En Sıcak Konular

'Mazot 1 YTL' vaadine OPET tepkisi: 'Dilin kemiği yok'

21 Haziran 2007 09:26 tsi
'Mazot 1 YTL' vaadine OPET tepkisi: 'Dilin kemiği yok' OPET Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk parti liderlerinin "Mazot 1 YTL olacak" vaadini, "Dilin kemiği yok" şeklinde değerlendirdi

OPET Yönetim Kurulu Başkanı ve Akaryakıt Ana Dağıtım Şirketleri Derneği (ADER) Başkanı Fikret Öztürk, siyasi parti liderlerinin seçim öncesi meydanlarda mazotun fiyatını 1 YTL'ye düşüreceklerine ilişkin sözlerini, "Akaryakıt üreticisi olan ülkelerde bile böyle bir uygulama yok. Dolayısıyla dilin kemiği de yok" şeklinde değerlendirdi.
Öztürk, Türkiye'de benzin fiyatının yüzde 70'inin, motorin fiyatının ise 50 - 55'inin vergiden oluştuğunu hatırlattı. Toplanan vergilerin yüzde 20'sinin akaryakıttan elde edildiği bir ortamda fiyatların vaat edilen seviyelere inmesinin mümkün olmadığını ifade eden Öztürk şöyle devam etti:
"Pompa fiyatları dolar ve petrole bağlı. Tabii kimse kâr almadan satarsa bilmiyorum. Türkiye'de toplanan 140 milyar YTL'lik verginin 25 milyar YTL'si akaryakıttan sağlanıyor. Vergileri düşürdüğünüz gibi sübvanse edersiniz."

'Rafineri kurabiliriz'
OPET'in Marmara Ereğlisi'nde yapımını tamamladığı 450 bin tonluk petrol depolama tesisini faaliyete geçirdiklerini anlatan Fikret Öztürk, buranın toplam kapasitesinin 2010 yılına kadar 3 milyon metreküpe ulaşacağını söyledi.
Türkiye'nin en büyüğü olan tesisin Avrupa'da ise ikinci büyüklükte olduğunu belirten Öztürk, OPET'in diğer ortağı Koç Holding'in sahibi olduğu Tüpraş'ın istemesi halinde gelecekte buraya bir rafinerinin bile yapılabileceğini dile getirdi.
Terminalde benzin, motorin, fuel - oil çeşitleri ve nafta ile uçak yakıtlarının depolama ve dağıtımları gerçekleştiriliyor. OPET, tesiste depoladığı petrolün ticaretini yıllık 28 milyar cirolu Amerika'nın en büyük petrol şirketlerinden HESS'e ait Hetco ile ortak olarak yapacak. Fikret Öztürk, 81 milyon dolara mal olan tesisteki bilgisayar sistemlerinin Gümrükler Genel Müdürlüğü'ne bağlı olduğunu belirterek kaçağa karşı istenilen anda verildiğini söyledi.

milliyet



Bu haber 300 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,606 µs