En Sıcak Konular

CHP'li Tanrıkulu: Hepimize yazıklar olsun

1 Şubat 2012 11:40 tsi
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 70 yaşında kaybedilen Fikri Özgen’in eşi Gülşah Özgen’i hatırlatarak, “Gülşah teyzemiz ve başka anneler için bir gün Meclis’te irade ortaya koyamıyoruz. Yazıklar olsun hepimize” ded

BDP’nin Diyarbakır İçkale’de ortaya çıkan insan kemikleriyle ilgili verdiği grup önergesi üzerine partisi adına konuşan BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, söz konusu bölgenin JİTEM merkezi olarak bilindiğini anlattı. Kazıların yapıldığı alanla ilgili “eski dönem”, “heyelan”, “birileri o cesetleri getirip gömmüş olabilir” şeklindeki beyanları “yüz kızartıcı” olarak nitelendiren Tan, “Hangi döneme ait olursa olsun bu cesetlerin kime ait olduğu ortaya çıkmalı” dedi. Kemiklerin ortaya çıkmasından sonra 36 ailenin başvuru yaptığını söyleyen Tan, “Bu kemikler o ailelerin başvurusuyla alakalı değilse, bu ailelerin kaybolan çocukları nerededir” diye sordu. Cesetlerin hangi dönem ve kime ait olduğu ile kaybolan insanların nerede olduğuyla ilgili açıklama yapılması gerektiğini anlatan Tan, İstiklal Mahkemeleri’yle ilgili olabileceği iddialarına, bu bilgilerin devletin kayıtlarında olduğunu ileri sürerek, “Şeyh Sait, Seyit Rıza’nın, Saidi Nursi’nin mezarı nerede? Bu bilgiler saklanıyorsa İçkale’deki kazılar da bir süre sonra anahtar nerede suya düştü, su nerede inek içti inek nerede dağa kaçtı dağ ne oldu yandı kül oldu kaybolur gider” değerlendirmesinde bulundu.

 -“OHAL VALİLERİ DOMATES Mİ SATIYORDU”-

 Hakikatleri Araştırma Komisyonu kurulmasını isteyen Tan, OHAL valileri, bakanları, savcıların neden sorgulanmadığını sordu. Tan, “Nerede bu insanlar. Hiçbir bilginiz yok mu? Hiçbir bilginiz yoksa siz orada ne yapıyordunuz. Affınıza sığınarak söylüyorum domates mi satıyordunuz orada. Bu kadar hadise olacak bu kadar insan kaybolacak siz ‘görmedim, duymadım, bilmiyorum’ diyeceksiniz. Bu görevlilerin seçilmiş veya devlet görevlilerinin tamamının bilgilerine başvurulmalı, takibat ve soruşturma açılmalı” dedi.

 -AKP ÖNERGEYE KATILMADI-

 Önerge üzerine söz alan AKP Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, Meclis’in gündemini değiştirmeye yönelik bu önergeye katılmadıklarını söyledi. AKP’nin ardından önergenin lehinde konuşmak üzere söz alan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “AKP’nin faili meçhuller karşısında bu sarsılmaz koyuşu devam ettikçe biz de bunları konuşmaya devam edeceğiz. Bu benim için zul” dedi. İnsan Hakları Derneği yöneticisi iki kişinin “ölüm arabaları” denilen toroslara bindirilerek kaybolduklarının hikayesini anlatan Tanrıkulu, “Üzeri örtülmeye çalışılsa da kayıpların kemikleri üzerimize yapışıyor. 11 Ocak 2012 günü de Diyarbakır’da yapıştı bu kemikler üzerimize” dedi.

 -YAZIKLAR OLSUN HEPİMİZE-

 JİTEM merkezi ile Adliye binası arasında 10 metre olmasına rağmen JİTEM merkezinde sorguda olduklarını bildikleri 70 yaşındaki Fikri Özgen’in olduğu yere savcıyı götürmediğini anlatan Tanrıkulu, şöyle devam etti:

“Biz burada bir komisyon kurma iradesini ortaya koyamıyoruz. Gülşah teyzemize ve başka annelere bir gün Meclis’in adaleti sağlayacağı iradeyi ortaya koyamıyoruz. Yazıklar olsun hepimize. Yazıklar olsun hepimize.”

Tanrıkulu’nun sözlerine AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli tepki gösterdi. Meclis Başkanvekili Meral Akşener de Tanrıkulu’nu dikkatli konuşması noktasında uyardı. Tanrıkulu, “Üzerinize alınmayın, gelin komisyon kuralım. Ben hepimizi katarak söylüyorum. Bu Meclis eğer adaleti sağlayamıyorsa, barış sağlayamıyorsa hepimiz altında kalacağız” dedi.

Tanrıkulu, bir milletvekilinin orada heyelan olduğuyla ilgili değerlendirmesini ise, “Evet orada bir heyelan oldu. O insanların vicdanlarına karşı bir heyelan oldu. Bugün burada komisyon kurmazsak o heyelanın altında başta AKP olmak üzere hepimiz kalacağız. O heyelan insanların vicdanlarına karşı bir heyelandı” yanıtı verdi.

 -TANRIKULU’NUN SÖZLERİ LANETLENDİ-

 Mezarların bir irade ortaya konularak değil tesadüfen ortaya çıktığını belirterek komisyon kurulması önerisini tekrarladı. Tanrıkulu, kayıplarla ilgili uluslararası sözleşmenin imzalanmasını, zaman aşımı süresinin kaldırılmasını, veri bankası ve komisyon kurulması gerektiğini söyledi. Tanrıkulu’nun ‘yazıklar olsun’ sözlerine, AKP Isparta Milletvekili Recep Özel tepki gsöterdi. Sözleri lanetle kınadıklarını belirten Özel, "Faili meçhullerin üzerine en çok biz gidiyoruz. Biz bunu sizin gibi şov amaçlı yapmıyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından yapılan oylamada BDP'nin grup önerisi kabul edildi.

Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,103 µs