En Sıcak Konular

BDP'den Meclis Araştırması istemi

1 Şubat 2012 12:21 tsi
BDP Mersin Miletvekili Ertuğrul Kürkçü, cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerinin giderilmesi, mağdurların tespiti, işkence ve kötü muamelenin önlenmesi amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Kürkçü, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, cezaevlerinde insan hakları ihlallerinin arttığını savunarak, bunun Türkiye'de son aylarda siyasi alanda yoğunlaşan operasyon, tutuklama ve kovuşturmalarla paralel olduğunu söyledi. Türkiye'nin her yerindeki cezaevlerinden şikayet mektupları aldığını, kendisinin de bazı cezaevlerine giderek şikayetleri yetkililere ilettiğini anlatan Kürkçü, şikayetlerle ilgili şunları kaydetti:

''Tutuklanan kişiler hapishaneye girişte, çırılçıplak soyularak fiziksel zor kullanılarak üst arama yapılıyor. Her gün 23 saat boyunca tek başına hücrede tutulma, keyfi gerekçelerle verilen disiplin suçları ile tutsaklara açılan soruşturmalar, ömür boyu açık görüş yasağına dönüşüyor. Tutuklu ve hükümlülerin avukatlarıyla yazışmaları, savunma dilekçeleri ayrıntılı olarak inceleniyor. Tutuklu ve hükümlülerin tecridin etkilerini azaltıcı imkanlar keyfi şekilde kısıtlanıyor. Her biri ayrı birer insan hakkı ihlali olan uygulamaların çoğu bir arada yapılıyor. Osmaniye Cezaevinde, geçmişin Diyarbakır ve Mamak cezaevlerinin uygulamaları var.''

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan cezaevi alt komisyonunun bazı cezaevlerinde yaptığı inceleme sonucunu rapor haline getirdiğini anımsatan Kürkçü, ''cezaevlerinde imkanlar dahilinde her şeyin mükemmel olduğunu''nun ifade edildiğini söyledi.

Kürkçü, Meclisin konuya el atarak bir araştırma komisyonu kurması gerektiğini belirterek, bu yöndeki önergesini TBMM Başkanlığına sunduğunu bildirdi.

-''Tuz kokarsa ne olacak, bunu görüyoruz''-

Ertuğrul Kürkçü, Yargıtayın, 30 yıldır devam eden Dev-Yol davasının zaman aşımından düşürülmesine ilişkin kararını nasıl değerlendirdiği sorusuna, ''Türkiye'deki yargılama usullerinin ne kadar korkunç yerde olduğunu gösteriyor. 12 Eylül'ün başlıca sorumluları yargı önündeyken, onların tutuklattığı insanların yargılanmalarının usulüne uyun olup olmadığını 30 yıl boyunca tartışıp sonuca ulaşamayan yargı, Türkiye'nin en önemli meselesi haine geldi. Türkiye'de esasen yargı, devletin en fazla insan hakkı ihlal eden kurumudur. Tuz kokarsa ne olacak, bunu görüyoruz'' dedi.

aa

Bu haber 442 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,580 µs