En Sıcak Konular

'Azeri desteği' meselesi

28 Ocak 2012 09:48 tsi
'Azeri desteği' meselesi "Azerbaycan’da iktidar kanadı bu olayda büyük ölçüde sessiz kaldı."

Fransa ile yaşanan Ermeni soykırımı krizinde Azerbaycan’dan Türkiye’ye ne kadar destek geldi? Taha Akyol’un önceki gün Hürriyet’te çıkan “Azerbaycan’dan ses bekliyoruz?” başlıklı yazısı bu soruyu gündeme getirmiş bulunuyor. Akyol’a bakılacak olursa, Bakû’nün Türkiye’ye verdiği söylenen destek çok yetersiz.

Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Birinci Yardımcısı Ziyafet Askerov’un, bu yasa teklifi ile Azeri-Fransız ilişkilerinin olumsuz etkilenebileceğini söylediği doğrudur. Azerbaycan Parlamentosu da bu konuda bir bildiri hazırladı, bu da doğru. Fakat Akyol’un da belirttiği gibi, bunlar olayın vahameti karşısında oldukça “düşük profilli” tepkilerdi.

Özetle, Azerbaycan’da iktidar kanadı bu olayda büyük ölçüde sessiz kaldı. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in herhangi bir açıklaması ise basınımızda yer almadı. Oysa Aliyev’in zamanlı bir şekilde Fransızları düşündürecek bazı şeyler söylemesi, Kafkaslarda emelleri bulunan, bu arada Karabağ sorununu güya çözecek olan “Minsk Grubu”nun başkanlığını yapan Paris üzerindeki baskıyı bir nebze de olsa artırırdı.

Buna rağmen, Azerbaycan’ın bu “düşük profilli” tepkileri Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ı pek memnun etmiş görünüyor. Azeri mevkidaşı Ebulfez Garayev ile geçtiğimiz günlerde Ankara’da buluşan Günay’a göre, Azerbaycan bu desteği ile “gerçek bir kardeşlik ve dostluk örneği sergilemiş.”

Ancak, aldığımız duyumlar hükümette herkesin bu konuda Günay kadar memnun olmadığını gösteriyor. Bu da bize ilginç geldi, zira söz konusu yasa tasarısı Fransız parlamentosunun alt kanadından geçtiğinde dışişlerini “Azeri desteği” konusunda yoklamıştık. Aldığımız yanıt da Ankara’nın bu konuda bir şikâyeti olmadığını gösteriyordu,  ki onu da bu sütundan aktarmıştık.
Ancak durumun şimdi biraz farklı olduğunu seziyoruz. Bundan da, Ankara’nın, tasarının Parlamento’nun alt kanadından geçmesi ile Senato’ya gelmesi arasındaki zamanda Bakû’den beklediği girişimleri göremediğini çıkarıyoruz.

Semih İdiz / Milliyet (İlgili kısım)



Bu haber 1,376 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,616 µs