En Sıcak Konular

Şamil Tayyar'dan can alıcı soru

13 Ocak 2012 11:54 tsi
Şamil Tayyar'dan can alıcı soru Şamil Tayyar, Başbuğ için "Yüce Divan" ısrarını yapanlar aynı şeyi neden Kenan Evren için istemiyorlar diye sordu?

Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un İnternet Andıcı davası kapsamında tutuklanması sonrası yeni bir tartışma başladı. Başbuğ nerede yargılanacak?

İlginçtir daha önceki tutuklamaları “TSK yıpratılıyor, hiç asker böyle yapar mı” diyenler bu sefer bu sorular yerine direk Başbuğ’un nerede yargılanacağı konusunu gündeme taşıdılar.

Darbe yapmayı “görev suçu” olarak gören bu zihniyete göre Başbuğ Yüce Divan’da yargılanmalıydı. Oysa Anayasanın 145. maddesine göre darbe suçu yasada asker kişilerin işleyeceği bir görev suçu olarak tanımlanmıyor.

2010 yılında Anayasa’nın 145. maddesinde yapılan değişikliğin gerekçesinde de bu konu açık bir şekilde yer alıyor. Gerekçede askerlerin işlediği devletin güvenliğine, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçların adliye mahkemelerinde görüleceği belirtildikten sonra “Devletin güvenliğine karşı suçlar ile anayasal düzene ve bu düzenini işleyişine karşı suçlar ibaresi ile 26.09.2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun Dördüncü Kısmının Dördüncü ve Beşinci bölümlerinde yer alan suçlar kastedilmektedir. Dolayısıyla bu suçlar kim tarafından işlenirse işlensin, adliye mahkemelerinin yargılama yapacağı hükme bağlanmaktadır” deniliyor.

Peki kanun bu kadar açık iken neden ısrarla Başbuğ’un Yüce Divan’da yargılanması isteniyor? Ergenekon sanığı İlhan Cihaner gibi tahliyesini sağlamak ve Silivri’dekilere yeni yol açmak için mi?

TV 8’de Erkan Tan’ın konuğu olan Şamil Tayyar, Başbuğ’un Yüce Divan’da yargılanmasını ısrar edenlerin asıl niyetlerini deşifre eden çarpıcı bir detayı gündeme taşıdı.

Şahsa özel düzenleme olamayacağını vurgulayan Şamil Tayyar, “genelkurmay başkanı olduğu için İlker Başbuğ’un “Yüce Divan”da yargılanmasını isteyenler, 12 Eylül Darbesi nedeniyle hakkında dava açılan Kenan Evren için neden “Yüce Divan”da yargılansın diye ısrar etmiyorlar? Kenan Evren de genelkurmay başkanı ve Cumhurbaşkanı değil mi?” diye sordu.

İşte Şamil Tayyar’dan çarpıcı detay;

“Anayasanın 145. Maddesi çok açık. Anayasal düzene yönelik suçlarla ilgili açılan davalar “her halde” yani her durumda adliye mahkemelerinde görülür. Anayasanın hükmü bu kadar açık ve sarih iken böyle bir yorum yapmayı doğru bulmuyorum”

Bu arada izleyicilerden gelen soruları okuyan Erkan Tan, Şamil Tayyar’a Kılıçdaroğlu’nun, “Biz yargılanmasına karşı değiliz. Yüce Divan’da yargılansın, tutuksuz yargılansın” sözlerini hatırlattı.

Şamil Tayyar ise Kılıçdaroğlu’nun ve bir kısım çevrelerin Yüce Divan ısrarının nedenini sorguladı ve ilginç bir detaya dikkat çekti

“Hiç şahsa göre hukuk yorumu olur mu? Kenan Evren nerede yargılanıyor? Kenan Evren genelkurmay başkanı değil miydi? Cumhurbaşkanı değil miydi? Hiç kimse bunu konuşmuyor. Neden konuşmuyor? Kenan Evren Yüce Divan’da yargılansın diye niye kimse konuşmuyor? Burada bir çifte standart var."

bugün


Bu haber 1,088 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,137 µs