En Sıcak Konular

CHP'de muhalefet Silivri'ye çarptı

13 Ocak 2012 10:35 tsi
CHP’deki muhaleflerin, Ergenekon sanığı vekiller nedeniyle yaşanan ‘yemin’ krizi yüzünden kurultay girişimi boşa çıkmıştı. Kurultay konusunda ısrarlı olan CHP'li muhalifler yine zorda.

Milletvekili seçimlerinde Ergenekon sanığı vekiller nedeniyle yaşanan 'yemin' krizi yüzünden kurultay girişimleri boşa çıkan muhalefet, şimdi de 'Kılıçdaroğlu fezlekesine' takıldı

CHP'de, 12 Haziran milletvekili seçimlerinden bu yana iki kez kurultay girişiminde bulunan parti içi muhalefet, "kritik" yargı kararları nedeni ile sonuç alamadı. Seçim sonuçlarına tepki gösteren parti içi muhalefet, Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'in seçimden önce "yüzde 40 oy" iddiasında bulunması, seçimden sonra ise bir gazeteye "patates bile 6 ayda yetişir" demesi üzerine resmen harekete geçti. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu da muhalefete "kurultayda adayım" resti çekti. Ancak CHP'den milletvekili seçilen Ergenekon davasının, Silivri Cezaevi'ndeki tutuklu sanıkları Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay'ın tahliyelerinin reddi, CHP'deki parti içi hesapları değiştirdi. CHP, milletvekili yemini etmeme kararı aldı. Kılıçdaroğlu, yemin etmeme kararını grup toplantısında yazılı açıklama ile okudu. Muhalefet, taban ve örgütten gelen baskı üzerine kurultay girişiminden vazgeçti.

ARACILARLA GÖRÜŞTÜLER

CHP'de ikinci kurultay girişimi yaklaşık bir ay önce somut olarak başladı. Eski Genel Başkan Deniz Baykal ve eski Genel Sekreter Önder Sav arasında, eski genel başkan yardımcıları Yılmaz Ateş ve Hakkı Süha Okay aracılığıyla olağanüstü tüzük kurultayı için dolaylı görüşmeler başladı. Sav, bazı tüzük maddelerinin değişmesinde ısrar etti.

Baykal, Sav cephesini, "Normal bir dönemde değiliz. Uzatmayın" diye uyardı. Ancak Sav'ın ikna edilememesi nedeniyle süreç uzadı. Kılıçdaroğlu'nun bir gazeteye, parti içi muhalefet için yaptığı "Brütüs" benzetmesinin ardından kurultay girişimi resmiyete döküldü. "Yeniden CHP Hareketi" adı ile kamuoyuna açıklama yapıldı. 9 Ocak tarihinde imza toplanacağı duyuruldu. Ancak aynı gün Kılıçdaroğlu hakkında, Silivri Cezaevi önünde yaptığı açıklamalar nedeniyle Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından fezleke hazırlandı. CHP grup toplantısında, yine deklarasyon açıklandı. Milletvekilleri ayağa kalkarak, fezlekeye konu açıklamayı tekrarladı.

SAV'IN EKİBİ ISRARLI

Deniz Baykal, Önder Sav'ın ısrarı nedeniyle desteğini "şimdilik" çekti. Ancak "arabulucu" bazı partili isimlerin devrede olduğu, tüzükte öngörülen 15 günlük süre içinde imzaların tamamlanması için uzlaşının yeniden sağlanmaya çalışıldığı kaydedildi. Sav ekibi, tüzüğün MYK'nın belirlenmesine ilişkin 39. maddesinin değiştirilmesini, yönetimin PM içinde seçimle yapılmasını istiyor. Öte yandan kurultay talebinde bulunan Sav, Okay ve Yılmaz Ateş'in delege olmadığı, Baykal'ın ve muhalif hareketin sözcüsü eski Ankara İl Başkanı Ali Yıldızlı'nın kurultay delegesi olduğuna dikkat çekildi.

Ne istiyorlar?

Sav ekibi 10 Ocak tarihi itibariyle imza toplamaya başlarken, örgütlere gönderilen metinde, talep edilen diğer tüzük değişiklikleri şu şekilde yer aldı:
12. madde: Kongrelerden 3 ay önce üye olanların seçme hakkı olmasın, ancak seçilebilsin.
55. madde: Çarşaf esas alınması.
61. madde: Yerel seçimlerde tüm adaylar önseçimle belirlensin.
55. madde: Divan önünde imza şartı kaldırılsın. Yüzde 20 imza, yüzde 10'a düşürülsün.
Hazine yardımının yüzde 40'ı örgütlere gönderilsin.

bugün






Bu haber 533 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,197 µs