dost olduğu, milletvekili ve senatör arkadaşlar da var. Onların da girişimleri oldu. Azerbaycan'a da rica ettik. Sonuçta bu mesele sadece Türkiye'nin meselesi değil. Fransızları da Azerbaycanlıları da ilgilendiren bir mesele. Bu nedenle birlikte hareket edilmesi gerektiğini ifade ettik. Onlar da çalışma yaptılar. Bu sadece bizim tek başına yaptığımız bir çalışma değil.

SARKOZY'NİN ARKADAŞLARI DA KARŞI

Konsey'de Fransız Anayasası'yla temelden çelişen bu tasarının reddedilmesini umut ediyoruz. Çünkü Avrupa düşüncesinin ruhuna aykırı.  Her şeyden önce hukukun üstünlüğünün olduğu kanıtlanmış olacak. Ancak sonuçları daha çok siyasi olacak. Bir kere Fransa böyle bir imajdan kurtulmuş olacak. Geçen hafta benim yerime AKPM Başkanlığı'na seçilen Fransız Jean-Claude Mignon da bu yasa tasarısına karşı olduğunu söyledi. Nitekim oylamaya da katılmadı. Sarkozy'nin partisinden olmasına rağmen. AKPM Başkanlığını devrettiğim Mignon, Türkiye'nin önemini bilen bir siyasetçi. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olması gerektiği, Türkiye'nin Avrupa Konseyi'ne katkısını bildiğini söyleyen önemli açıklamalar da yapmıştı. Bu tasarının yanlış olduğunu, soran herkese de, bize de daha başından söylemişti.'

akşam



Bu haber 1,018 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,876 µs