En Sıcak Konular

Hormonlu besinler üremeyi engelliyor

21 Haziran 2007 15:17 tsi
Hormonlu besinler üremeyi engelliyor Üreme şansınızı azaltmamak için sigara, içki ve kafeinli içeceklerden, katkı maddeli besinlerden uzak durun. Hormonlu besinler de hem kadın hem de erkeklerde üremeyi olumsuz etkiliyor

Bebek şansını artırmanın yolları var. Bunun için öncelikle hayat tarzınıza dikkat etmek gerekiyor. İkinci sırada ise doğurganlığık durumunuzu gösteren bazı testlere ihtiyacınız var.
Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aydın Arıcı, sigaranın doğurganlık üzerinde olumsuz etkisi olduğunu ve bırakılması gerektiğini söylüyor.
Doğal yollardan hamile kalmak isteyen çiftlere ne önerirsiniz?
Öncelikle kendilerine zarar veren maddelerden uzaklaşmaları gerekir. Sigarayı bırakmaları şart. İkinci unsur da içki. Arada bir içmenin zararı yok ama sürekli içilmemeli. Kahve ve çay gibi kafein içeren içeceklerin azaltılmasını tavsiye ediyoruz. Suni boyalarla boyanmış, kimyasal maddeleri çok içeren, içinde koruyucu olarak yüksek miktarda nitrit, sülfit maddeler içeren gıdalardan da çok fazla kullanılmaması gerekiyor.


Gebelikte çevre faktörleri etkili mi?
Tabii ki etkili. Bunu daha çok erkeklerde görüyoruz. Çünkü kadınlardaki yumurta üretimi hayat boyu devam etmediği için oluşmuş olan yumurtaların hasar görmesi söz konusudur çevresel et-kilerle. Örneğin, ilerleyen yaşlarda kadının sadece hamile kalma şansı azalmıyor, oluşan hamileliklerde sakat çocuk ihtimali de artıyor. Bu da daha ziyade genetik sorunlara bağlı. Yumurtalar kadının vücuduna daha annesinin karnındayken yani hücre bölünmesinin hassas bir evresinde yerleştirilmiştir. Bu nedenle çevresel etkenlere hassastır. Zaman ilerledikçe bu yumurtaların içinde kromozom hasarları oluşmaya başlar. O yüzden de 35 yaşından sonraki hamileliklerde genetik taramayı tavsiye ediyoruz.
Erkeklerde ise sperm sürekli üretilir. Hatta erkek vücudunda en çok üreyen hücre türlerinden biridir. O yüzden de çevresel etkilerden daha fazla etkilenir. Sperm üretimi yaklaşık üç ay sürer. O arada olabilecek çevredeki kimyasal maddeler, radyasyon, zehirler ve gıdalara kontrolsüz olarak verilen hormonlar üreme organlarını etkiler. Mesela Amerika'da 1960'lı yıllarda daha çok yumurtlamaları için tavuklara verilen bir hormon nedeniyle, bu ürünleri yiyen hamile kadınların çocuklarında üreme bozuklukları ortaya çıktı.

 
Yaşam tarzının üremeye etkisi var mı?
Yaşam tarzı bir insanın üretkenliğini kesinlikle etkiler. Sigara da üretkenlikten ziyade örneğin yumurtalık fonksiyonuna olan etkisine bakarsak, bir kere sigara her içildiğinde damarları daraltan aynı zamanda kanın oksijen taşıma kapasitesini azaltan bir sürü kimyasal madde içerir. Dolayısıyla her organa giden oksijen miktarının azalmasına neden olur. Yumurtalık da bundan etkilenir. Bunun en güzel kanıtı da, normal menopoz yaşı ortalama 51 iken günde bir paket sigara içen bir kadında bu yaklaşık 48'dir. Yani yumurtalığın ömrünü üç yıl kısaltır. İki paket içenlerde bu 46'ya kadar düşebilir.
Radikal



Bu haber 445 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,969 µs