En Sıcak Konular

Dünya durur Türkiye büyür

19 Ocak 2012 08:47 tsi
Dünya durur Türkiye büyür Dünya fren yaparken Türkiye gaza basıyor...

Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler, dünyanın 2008 yılındaki küresel krizle karşılaştırıldığında, daha ciddi olabilecek şoklara hazır olması gerektiğini vurguladı. İki kuruluş bu dönemde ABD, OECD ve AB'nin büyümede hayal kırıklığına uğrayacağını belirtirken, Türkiye'nin en olumsuz senaryoda bile asgari yüzde 2,9 büyüyeceğini vurguladı.

Dünya Bankası, küresel ekonomide görülen yavaşlamanın özellikle gelişmekte olan ülkeleri etkileyeceği uyarısında bulundu. Dünya Bankası 2012 yılı "Küresel Ekonomik Görünüm Raporu"na göre dünya ekonomisinin özellikle Avro Bölgesindeki borç krizinin yanı sıra Hindistan, Brezilya ve diğer gelişmekte olan ülkelerin ekonomik büyümelerinin yavaşlaması nedeniyle yüksek belirsizlik taşıdığını, küresel büyümenin bundan olumsuz etkileneceğini vurguladı. Banka, gelişmeler doğrultusunda dünya GSYH'sinin bu yıl 2,5, OECD ülkelerinin yüzde 1,3, Avro Bölgesi ülkelerinin -0,3, ABD'nin 2,2 büyüyeceği tahmininde bulunurken, bu oranın Türkiye'de yüzde 2,9 olacağını vurguladı. DB, önümüzdeki sene ise Türkiye'de büyümenin yüzde 4,2'ye yükseleceğini öngördü.

BORÇ VE İŞSİZLİK BÜYÜK TEHDİT

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan "2012 Dünya Ekonomik Görünümü ve Beklentileri Raporu"nda ise dünyayı Avrupa borç krizi ve işsizliğin tehdit ettiği vurgulandı. Gelecek iki yılda, dünyadaki bölgelerin çoğunda ekonomik büyümenin yavaşlayacağı, sadece Afrika kıtasında ekonomik büyümenin süreceği tahmininde bulunulan raporda "özellikle Avrupa'da ve ABD'de politika oluşturanların, iş ve borç krizleri ile mali sektördeki kırılganlıkla mücadele etme yönünde başarısız olmaları, 2012-2013 yıllarındaki en önemli riski oluşturuyor. 2009 yılında küresel ekonomik krizden güçlü şekilde kurtulabilen gelişmekte olan ülkeler ise bu kez mali ve ticaret kanallarıyla bu durgunluktan kötü etkilenebilirler" yorumu yapıldı.

BM: BÜYÜME YÜZDE 3,2

Birleşmiş Miletler ise 2011 yılında Türkiye'nin cari açığının GSYH'nın yüzde 10'una kadar genişlediği de anımsatılarak, Türkiye'deki ekonomik büyümenin 2012 yılında yüzde 3,2 oranında, 2013 yılında ise yüzde 5,4 oranında olacağı öngörüsünde bulunuldu. BM raporunda, iyimser tahminlere göre dünya ekonomisinin 2012 yılında yüzde 2,6 oranında, 2013 yılında ise 3,2 oranında, kötümser tahminlere göre ise 2012 yılında sadece 0,5 oranında, 2013 yılında ise 2,2 oranında büyüyebileceği tahmininde bulunuldu.


2008'den daha kötü

Dünya Bankası Başekonomisti Justin Yifu Lin, küresel ekonominin belirsizlik ve tehlikelerle dolu yeni bir döneme girdiğine işaret etti. Birçok ülkenin, borçları ve bütçe açıklarının büyüklüğü nedeniyle 2008 yılındaki küresel ekonomik kriz dönemine göre daha zayıf bir pozisyonda olduğuna vurgu yapan Lin, önemli krizler halinde hiçbir ülkenin ayrışamayacağını bildirdi. Başekonomist Lin, ekonomik kötüleşmenin muhtemelen bir öncekinden daha uzun ve derin olabileceği uyarısında bulundu. BM ekonomisti Rob Vos ise, "Avrupa ve ABD'de ekonomik durumun daha da kötüye gitme riski arttı. Bu yüzden bazı ülkelerde büyümeler yüzde 1'in altına düşebilecek. ABD ekonomisinin durumundan dolayı Brezilya ve Meksika durgunluğa gidiyor" diye konuştu.

yenişafak

Bu haber 1,550 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,393 µs