En Sıcak Konular

Stalin'in torunundan Rusya'ya dava

1 Şubat 2012 14:10 tsi
SSCB eski lideri Josef Stalin'in torunu dedesini, 20 binden fazla Polonya subayını infaz ettirmekle suçlayan parlamentonun alt kanadı Duma'ya dava açtı.

Stalin'in torunuYevgeni Djugaşvili, Duma'nın dedesini 1940'da Moskova yakınlarında bulunan Smolensk bölgesindeki Katın ormanında 20 binden fazla Polonya askerine infaz emrini vermekle suçladığı için dava açtı.

Duma Kasım 2010'da yaptığı görüşmede İkinci Dünya Savaşı sırasında Stalin'in emri ile Katın'da 20 bin Polonyalı askerin katledildiğini onaylamıştı.

Moskova Tverski Mahkemesi'ne dava açan Djugaşvili'nin avukatı Leonid Jura, herhangi bir mahkeme kararı olmadan Stalin'i konuyla ilgili suçlamanın anayasaya aykırı olduğunu, eski Sovyet liderinin şahsiyet ve onuruna karşı bir saygısızlık yapıldığını iddia etti.

Avukat Jura, 1940'da yaşanan katliamdan Nazi Almanyası liderlerinin suçlu olduğunu iddia ederek, "1946'da yapılan Nürnberg uluslararası askeri mahkemesi kararlarına göre Katın'da Polonya subaylarının kurşuna dizilmesinde Alman askeri üst düzey yetkililer German Göring ve Alfred Jodl suçlu bulundu. Stalin'i suçlayan Duma'nın açıklaması Nürnberg duruşmasında belirtilen tutuma aykırı ve temelsiz." iddiasında bulundu.

Mahkeme ise Stalin'in torununun davasına bakmayı redetti ve Duma kararının eylem sayılmadığına dikkat çekti. Avukat mahkemeden konuyla ilgili devlet arşivlerinden gerekli belgelerin incelenmesi için duruşmanın ertelenmesini istedi. Mahkeme bunu kabul ederek duruşmayı 14 Şubat'a erteledi.
Stalin'in torunu daha önce de dedesinin "onur ve haysiyetini korumak" amacıyla Duma'ya 100 milyon ruble (yaklaşık 3,2 milyon Dolar) tazminat davası açmıştı. Mahkeme ise bunu reddetmişti. Ekim ayında resmi 1. Kanal televizyonunun program sunucusu Vladimir Pozner ve başka medya kurumlarına aynı taleplerle dava açan Stalin'in torunu tüm davaları kaybetmişti.

KATIN KATLİAMI

Nisan 1940'ta Stalin'in talimatıyla 20 binden fazla Polonya subayı Katın ormanında infaz edilmiş ve SSCB onlarca yıl olaylarla ilgili Nazi Almanyası'nı suçlamıştı. 1990 yılında Sovyetler Birliği Başkanı Mihail Gorbaçov sorumluluklarının olduğunu ilk kez kabul etmişti. Rusya son 20 yılda Katın faciasıyla ilgili bazı belgeleri açıklarken, Polonya asıl gizli dosyanın açıklanmasını talep ediyordu. Rusya olayı bir "Stalin rejimi vahşeti" olarak nitelendiriyor.

Nisan 2010'da Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in özel talimatıyla Katın katliamıyla ilgili gizli belgeler ilk kez gün ışığına çıkarıldı. "Yoldaş Stalin'e " başlığı ile yayınlanan eski Sovyet İçişleri Komiserliği'ne (İstihbarat teşkilatı KGB'nin ilk versiyonlarından biri olan NKVD) ait bir belgede, üst düzey Sovyet yetkililerinin imzalarının bulunması dikkat çekti. Belgede askeri toplama kamplarında çok sayıda üst düzey Polonyalı askerin infazı ile ilgili konunun ele alınması isteniyor. 'Çok gizli' ibaresi bulunan belge ile, 14 bin 700 Polonya subayının esir kampında tutulduğu, Ukrayna ve Belarus topraklarında da toplam 11 bin Polonyalı askerin bulunduğu ve bunların kurşuna dizilmesi konusunun görüşülmesi talep ediliyor.

Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,779 µs