En Sıcak Konular

Yunanistan'da yılın son anketi, 2012'de yaşanacakları özetliyor

1 Ocak 2012 13:33 tsi
Yunanistan'da yapılan son kamuoyu yoklaması, bu yıl yapılması beklenen genel seçimler öncesi vatandaşın siyasi partilere sırtını döndüğünü gösterdi.

Altı partili bir parlamento aritmetiğine işaret eden anket sonuçlarına göre kararsızlar yüzde 30'luk oranla ilk sırada yer alırken, Yeni Demokrasi yüzde 21,4'le PASOK'a yüzde 9'luk fark atıyor.

Papandreu sonrası PASOK liderliği için ise Maliye Bakanı Evangelos Venizelos'un ismi öne çıkıyor.Güvensizlik, belirsizlik, korku ve öfke getiren ekonomik kriz ile hükümetlerin krizi yönetme şekli, Yunan halkının siyasi sistem ile partilere sırtını dönmesiyle sonuçlandı. To Vima gazetesinin Kapa Reaserch şirketine yaptırdığı 2011'in son anketine göre "kararsızlar" yüzde 29,5'lik oranla birinci sırada yer alırken, siyasi partilerin aldıkları oy oranları ise şöyle oldu: Muhafazakar Yeni Demokrasi (YDP) 21,4, sosyalist PASOK 12,6, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) 9,3, Sol Koalisyon (Siriza) 6,2, aşırı sağcı LAOS 5,3, Demokrat Sol 5.

Bu sonuçlara göre Yunanistan'da alışılagelen tek parti iktidarları dönemi sona ererken, nisan ayında yapılması beklenen seçimlerde yüzde 3 barajını geçen 6 partinin parlamentoya girmesi bekleniyor. Tek partinin iktidar olamaması durumunda halkın yüzde 40,1, şimdiki teknotrat Başbakan Lukas Papadimos'un görevine devam etmesini destekliyor.

SEÇİMLER NİSAN'DA YAPILSIN

"Genel Seçimler ne zaman yapılmalı?" sorusuna katılımcıların yüzde 56,2'si nisan ayında yapılmalı derken, yüzde 37,7'si ise normal zamanında yani 2013 yılında sandık başına gidilmesi gerektiğini vurguluyor.

EN AZ POPÜLER LİDER PAPANDREU

En popüler liderler sıralamasında yüzde 66'ık oranla koalisyon hükümetinin Başbakan'ı Lukas Papadimos birinci sırada yer alırken, Demokratik Sol Parti Genel Başkanı Fotis Kuvelis yüzde 51,4 ile onu izliyor. Hükümetin ikinci büyük ortağı YDP lideri Antonis Samaras yüzde 35, Siriza lideri Aleksis Çipras yüzde 30,6, KKE lideri Aleka Papariga yüzde 26, LAOS lideri Yorgos Karacaferis yüzde 22, DİSİ lideri Dora Bakoyanni yüzde 21 ve son sırada ise eski başbakan ve PASOK lideri Yorgo Papandreu yüzde 18,8 ile sıralanıyor.

VENİZELOS PASOK LİDERİ GİBİ

Ekonomik krize bağlı olarak iç ve dış baskılar sebebiyle 2 yıllık başbakanlık görevini bırakmak zorunda kalan Papandreu, parti içerisinden gelen yoğun talep üzerine PASOK liderliğinden de ayrılmaya hazırlanıyor. Papandreu'nun ocak ayı içerisinde nihai kararını vermesi bekleniyor. Papandreu sonrası süreçte PASOK'un gireceği ilk seçimlerde halkın yüzde 29,8'i şimdiki Maliye Bakanı Evangelos Venizelos'a, yüzde 27,4'ü ise şimdiki Sağlık Bakanı Andreas Loverdos'a oy kullanacağını ifade ediyor.

EURO İÇİN HER ŞEYİ YAPIN

Katılımcıların yüzde 77,2'si ise Yunanistan'ın Euro para biriminde kalması için ülkeyi yönetenlerin parti çıkarlarını bir yana bırakarak gerekli bütün koşulları hayata geçirmesini istiyor.

Bin 4 kişinin katıldığı anket, 28 ve 29 Aralık tarihlerinde telefonla söyleşi yöntemiyle yapıldı.

cihan

Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,019 µs