En Sıcak Konular

TBMM İçtüzüğü değişiyor

26 Ocak 2012 17:30 tsi
TBMM Anayasa Komisyonunda, Meclis İçtüzüğü'nde değişiklik yapılmasını öngören teklifin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.

AK Parti grup başkanvekillerinin imzasını taşıyan teklifinin görüşmelerine çok sayıda CHP'li milletvekili geldi. Yer sorunu yaşanırken, zaman zaman Komisyon Başkanı ve milletvekilleri arasında tartışmalar oldu.

Alt Komisyon Başkanı AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman, teklifte yapılan değişikliklerle ilgili bilgi verdi.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, teklif üzerinde görüşlerini ifade ederken, çoğulcu ve demokratik anayasa söyleminin dillerden düşürülmediği bir dönemde getirilen İçtüzük değişikliği teklifinin iktidarın demokrasi konusundaki çarpık anlayışını ortaya koyduğunu söyledi.

Kart, ''İktidar eliyle Meclis içi darbe girişimi gerçekleştirilmektedir. Sıra Meclisi yeni baştan yapılandırmaya gelmiştir. Meclisin sesini, halkın sesin kısmaya yönelik bir düzenlemeyle karşı karşıyayız. Bu işin esası budur. Faşizan sürecin tezahürüdür. Meclis TV'nin sesini kısanlar, gece yarısı baskınlarıyla yapmak istediği yasal değişiklikleri halktan kaçırarak yapmak istemektedir. Bu düzenleme ülkemizin yararına ve hayrına değil, Anayasa ve İçtüzük sistemine saatli bomba konulmaktadır. Gece yarısı baskınlarıyla yasa yapılmasının yolu açılıyor. TBMM iradesini iğfal etme girişimiyle karşı karşıyayız'' dedi.

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, sabah grup başkanvekilleriyle toplantı yaptıklarını belirterek, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'ye acele edilmemesi önerisinde bulunduğunu anlattı. Muhalefete göre de aksayan yönler bulunduğunu belirten İnce, şöyle konuştu:

''Çalışma saatlerinden mi şikayet ediyorsunuz, biz ondan kaçmıyoruz. Sizin derdiniz muhalefetin sesini kısmaktır. Usul tartışmasını Genel Kurulun onayına sunmak ne demek? 12 dakikaya mı tahammül etmiyorsunuz? Muhalefeti o ateşli anda konuşturmamak sizin derdiniz. Temel kanunla, soru önergelerine yanıt vermemekle, araştırma önergelerini ciddiye almayarak muhalefetin sesini kestiniz. Bunlar size yetmiyor. İçtüzükle, TBMM Genel Kurulunu AKP Genel Merkezi haline getirmek istiyorsunuz. Bu mantığa direncimizi herkes, Türk milleti görecek. Size bunu geçirtmeyeceğiz. Ne gerekiyorsa onu yapacağız. Bize kürsü işgalinden başka bir şey bırakmıyorsunuz.''

Meclis İçtüzüğü'nün bir partinin tüzüğü olmadığını belirten İnce, ''Nezaketsiz olan bunun bir partinin 5 grup başkanvekilinin imzasıyla gelmesidir. Yapılan yakışıksızdır, şık değil. Keşke başka 5 milletvekili verseydi'' dedi.

Teklifin geri çekilmesini öneren İnce, grup başkanvekilleriyle bir araya gelerek Genel Kurulun çalışmalarında aksayan yönlerin gidermesini istedi. Hızlı yasama yapmanın iyi yasama yapmak anlamına gelmeyeceğini, muhalefetin konuşmasının zaman kaybı olmadığını kaydeden İnce, ''Çalışmayan sizlersiniz. 320 milletvekilinden 138'ini orada bulundurmayan sizlersiniz. CHP'nin direnci karşısında şaşıracaksınız. Sizi şaşkınlığa uğratacağız Genel Kurulda. Muhalefetin sesini kesmeye, TBMM'de faşizan uygulamalara şiddetle karşıyız'' diye konuştu.

Konuşmasını tamamladıktan sonra CHP'li üyelere,''Komisyon üyeleri kalsın diğerleri çıksın'' diyen İnce, milletvekilleriyle birlikte salondan ayrıldı.

-''Sorun demokrasi, rejim meselesidir''

MHP Konya Milletvekili Faruk Bal, teklif üzerinde görüşlerini ifade ederken, ''Ne yapalım muhalefet az konuşsun'' denilemeyeceğini belirterek, bir tek demokrasilerde muhalefetin olduğunu vurguladı.

Bal, parmak üstünlüğüne dayanarak, ''sessiz anayasa'' olan TBMM İçtüzüğü'nde değişiklik yapılmasının yanlış olduğunu savunarak, ''Sorun İçtüzük değil, bir demokrasi, rejim meselesidir. Akla, mantığa, demokratik değerlere uygun değildir. Parti diktatoryası, bu İçtüzük değişikliğiyle Meclise daha ağır şekilde yansıyacak ve parmakmatik bir sisteme ulaşacağız. Ruhuna fatiha okuduğumuz parlamenter sisteme uygun bir sistem yaratılırsa, bunun vebalini gelecek nesillere ödeyemeyiz'' dedi.

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, ''Nasıl bir demokrasi anlayışı ile yönetildiğimizi bu teklif Genel Kurula geldiğinde milletimiz görecektir. Mutlaka uzlaşma aranarak tüm grupların görüşleriyle bir teklif hazırlanmalı. Aksi takdirde bunun sonuna kadar karşısında olacağız. Meclis TV yayınları kesilerek muhalefetin sesi kısılmıştır. İktidar gelecekte muhalefete düşeceği gerçeğini görmeden hareket ediyor'' diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Oktay Ekşi, TBMM İçtüzüğü'nün tüm grupların uzlaşısıyla hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ederek, ''Burada milletvekilliği yapıyor değiliz. Mevcut İçtüzük zaten bize özgür, rahat çalışma imkanı vermiyor. Teklifle, 'konuşmayın, öneriniz gereksiz' deniyor'' dedi.

A.A.



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,600 µs