En Sıcak Konular

Fransa'ya karşı diplomasi zaferi nasıl gelişti?

1 Şubat 2012 11:39 tsi
İnkar yasası için 65 milletvekili ve 72 senatörün Fransa Anayasa Komisyonu’na yaptığı itiraz başvurusunda Türkiye'nin diplomasi atağı etkili oldu. Stratejik plan adım adım uygulandı.

Sonunda 142 cesur Fransız parlamenter, inkar yasasının iptal edilmesi için mahkemeye başvurdu. ‘Off the record’ yapılan girişimlerle ilk raunt kazanıldı. Fransız Senatör Jacques Mezard’ın öncülüğüyle başlayan girişim sonuç verdi. Fransa’da 1915 olaylarına dair Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasanın iptali içinmeclisten 65, Senato’dan 77 üye Anayasa Konseyi’ne dün resmen başvuru yaptı. Dün alınan sonuç için aslında ‘sessiz diplomasinin zaferi’ de denebilirdi. Fakat Fransa’ya karşı yürütülen diplomatik mücadelenin son iki gününde öyle bir sinir harbi yaşandı ki adeta her şeyin önüne geçmiş oldu bu son dakika gelişmeleri. Malum olduğu üzere Fransa Parlamentosu’nun kabul ettiği 1915 olaylarına yönelik Ermeni iddialarının reddini suç sayan yasa sonrası Türkiye-Fransa ilişkileri adeta kopma noktasına gelmişti. Hatta yasa meclisten geçinceTürkiye’den çok sert tepki ve protestolar bekleniyordu. Ancak Dışişleri Bakanlığı web sitesinden bir açıklamayla yetindi. Başbakan Erdoğan ise partisinin grup toplantısında düşük profilli bir eleştiri yaptı. Hatta bu durum Fransız cephesinde ‘Galiba Türkler fazla tepki göstermeyecek’ şeklinde bile yorumlandı.

YOL HARİTASI HAZIRDI

Oysa perde gerisinde baş döndüren bir trafik vardı. Zaten daha yasa görüşülmeden Ankara yol haritasını hazırlamıştı. Her adımda ne yapılacağı kayda geçirilmiş ve Başbakan’ın onayından da geçmişti. Yasa geçtikten sonra ‘kontrollü gerginlik’ stratejisi uygulanmaya kondu. Kulislerde Fransa’nın Ankara büyükelçisinin bavulları topladığı bilgisi yayıldı. İhalelerden ‘dışlanacak’ Fransız şirketleri de dillendirildi. Bu esnada Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye’de iş yapan Fransız şirketlerin üst düzey yöneticileriniAnkara’ya toplantıya çağırdı. Çağlayan gayet net birmesajla “bu işin bu gece bitmesini istiyoruz” diyerek ekonomi çevrelerini harekete geçirmiş oldu. GerekDışişleri BakanıDavutoğlu gerekse de Başbakan Erdoğan telefon diplomasisi ile yasanın iptali için gerekli imzanın tamamlanmasına çalıştı. Fransa’daki Türkler harekete geçirildi.

BAĞIRMAK YERİNE AKILCI POLİTİKA

Nitekimiki gün önce gerekli imza sayısına ulaşılmıştı. Fakat tepkilerde olduğu gibi burada da kontrollü bir süreç yönetimi yapıldı ve konu ‘off the record’ tutuldu. Çünkü son dakikada başka lobilerin devreye girerek imzaları geri çektirmesinden endişe edildi. Dünöğle saatlerinde ise gerekli imzaların tamamlanıp başvurunun Fransa Anayasa Konseyi’ne yapılmasıyla bu raunt kazanıldı. Sabah saatlerinden itibaren fısıltı olarak konuşulan sonuç Başbakan Erdoğan tarafından grup toplantısı sonucunda kuliste açıklandı. Şimdi topmahkemenin önünde.Konseyin 1 aylık süresi var. Fakat bu sonuç gösteriyor ki bağırıp çağırmakyerine akılcı politikalar belirleyerek yürümek, lobi yapmak sonuç almak için en iyi yöntem.

Fransa’ya ithalat yüzde 35 düştü

Ekim ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi sözde soykırımı gündeme getiren Fransa Cumhurbaykanı Nicolas Sarkozy’ye en büyük tepki Türk halkından geldi. Aralık ayında Fransa’dan ithal edilen mallar şok bir düşüşle yüzde 34,4 azaldı. Sarkozy’nin iç politika malzemesi için gündeme getirdiği “Ermeni kararı”nın Fransa’ya maliyeti bir ayda 356 milyon dolar oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dış ticaret verilerinden derlenen bilgiye göre, Fransa’dan yapılan ithalat 2011 genelinde bir önceki yıla göre yüzde 12,9 artarak 9 milyar 229milyon 603 bin dolara çıkarken, ‘’Ermeni kararı’’nın gündeme geldiği aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 34,4 azalarak, 678 milyon 946 bin dolara düştü. Fransa’dan, 2010 yılı genelinde 8 milyar 176 milyon 600 bin dolar, aynı yılın aralık ayında da 1milyar 34 milyon 904 bin dolar ithalat yapılmıştı. Böylece geçen yıl aralık ayında Fransa’dan yapılan ithalatta bir önceki yılın aynı ayına göre 356 milyon dolarlık düşüş yaşandı. 2011 Aralık ayında Fransa’dan yapılan ithalat, aynı yılın Kasım ayına göre de yüzde 5 azaldı. Fransa’dan yapılan ithalat, 987milyon 723 bin dolar ile mart ayında zirveye ulaştı. En düşük ithalat ise 562 milyon 829 bin dolar ile ağustos ayında gerçekleşti.

Tasarı anayasaya aykırı

Anayasa Konseyi’ne 142 imza ile başvuran milletvekilleri ve senatörler, Fransız Anayasası’nın 33. maddesine ve ifade özgürlüğüne aykırı olduğu ger ekçesiyle yasanın iptalini istedi. Konsey’in 1 ay içinde karar vermesi bekleniyor.

BUGÜN GAZETESİ

Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,174 µs