En Sıcak Konular

367 döndü dolaştı AKP'ye fırsat oldu!

20 Haziran 2007 08:43 tsi
367 döndü dolaştı AKP'ye fırsat oldu! AK Parti’ye cumhurbaşkanı seçtirmeyenlerin, AK Parti’ye rağmen cumhurbaşkanı seçme ve meclisi çalıştırma imkanları yok. "367" döndü dolaştı AKP'nin eline çok büyük bir koz verdi. Bakın AKP 367 ile en kötü ihtimalde bile CHP ve MHP'ye neler

Şamil Tayyar/Star

367 AK Parti’nin sigortası oldu

Kendisini iktidar karşıtı safta konuşlandıran Vatan Gazetesi, Raymond James’in Konda’ya yaptırdığı anketi dün birinci sayfadan ‘Doları düşüren anket’ olarak verdi. O ankete göre oy ve milletvekili dağılımı şöyle; AK Parti % 45.3 (307), CHP % 20.2 (116), MHP %16.1 (87), DTP 40 milletvekili.

Bu oranlar ‘yüzde 40 oy alacağız’ diyen Başbakan Erdoğan’ın bile tahminlerinin üzerinde.

Açıkçası, benim de tahminlerimi alt üst eden sonuçlar bunlar. Bu tabloda en yakın sonuç olarak CHP’nin oylarını görüyorum ama hem AK Parti hem MHP açısından ‘abartılı’ buluyorum.

Buradan çıkarılan sonuç; En iyimser tahminler bile AK Parti’nin 367’ye ulaşamayacağını gösteriyor. Ancak tek başına iktidar olma imkanı uzak ihtimal değil.

Tersi senaryo, CHP-MHP koalisyonunu öngörüyor. Bugünkü siyasi konjonktürde bu senaryoya yüzde ‘0’ şans tanımakla birlikte bir an için gerekli milletvekili sayısına ulaşıldığı düşünülse bile, fiilen çok zor.

Meclis, seçim sonuçları YSK tarafından resmi olarak ilan edildikten 5 gün sonra, tahminen 29-30 Temmuz’da toplanacak. Ardından 5 gün içinde Meclis başkan adaylıkları için başvurular yapılacak. Daha sonra 5 gün içinde de seçimlerin tamamlanması gerekiyor. İlk iki turda 367, üçüncü turda 276 oya ihtiyaç var. İş son tura kalırsa, en fazla oyu alan ipi göğüsleyecek.

Bu süreç, tahmini 10 Ağustos’a kadar tamamlanır. Her şey yolunda giderse, vekiller bu kez Cumhurbaşkanlığı seçimi için turlara katılacak. Malum, 367 şartı aranacak. Aksi halde erken seçim kaçınılmaz.

Yani, CHP ile MHP, koalisyonu oluşturacak çoğunluğa (276) ulaşsalar bile AK Parti’ye rağmen hükümet kurup yola devam etmeleri imkansız. 184 milletvekiline sahip her parti, bu süreci kilitleyebilir. En karşı senaryoda bile AK Parti’nin milletvekili sayısı 184’ün altında değil.

Başka bir ifadeyle; 353 milletvekiline sahip AK Parti’ye cumhurbaşkanı seçtirmeyenlerin, AK Parti’ye rağmen cumhurbaşkanı seçme ve meclisi çalıştırma imkanları yok. Bir nevi 367, AK Parti’nin sigortası oldu.



Bu haber 782 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,561 µs