En Sıcak Konular

Erdoğan Irak için düğmeye bastı

10 Ocak 2012 08:05 tsi
Erdoğan Irak için düğmeye bastı Başbakan Tayyip Erdoğan, Irak'ta yaşanan mezhep gerilimine çözüm bulmak için harekete geçti.

Ankara merkezli yoğun diplomasi trafiğinde Erdoğan, perşembe günü Irak ve İran'dan iki üst düzey ismi ağırlayacak.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Irak'ta yaşanan mezhep gerilimine çözüm bulmak için düğmeye bastı, Perşembe gününü Irak'a ayırdı. Irak ve İran'dan iki üst düzey ismi ağırlayacak olan Erdoğan, Ankara merkezli yoğun bir diplomasi trafiğine start veriyor. Başbakan Erdoğan'ın Perşembe günü ilk misafiri Irak Meclis Başkanı Usame el Nuceyfi olacak. Nuceyfi, Irak siyasetindeki önde gelen Sünni siyasetçiler arasında yer alıyor. Başbakan Erdoğan, 15.00'te gerçekleşecek bu görüşmenin ardından, bu kez İran'dan önemli bir konuk ağırlayacak. Erdoğan 17.00'de İran İslami Danışma Meclisi Başkanı Ali Laricani ile bir araya gelecek.

IRAK KAN GÖLÜ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün Norveç Başbakanı Jels Stoltenberg ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında Irak'la ilgili önemli mesajlar verdi: Türkiye olarak Irak'taki gelişmeleri tasvip etmenin mümkün olmadığını kaydeden Başbakan Erdoğan, "Irak'ta da şu anda mezhebi bir anlayış ortaya çıkarılmaya başlandı; bu mezhepsel bakış, mezhepsel yaklaşım ne yazık ki Irak'ı adeta bir kan gölüne döndürmüş vaziyette. Aynı iktidarın içerisinde kendi bakan arkadaşının konutuna, siz eğer tankın namlusunu doğrultursanız onları bu şekilde tehdit ederseniz hiçbir zaman o toplumun içinde sağlıklı bir yaklaşım bulamazsınız. Nitekim şu anda yapılan budur. Irak'ta sağlıklı bir yönetimden bahsetmek mümkün değil" dedi.

HAŞİMİ'YE DESTEK

Erdoğan, "Irak Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Haşimi ile ilgili attıkları adımı ve üzerinde düşündükleri konuları şahsen tanıdığım bildiğim kadarıyla kabullenmemiz mümkün değil. Ve böyle bir yaklaşım içerisinde olunması hiç mümkün değil" diyerek Haşimi'ye sahip çıktı.

ORTADOĞU'DA Şİİ-SÜNNİ SATRANCI

IRAK 'ın Şii Başbakanı Nuri El Maliki'nin, Sünni Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi hakkındaki tutuklama kararı ile başlayan güç mücadelesi Ortadoğu'da Sünni-Şii satrancını hızlandırdı. Gelinen noktada tüm bu gelişmelerin bölgede bir mezhep çatışmasına dönüşmesinden endişe ediliyor. İran, Irak, Lübnan ve Suriye'yi içine alan Şii blok ile Suudi Arabistan, Mısır, Tunus ve Katar'ın içinde yer aldığı Sünni blok arasındaki güç mücadelesi ise Bağdat-Erbil hattında gün yüzüne çıkmaya başladı. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Maliki-Haşimi arasındaki gerilimi gidermek için, Irak Meclis Başkanı Usame Nuceyf ile görüşerek sorunun yargı yoluyla çözümü konusunda anlaştığı belirtiliyor. Talabani ayrıca sorunu çözecek Ulusal Şura'yı toplamak için düğmeye bastı. Talabani'nin çağrısına Bölgesel Kürt Yönetim Başkanı Mesut Barzani, Şii El Sadr, El Hekim grubu olumlu yanıt verirken Maliki henüz bir adım atmadı. Maliki, aşiret liderleriyle yaptığı toplantıda da, iktidar gücünü dağıtmanın sorunları çözmeyeceği görüşünü dile getirdi. Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesut Barzaniise, Kürtlerin Şiiler ve Sünnileri dışarıda bırakacak bir hükümetin parçası olmayacaklarını belirterek, "Ya erken seçim ya da diyalog" mesajı verdi. Irak Şiileri'nin en üst dini lideri olan Ayetullah Ali Sistani de İran Fars haber ajansına yaptığı açıklamada, ülkenin birlik ve bütünlüğünün korunması vurgusu yaptı. Sistani'nin uzun süredir Irak'ın siyasi liderleri ile görüşmemesi ise dikkat çekiyor.




Bu haber 961 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,263 µs