En Sıcak Konular

Ortadoğu’da savaşa hazırlık...

16 Ocak 2012 08:07 tsi
Ortadoğu’da savaşa hazırlık... Her şeye hazırlıklı olmak zorundayız!..

Batı Asya’daki (Ortadoğu) gelişmeler, İsrail-İran arasında süren “soğuk savaş”ın beklenilenden “sıcak çatışmaya” dönüşeceğini gösteriyor. İsrail, İran’ın nükleer programının uygulanmakta olan ambargolardan etkilenmediğinde ve “gerekirse” bu ülkenin nükleer tesislerine “tek taraflı saldırı” düzenlemekte kararlı. Tahran’da bombalı saldırıda öldürülen İranlı nükleer fizikçi Mustafa Ahmadi Roshan suikast, olayların giderek “kontrolden çıkmasına” yol açıyor.

İran, Roshan suikastında CİA’nın düzenleyici olduğuna ilişkin belgeleri Batı’nın Tahran’la ilişkilerini sürdüren Tahran’daki İsviçre Büyükelçiliği’ne teslim etti. Tam o sırada, Amerikan dış politikasının önemli kurumlarından Foreign Policy dergisinde Mark Perry imzalı yazı yer aldı!.. Yazı, Amerikan istihbaratının, İsrail gizli servisi MOSSAD’a bağlı ajanların İran’da “CİA kimliğiyle” çalıştıklarını ve “sahte bayrak operasyonları” gerçekleştirdiklerini savunuyor.

İlginç bir zamanlama...

Bu arada, Mark Perry’e yakından bakmakta yarar var: 1950 doğumlu. Askeri ve istihbarat konularında uzman bir yazar-editör. Conflicts Forum isimli düşünce kuruluşunda uzun süre direktör yardımcılığı yaptı. Bu sürede uzmanlık alanını, “radikal İslami akımların Batı ile nasıl diyalog kurabileceği” alanında genişletti. 1989-2004 yılları arasında Yaser Arafat’ın danışmanlığını sürdürdü. Son yıllarda ağırlıklı olarak Al-Jazeera televizyonunda yorumları yayınlandı, oğlu, bu kanalın Kudüs muhabiri olarak görev yapıyor.

Yani, Ortadoğu’da sözü dinlenilen bir isim, bir makale ile İran içindeki eylemlerden CİA’yı arındırmayı, MOSSAD’ı ise hedefe yerleştirmeyi başardı.

32 yaşındaki Roshan’ın, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu yetkilileri ile bir dizi toplantı yaptıktan sadece 2 hafta sonra öldürülmesi tabii ki bir tesadüf olarak kabul edilemez. İran, bu suikastten Amerika, İsrail ve İngiltere’yi birlikte sorumlu tutuyor.

Amerikan TIME dergisinin Batılı istihbarat kaynaklarına dayanarak İsrail’in İranlı nükleer fizikçileri hedef aldığını yazması, bu haberin de İsrail’in önde gelen yayın organlarından Haaretz’de manşet olması belirgin bir telaşa işaret ediyor. Haaretz üst düzey bir İsrailli yetkilinin Roshan’ın ölümünü, “Evet bir tane daha, üzgün olduğumu söyleyemem” sözleriyle karşıladığını da haberinde kullanmaktan geri kalmadı.

Dr.İsmail Salami ise palestinechronicle.com internet sitesine Tahran’dan yazdığı yorumda, İsrail Genelkurmay Başkanı Benny Gantz’ın, geçtiğimiz Salı günü İsrail parlamentosunda gerçekleştirilen kapalı bir komite toplantısında “İran 2012 yılında anormal gelişmelere hazırlıklı olmalı” dediğini belirterek tartışmayı bir üst noktaya taşıdı.

İsrail’in, İran hedeflerine dönük saldırı hazırlığında olduğunu önce Amerika anlamış durumda. Önümüzdeki Perşembe günü Amerikan Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, bu “çılgınlığı” önlemek amacıyla Kudüs’te olacak...

Bu ziyaret öncesinde Wall Street Journal gazetesinin Amerikan yönetiminin, patlak verecek bir Ortadoğu savaşında Amerikan çıkarlarını korumak amacıyla ek tedbirler almaya başladığını aktarması önemlidir. Amerikan yönetimi, İran’a dönük İsrail saldırısının özellikle Irak’ta büyük bir Şii ayaklanmasına yol açmasından ve bu ülkede yaşayan 15 bin Amerikalının yaşamını tehdit etmesinden endişe ediyor. Aynı sorun, Lübnan için de geçerlidir.

El-Hurra televizyonu “Amerikan hükümet fonları” ile kurulmuş Arapça yayın yapan bir kurum. Irak’ın Şii Başbakanı Nuri El-Maliki’nin bu televizyona çıkıp, Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarını hatırlatarak, “Türkiye’nin Irak’a bu şekilde müdahale edeceğini beklemezdik. Bu son açıklamalar Irak’ın iç işlerine müdahaledir ve buna kesinlikle izin vermeyiz. Türkiye bölgeye felaket ve iç savaş getirebilecek bir rol oynuyor. Ancak bunun sonucunda zararlı çıkan Türkiye olur, çünkü birçok mezhep ve farklı kökenli etnik gruplar barındırıyor” demesi Ortadoğu’daki hesaplaşmanın cephesinin çok yaygın olduğunu gösteriyor.

Her şeye hazırlıklı olmak zorundayız!..

Ardan Zentürk / Star

Bu haber 1,333 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,683 µs