En Sıcak Konular

'Hamasistan - Fetihistan'?

20 Haziran 2007 14:21 tsi
'Hamasistan - Fetihistan'? Filistin bölünüyor mu? Batı medyası bu durumu şimdiden Gazze"ye “Hamasistan - Hamasland” ve Batı Yaka(Şeria)"ya “Fetihistan - Fetihland” demeye başladı bile...

Filistin Özerk Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas"ın ulusal birlik hükümetini lağvetme, olağanüstü hâl ilan etme ve olağanüstü hâl hükümeti kurma kararları Hamas"ın yönetimi tümüyle ele geçirdiği Gazze"de fiili olarak uygulanamayacak.

Gözlemcilere göre bu durumda biri Gazze"de ve diğeri Batı Yaka(Şeria)"da olmak üzere iki ayrı  Filistin yönetimi olacak. Batı medyası bu durumu şimdiden Gazze"ye “Hamasistan - Hamasland” ve Batı Yaka(Şeria)"ya “Fetihistan - Fetihland” demeye başladı.

GÖZLEMCİLER: ABBAS'IN KARARI İKİ HÜKÜMET DOĞURACAK


Abbas"ın hükümeti lağvetme kararının ardından Batı Yaka"da ayrı ve Gazze"de ayrı bir hükümet olacağına dikkat çeken siyasi gözlemciler, bu duruma kısa sürede çare bulunmazsa Filistin"in Lübnanlaşacağı ve bunun da Filistin için büyük bir kayıp olacağı uyarısında bulundu.

Filistin Ulusal Meclisi üyesi Bilal El-Hasen, Mahmud Abbas"ın hükümeti lağvetmesinin Lübnan"daki senaryonun Filistin"de de tekrarlanmasına yol açacağını ve Gazze ve Batı Yaka"da iki ayrı yönetim olacağını ve bunun da ulusal kurtuluş mücadelesine büyük zarar vereceğini söyledi.

Abbas"ın ikinci adımda El-Fetih"e parlamentodaki çoğunluğunu yeniden kazandırmak için erken seçim kararı alacağını belirten El-Hasen, Hamas"ın Gazze"de bunu engelleyeceğini ve böylece sıfır noktasına yeniden dönüleceğini kaydetti.

Siyasi yorumcu Hani El-Mısri de Bilal El-Hasen"in görüşüne katılarak Abbas"ın ulusal birlik hükümetini lağvetmesinin iki hükümetin ortaya çıkmasına yol açacağını belirtti.

Siyasi bilimler profesörü Dr. Hasan Nafia ise, birini Hamas"ın ve diğerini El-Fetih"in yöneteceği iki ayrı hükümetin Filistin topraklarındaki sorunu daha da büyüteceğini bildirdi.

Hamas Hareketi sözcüsü Sami Ebu Zühri, Mahmud Abbas"ın aldığı kararların hiçbir değeri olmadığını ve İsmail Heniye"nin başbakan olarak kalacağını açıklamıştı.

Başta İngiliz Times gazetesi olmak üzere Batı medyası Filistin"de iki ayrı devlet kurulacağını, Gazze"de kurulacak küçük devletin “Hamasistan İslam Devleti” olduğunu ve Batı Yaka(Şeria)"da kurulacak daha büyüğünün ise laik “Fetihistan” olacağını yazdı.

FETİHİSTAN'A DESTEK, HAMASİSTAN'A KUŞATMA

İsrail Parlamentosundan istifa eden Filistinli siyasi ve düşünür Dr. Azmi Bişara, El-Cezire televizyonunda Gazze"de yaşananların değerlendirildiği programda, Batı Yaka ve Gazze"nin iki ayrı yönetime bölünmesinin bir plan olduğunu söyledi.

Bişara, El-Fetih yönetimindeki Batı Yaka"dan ambargonun kaldırılacağını, Batı Yaka"daki Filistinliler rahat bir nefes alırken Gazze"dek hükümetin çevresindeki baskı ve kuşatmanın daha da şiddetleneceğini belirtti.

Bişara, bunun amacının Filistin halkına İslamcı Hamas"ın başarısız, El-Fetih"in ise başarılı olduğunu gösterip Filistin halkının Hamastan nefret etmesi sağlamak olduğunu bildirdi.

MEŞAL: GAZZE FİLİSTİN'İN BİR PARÇASI

Öte yandan, Hamas Hareketi Siyasi Büro Şefi Halit Meşal dün Suriye"nin başkenti Şam"da düzenlediği basın toplantısında Gazze ve Batı Yaka"nın bölünme tehlikesine de değindi.

Gazze"de ayrı bir “devlet” kurma düğşüncesine kesinlikle karşı olduklarını söyleyen Meşal, Gazze"nin Filistin"in bir parçası olduğunu ve işgal edilmiş toprakların bir bütün olduğunu kaydetti. Gazze'de yaşananların kangren haline gelmiş güvenlik sorununun çözülmesinden başka bir şey olmadığını ifade eden Meşal, Gazze"deki hükümet binalarına Hamas bayrağı çekilmemesi uyarısında bulundu.

Abbas'ın kararı anayasal ama...

Filistin Anayasası Özerk Yönetim Başkanı Mahmud Abbas"a hükümeti görevden alma, olağanüstü hâl ilan etme ve olağanüstü hâl hükümeti kurma yetkisi tanıyor.

Fakat yine anayasaya göre kurulacak olağanüstü hâl hükümetinin bir ayı doldurduktan sonra görevine devam edebilmesi için Filistin Parlamentosu"ndan güvenoyu alması gerekiyor.

Filistin Parlamentosu"nda çoğunluğa sahip olan Hamas"ın ise olağanüstü hâl hükümetine güvenoyu vermesi beklenmiyor.

Çözüm nerede?

Hamas Siyasi Büro Şefi Halit Meşal dün Şam"da düzenldiği basın toplantısında, sorunun temelinde güvenlik dosyasının bulunduğunu ve çözümün tüm Filistinli grupların katılımıyla kurulacak ve herhangi bir gruba değil Filistin"e bağlı olacak güvenlik gücünün kurulmasında olduğunu söyledi.

Filistin Ulusal Meclisi üyesi Bilal El-Hasen de, çözüme götürecek adımları sayarken, “Taraflar bir araya gelerek her şeyi açıkça konuşmalı, daha önce üzerinde ittifak edilen güvenlik planı hayata geçirilmeli, güvenlik birimlerinin yönetimi Hamas"ın seçtiği ve Abbas"ın da onayladığı içişleri bakanının yönetiminde toplanmalı” dedi.

El-Hasen, ismi üzerinde şaibe olan El-Fetih yöneticisi Muhammed Dahlan ve Reşid Ebu Şebbak gibi şahsiyetlerin de mutlaka güvenlik birimlerinden uzaklaştırılması gerektiğini belirtti.

 

dünya bülteni



Bu haber 379 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,672 µs