En Sıcak Konular

Başçı: Enflasyon ikinci çeyrekte düşüşe geçer

31 Ocak 2012 11:21 tsi
Merkez Bankası Başkanı Başçı, enflasyonun ikinci çeyrekten itibaren kademeli düşüş sergileyeceğini söyledi. Yıl sonunda enflasyonun yüzde 6.5 olması bekleniyor. Başçı, "Bu defa kriz en zayıf ülkeyi vuruyor, seçici olarak vuruyor. Tek başına Yunanistan et

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, yılın ilk enflasyon raporunu düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

Başçı şunları söyledi: "Gelişmiş ülkelerde para politikalarının normalleşme sürecinin uzun bir süre erteleneceğine dair sinyaller artıyor. Enflasyon görünümünün hedeflerle uyumlu olması için para politikasındaki sıkı duruşun ve esnekliğin devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Yüzde 5.75'ten fonlamaya devam etsek bile faizlerin yükseleceği üst sınır var 12.50. O koridor geniş durduğu sürece parasal sıkılaştırmaya gidebiliriz. Koridor yukarıya doğru geniş durduğu sürece para politikası duruşumuz da sıkı anlamına gelir. Bu durumda ikincil piyasada oluşan faizler 5.75'in bir miktar üzerinde oluşuyor. Kredilerin büyüme hızını gün gün takip ediyoruz. Dövizde finansal istikrara karşı arzu edilmeyen gelişmeyi yakından takip ediyoruz. Kredi artış oranının da daha makul seviyelere gerilediğini gözlüyoruz.


Enflasyondaki sapmada işlenmemiş gıdada öngörünün üzerindeki artışlar önemli rol oynadı. TL'deki değer kaybının sürmesi de bir diğer gelişme oldu. İhracatın arttığı, ithalatın ise gerilediği görülüyor. Önümüzdeki dönemde yurtiçi talep büyümesi sınırlı kalmaya devam edecek. Dış talepte daha düşük bir büyüme öngörüyoruz. 100 dolar olan petrol fiyatları varsayımı 2012 için 110 dolara çıkardık. İthalat varsayımlarını da sınırlı ölçüde yükselttik.

ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 6.5
Enflasyon yüzde 70 olasılıkla orta noktası yüzde 6.5 olmak üzere yüzde 5.1 ile yüzde 7.9 aralığında, 2013 sonunda yüzde 5.1 orta nokta olmak üzere yüzde 3.3 ile yüzde 6.9 arasında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Orta vadede enflasyonun yüzde 5'te istikrar kazanacağını öngörüyoruz. Yüzde 5.2 olan tahmini yüzde 6.5'e çıkardık. Bir önceki rapora göre önemli bir değişim görünmüyor, yukarı yönlü güncelledik.

ENFLASYON İLK ÜÇ AY YÜKSEK KALACAK
Enflasyon ilk çeyrekte yüksek kalacak, ikinci çeyrekten itibaren kademeli düşüş sergileyecek. Yüzde 5'lik enflasyon hedefine 2013 yılı ortasında ulaşılacağı çerçeve esas aldık. Enflasyondaki düşüş yılın son çeyreğinde belirginleşecek. Önümüzdeki dönemde risk iştahının belirgin iyileşmesiyle sermaye akımlarının güçlenmesiyle TL güçlenirse enflasyon hedefine 2012 sonunda ulaşılması mümkün. Euro Bölgesi'ne ilişkin belirsizlikler piyasalarda oynaklığın süreceğine işaret ediyor. Önümüzdeki dönemde küresel ekonomideki gelişmeleri yakından izleyerek tedbirleri almaya devam edeceğiz. Mali disiplinin devamı öngörülüyor. Enerjide geçici fiyat hareketlerine tepki vermeyeceğiz."

GELİŞEN ÜLKELERİN PASTADAKİ PAYI ARTABİLİR
Soruları yanıtlayan Başçı, Avrupa'daki krize ilişkin değerlendirmesinde, "Bu defa kriz en zayıf ülkeyi vuruyor, seçici olarak vuruyor. Gelişmekte olan ülkelerde kamu maliyesi açısından sorun yok. Türkiye de mali disiplini iyi olan ülkelerden biri, bankacılık sektörleri de iyi. Avrupa'nın kendi içinde seçici olarak etkilediğini gördüğümüz kriz gelişmekte olanla gelişmişleri ayırarak farklı sonuca yol açabilir. Toplam pastada gelişen ülkelerin alacağı pay artabilir. Böyle bir durumda kurda yeniden bir değerlenme baskısı olabilir. Önceliğimizi enflasyondaki düşüşe veriyoruz. Enflasyonun hızlı düşmesi olumlu karşılanır" dedi.

EK SIKILAŞTIRMAYA GEREK YOK
Başçı, mevcut koşullarda şu anda ek parasal sıkılaştırmaya ihtiyaç görmediklerini, fakat ihtiyaç olursa gerekenin yapılacağını söyledi.

Başçı, faiz lobisiyle ilgili bir soruya "Faizler yüksek olsun, düşük olsun isteyen de vardır. İhracatçı kurun yüksek, ithalatçı düşük olmasını ister. Bizim açımızdan fiyat istikrarı dilinden konuşmak daha sağlıklı. O yüzden o terminolojiyle konuşmak istemiyoruz" şeklinde yanıt verdi.

BİR MİKTAR CARİ AÇIK NORMAL
Merkez Bankası Başkanı cari açıkla ilgili olarak, "Bir miktar cari açık Türkiye için normal. Türkiye yatırım yapacaksa, bu yatırımlar için yurtiçindeki tasarruflar yetmiyor. Türkiye'de tasarruf oranı artmadığı sürece cari açık olacak. Dünyada çok miktarda kısa vadeli bol ve ucuz finansman var. Türkiye'de borçlanma geçen yıl hızlandı. Biz de buna karşı tedbir almaya çalıştık. Cari açıkta daralma başladı, sonuçlarını 2012'de göreceğiz. Krediler mevcut durumunu korursa cari açık risk olmaktan çıkar" diye konuştu.

TEK BAŞINA YUNANİSTAN ETKİLEMEZ
Merkez Bankası Başkanı, tek başına Yunanistan'daki krizin Türkiye'yi etkilemeyeceğini, Yunanistan dışındaki ülkelerde de neler olup bittiğinin izlenmesinde, bulaşma riskinin izlenmesinde fayda olduğunu bildirdi.

MB TL'YE İLGİLİ İSTİSNAİ DURUMDA KONUŞMALI
Başçı, TL'yle ilgili bir soruyu, "TL'nin değeriyle ilgili MB istisnai durumlarda konuşmalı. 1 dolar 1 TL olur mu deyince harekete geçtik, bir de 1 dolar 2 TL olur me diye konuuşulunca harekete geçtik. Baz senaryonun dışında ilave değerlenme olursa enflasyonun hızlı düşmesine sebep olacak" dedi.

IMF İLE ARAÇLAR KONUSUNDA AYRILIK VAR
IMF ile amaçlar konusunda değil araçlar konusunda fikir ayrılığı olduğunu belirten Başçı, gelen verilerin kendi görüşlerini teyit ettiğini kaydetti. 


Bu haber 505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,295 µs