En Sıcak Konular

İran'dan bir garip iddia

1 Şubat 2012 09:34 tsi
İran'dan bir garip iddia Hamaney'in askeri danışmanı: Türkiye Suriye için Katar'dan para aldı

İran’da dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in askeri danışmanı Tümgeneral Yahya Rahim Safevi, Türkiye’nin Suriye’ye sorun yaratması için Katar yönetiminden milyarlarca dolar aldığını öne sürdü.
İran’ın Fars ajansına demeç veren Safevi, Suriye’ye karşı Türkiye ve bazı Arap ülkelerinin tutumunu eleştirirken, ABD’nin kendi çıkarları için bu ülkelere rol tayin ettiğini ileri sürdü. Safevi, “Bazı raporlara göre, Katar yönetimi Ankara’ya Suriye’ye sorun çıkarması için milyarlarca dolar yardım etmiş” dedi.

Fars Haber Ajansı’nın İngilizce bölümüne konulan haberde ise Safevi’nin Türkiye’ye yönelik “para” iddialarına yer verilmedi. İngilizce bölümde Safavi’nin ABD’nin bölgedeki gelişmelerin İran’a karşı, kendi çıkarları doğrultusunda olması için Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar için bazı görevlendirmelerde bulunduğuna dair iddiaları yayınlandı.

Safevi daha önce de Malatya’ya kurulan NATO füze kalkanını eleştirmiş, Türkiye’nin bu tür politikalardan vazgeçmemesi halinde “sonuçlarına katlanacağını” öne sürmüştü. Bu sözler ikili ilişkilerde gerginliğe neden olurken, Tahran, Safevi’nin sözlerinin kendisini bağladığını, hükümet politikasını yansıtmadığını belirtmişti.

Generalin sözlerini köşesine taşıyan Yeni Şafak yazarı İbrahim Karagül, bugünkü köşe yazısında konuyu şöyle değerlendirdi:

General'in açıklamaları, İran'dan Suriye'deki gelişmelere ve Türkiye'ye bakışın nasıl da sorunlu olabileceğine örnek teşkil ediyor.

Tümgeneral Yahya Rahim Safevi açıktan, Türkiye'nin Suriye'ye sorun yaratması için Katar yönetiminden milyarlarca dolar aldığını öne sürebiliyor. Ona göre; "ABD, bölgedeki gelişmelerin İran'a karşı, kendi çıkarları doğrultusunda olması için Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar için rol verdi. Bazı raporlara göre, Katar yönetimi Ankara'ya Suriye'ye sorun çıkarması için milyarlarca dolar yardım etti."

Hemen ardından Fars Haber Ajansı'nın İngilizce bölümünde, durum düzeltilmeye çalışıldı ve Safevi'nin Türkiye'ye yönelik 'para' iddialarına yer verilmedi. Sanırım Tahran'dan konuşmaya ilişkin bir yalanlama gelecek. Genelde böyle olur. Bir açıklama yapılır, ardından yalanlama yayınlanır, "kişisel değerlendirme, İran yönetimini bağlamaz" denir.

Buradaki sorunlu durum, Türkiye ve birkaç ülkeye ABD'nin rol verdiğine dair iddia değil. Bu tür iddialar yapılabilir ve tartışılır. Nihayetinde Suriye olayı Büyük Ortadoğu Projesi'nden Nusayri azınlık rejimi olmasına kadar her yönüyle tartışılıyor.

Ancak bir ülkenin Suriye'de iç savaşı birkaç milyar dolarlık para alıp yaptığını iddia etmek son derece sakat, kasıtlı, önyargılı ve seviyesiz bir yakıştırmadır.

Türkiye'nin her politikasını yerden yere vurabiliriz, sorgulayıp ayıplayabiliriz. Ya da bunu bir çokları yapabilir. Ancak bu ülkeyi, birkaç milyar dolara kendini satan ülke olarak bakmak çirkin bir durumdur.

Açıklama yalanlansa da, Tahran'dan Türkiye'ye bakışta, Suriye meselesi yüzünden bir hırçınlığın giderek kendini belli ettiği ortada. Yalanlama yerine bu sorunun üstesinden gelinmesi gerekiyor.



Bu haber 1,288 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,409 µs