En Sıcak Konular

'Avrasya Birliği' derken?..

26 Ocak 2012 10:51 tsi
'Avrasya Birliği' derken?.. Davutoğlu'nu meraklandıran konu... "Bir tarafta AB var, bir tarafta Çin ekonomisi var. Ortada Rusya ve Türkiye"

Sarkozy İslamofobik oyların peşinde
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Moskova'dan Ankara'ya dönüş yolunda Fransa’nın senatodan geçirdiği Ermeni iddialarıyla ilgili yasayı da tekrar konuştuk. Davutoğlu, Sarkozy’nin sadece Ermeni oyları peşinde değil Le Pen’in aşırı sağcı İslamofobik oyların da peşinde olduğunu söyleyerek şu değerlendirmeyi yaptı:
“Böylesi köklü bir devlet geleneğine sahip olan bir ülkenin cumhurbaşkanının konjonktürel hesaplarla hareket etmesi onun vizyoner olmadığını gösterir. Sarkozy bunu Ermeni oylarını almanın dışında aşırı sağcı İslamofobik oyları almak için de yapıyor. Bu Avrupa siyaseti için kaygı vericidir. Avrupa’nın vizyoner liderlere ihtiyacı var. Küçük hesaplara değil. Böylesi küçük hesaplar Avrupa için büyük tehdittir. Sarkozy aşırı sağın tabanına hitap etmeye çalışıyor. Bu kaygı verici bir durum.”

Anayasa Konseyi’ne gider mi?
Davutoğlu, yasanın Anayasa Konseyi’ne gitme olasılığına ilişkin sorumuza da şu yanıtı verdi:
“Anayasa Konseyi bu yasayı iptal ederse, bir şey olmamış gibi yola devam ederiz. Konseyin kararına göre tutum alırız. Siyasi aktörlere ilişkin tutumumuz değişir, ama Fransız devletine ilişkin tutumumuz değişmez.”
Davutoğlu’nun, “AB ile ilişkilerimizi nasıl etkiler?” sorusuna ise yanıtı şu oldu:
“Bu dönemde AB ilkelerine sahip çıkacak birkaç açıklamanın AB liderlerinden ve kurumlarından gelmesi gerekirdi. Maalesef iyi bir sınav veremediler. Ama Uluslararası Af Örgütü buna karşı çıkıyor. Bu önemli. Zaten bu konu bir müddet sonra Avrupa’nın sorunu haline gelecek. Avrupa’da birileri çıkacak, mahkemeye götürecek. Avrupa’da birlikte yaşama kültürünü olumsuz etkiler. Bir şekilde çatışmacı bir ortamın doğmasını sağlar.”
“ABD Dışişleri’nin Fransa’nın aldığı karara ilişkin açıklamasını nasıl buldunuz” sorusuna da Davutoğlu, “Konu Türkiye olunca herkes dikkatli oluyor. Öyle veya böyle dikkatli oluyor” yanıtını verdi.

Fransa bizim için eşbaşkan olamaz
Davutoğlu, Fransa’nın Minsk Grubu eş başkanlığıyla ilgili olarak da şu değerlendirmeyi yaptı:
“Konu Rusya ile görüşmelerde gündeme geldi. ‘Ne olur?’ diye sordular. Ne olabileceğini, Türkiye’nin tavrını söyledim Lavrov’a. Lavrov’a ayrıca şunu da söyledim: Minsk Grubu Eş başkanı olma niteliğini kaybetmiştir Fransa. Türkiye olarak biz Minsk Grubu üyesiyiz. Bizim açımızdan bu grubun üyesi olarak artık Fransa’yı böyle bir misyonu tarafsız yürütebilecek eş başkan olarak değerlendirmiyoruz.  Rusya’ya da bunu söyledik. Çünkü taraf olmanın ötesinde, partizanca taraf oldular.”

Türk-Rus işbirliği
Davutoğlu, Rus mevkidaşı ile tüm bölgeyi ilgilendiren zihin haritası üzerinde çalışma yapmasının da Türk-Rus ilişkilerinde bir paradigma değişikliği olarak algılanması gerektiğini söyledi ve şöyle konuştu:
“Bundan 10 sene önce bir Türk ve Rus dışişleri bakanlarının Balkanlar’dan Karadeniz’e, Orta Doğu’ya Orta Asya’ya kadar tüm coğrafyayı ele alması hayal edilemezdi. Bugün Balkanlar’da beraber proje geliştirelim dedik. Orta Asya’da aynı şekilde. Salt rekabet gibi bir algıyı yok ediyor. Ben bir ara Avrasya Birliği’ni açtım. Ne kastediyorsunuz, diye sordum. Bizim perspektifimiz bir tarafta AB var, bir tarafta Çin ekonomisi var. Ortada Rusya ve Türkiye’nin bir işbirliği var. Biz Karadeniz Ekonomik İşbirliği’ni Karadeniz Kafkaslar ve Hazar’da Türk Rus işbirliği için kullanabiliriz. Karadeniz bölgesinin refah toplumu olabilmesi için Türk Rus işbirliği önemli.” 

Fikret Bila / Milliyet (İlgili kısım)



Bu haber 1,215 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,995 µs